Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski jelen Martin ne miruje, kriv je za pravi “bambi boom” na vodocrpilištu Prelog

Objavljeno:

- dana

Varaždinski jelen nad jelenima savršeno je obavio svoju zadaću na prostoru vodocrpilišta Prelog jer je u razdoblju od nepune dvije godine oplodio najmanje pet košuta.

Prirodna oaza

Podsjećamo, jelena, kojem su sadašnji vlasnici od milja nadjenuli ime Martin, varaždinska gradska komunalna tvrtka Varkom izdvojila je u studenome 2018. godine iz svog stada koje broji 70-ak grla i poklonila ga kolegama iz tvrtke Međimurske vode. U novoj sredini, rasplodnjaka Martina je u „haremu“ dočekalo nekoliko ženki i „bambi boom“ nije izostao.

– Martin je definitivno pridonio našoj nakani da ovih 25 predivnih hektara zemljišta na kojem se prostire prirodna oaza dodatno oplemenimo životom. Riječ je o vodocrpilištu u prvoj zoni sanitarne zaštite, u vlasništvu Međimurskih voda. Dosad smo uspjeli hortikulturno urediti 20 hektara, te jeleni, košute i druge životinje uživaju u prostoru obraslom drvećem i na pašnjacima. O svima njima najviše brine Darko Gotal, inženjer zaposlen u sektoru nadzorno – upravljačkog sustava vodoopskrbe – ističe Vladimir Topolnjak, direktor Međimurskih voda, koje na vodocrpilištu u Prelogu trenutno imaju u funkciji tri zdenca ukupnoga kapaciteta 265 litara vode u sekundi.

Višegodišnje pošumljavanje terena doprinosi zdravstvenoj ispravnosti pitke vode

Podzemna voda iz dvaju zdenaca crpi se s velikih dubina od više od 100 metara i iznimne je kvalitete jer se prirodno filtrira prolaskom kroz šljunak te pijesak kojima tlo obiluje. Ova preloška prirodna oaza vodom iz svog podzemlja zadovoljava oko 20 % potreba za pitkom vodom u Međimurju.

– Kompleksom kojim kraljuje jelenska divljač iznimno smo ponosni jer je među najljepšima i najuređenijima u Hrvatskoj. Ovaj prostor doprinosi lokalnoj zajednici u zaštiti okoliša i kao svojevrsna pluća grada, zalog je budućnosti generacijama koje dolaze. Štoviše, i višegodišnje pošumljavanje terena sadnicama hrasta lužnjaka provedeno je s ciljem pročišćavanja odnosno daljnjeg poboljšanja kvalitete zdravstvene ispravnosti pitke vode – naglašava Topolnjak.

Zaposlenici tvrtke kojom rukovodi na vodocrpilištu su svojim četveronožnim ljubimcima izgradili i hranilište, pa divljač ničime ne oskudijeva.

– Životinje su potpuno zaštićene u ograđenom prostoru koji je okrupnjen otkupom parcela od privatnih vlasnika. Takvih je primjera malo u Hrvatskoj i nadamo se da će nas kolege u branši slijediti. Naime, mi hortikulturno uređujemo i prostor koji je izvan ograde, pa sve skupa predivno izgleda. Na ulazu u Prelog raščistili smo samonikle živice u koje je navožen otpad i zatrpali depresije, na kojima je sada urbani nasad. Tako su suzbijeni ambrozija i cijeli niz biljaka koje su u ovom kraju između ostaloga producirale alergene – rekao je Topolnjak.

Rogati ljepotani

Od našeg sugovornika doznajemo i to da je ovakvim osiguranjem onemogućeno ugrožavanje zdenaca akcidentima, poput (ne)namjernih izlijevanja cisterni s kemikalijama ili fekalijama. Da su Međimurske vode ovim i drugim projektima na pravom putu, uvjeren je i Željko Bunić, direktor varaždinskog Varkoma.

– S našim kolegama iz Međimurskih voda iznimno dobro surađujemo u svim segmentima poslovanja i ni trenutak nismo sumnjali da će se s puno pažnje brinuti o Martinu. Ovdje mu ništa ne fali, zaposlenici obožavaju jelensku divljač, a zbog svojih ljubimaca su kupili i vrhunske fotoaparate kako bi zabilježili predivne scene iz njihove svakodnevice. Kad znamo da ovo vodocrpilište posjećuju studenti i školarci u sklopu nastave u prirodi, jasno je da se trud Međimurskih voda višestruko isplati. S obzirom na to kako se u Prelogu povećava broj grla, uopće ne sumnjam da će i jeleni iz ovih „mješovitih“ brakova uskoro poharati stada koja vape za ovakvim rogatim ljepotanima – zaključio je Željko Bunić.

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novomarofska tvrtka više od 50 tisuća eura donirala za 60 tamošnjih udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knauf Insulation, kao društveno odgovorna kompanija i aktivan član lokalne zajednice, nastavlja sa svojom podrškom lokalnim udrugama, ustanovama i organizacijama. Ove godine, kompanija je ponovo dokazala svoju predanost društvenoj odgovornosti donacijom više od 50 tisuća eura za rad 60 udruga s područja Novog Marofa i okolice.

Nakon pažljivog pregleda svih pristiglih prijava, novomarofska kompanija odabrala je 60 udruga koje će primiti financijsku podršku. Ova donacija naglašava važnost društveno odgovornog poslovanja koje Knauf Insulation stavlja visoko na listu svojih prioriteta.

– Briga za kvalitetu života lokalne zajednice je među našim najvažnijim prioritetima,” izjavio je Stjepan Mršić, direktor Knauf Insulationa. “Ove donacije predstavljaju kontinuitet naše snažne suradnje s lokalnom zajednicom, koja ima ključnu ulogu u našem poslovanju. Izuzetno smo ponosni što možemo podržati rad udruga i s nestrpljenjem iščekujemo nove projekte koji će dodatno unaprijediti kvalitetu života u Novom Marofu i okolnim područjima – ističu u ovoj tvrtki.

Donacije su usmjerene prema udrugama i ustanovama koje se bave obrazovanjem, zdravstvom, zaštitom okoliša, socijalnom pravdom, kulturom, sportom i drugim društveno važnim područjima. Kroz ovu podršku, Knauf Insulation želi poslati jasnu poruku o važnosti suradnje s organizacijama koje dijele iste vrijednosti i prioritete.

U prostorijama kompanije Knauf Insulation u Novom Marofu održan je prijem za predstavnike pojedinih udruga, ustanova i organizacija iz raznih područja djelovanja. Tijekom prijema, predstavnici su imali priliku osobno podijeliti informacije o projektima i aktivnostima koje planiraju za ovu godinu, a za koje su donacije i namijenjene.

Knauf Insulation će i dalje nastojati biti primjer društveno odgovornog poslovanja, nastavljajući podržavati projekte koji doprinose boljoj budućnosti za sve članove lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje