Povežite se s nama

Kultura

FOTO Predstavljene „Cigle svete Elizabete“ te nova kazališna i koncertna sezona u HNK-u u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Danas, 14. listopada, u varaždinskom HNK-u predstavljene su premijera predstave „Cigle svete Elizabete“ te predstojeća kazališna i koncertna sezona.

Premijeru, koja će se održati 17. listopada, predstavili su jedan od dvojice autora teksta Vid Balog i redatelj Krešimir Dolenčić.

Krešimiru Dolenčiću ovo je druga predstava koju radi u Varaždinu.

– Kao što svaka dobra komedija živi dugo i kao što se svaka obraća svakom vremenu, tako je i ova uz male preinake zaživjela do danas. Osnovno tkivo jednog zida starog 800 godina nije samo predmet prepucavanja između raznih službi i međudržavnih ministarstava, nego on nekim čudnim slijedom okolnosti postaje i bitan faktor oko ogromnih infrastrukturnih projekata kao što su hidrocentrale i slično, plus sva pozadinska političko-koruptivna akcija koja se ispod takvih stvari događa. Jako je puno kvalitetno napisanih, sjajnih karaktera, a sve je zaodjenuto u ruho pučke komedije, u najboljem i najkvalitetnijem smislu te riječi. Predstava je spremna, očekujemo publiku i da će taj zid dugo živjeti na sceni kazališta – rekao je Dolenčić.

Autori teksta „Cigle svete Elizabete“ su Goran Vrbanić i Vid Balog. Balog je istaknuo da je tekst pretrpio neke izmjene kako bi bio aktualiziran:

– Tekst je napisan potkraj devedesetih godina i poslije toga je nekoliko puta izvođen. Napisali smo ga Goran Vrbanić i ja, ali je pretrpio, upravo da bi se aktualizirao, tolike izmjene da zapravo ne možemo govoriti o tom prvom komadu osim kao o predlošku. Ljepota rada s ljudima i biti suautor se sastoji od toga da je svakome dopušteno intervenirati u svoju ulogu. Mislim da će svi koji će doći uživati u svakoj minuti ove predstave – otkrio je.

Kratki osvrt na prošlu i nekoliko riječi o tome što nas čeka u novoj sezoni dao je Ozren Prohić, redatelj i umjetnički savjetnik HNK u Varaždinu.

– Unatoč koroni, uspjeli smo prošlu sezonu nekako s izmjenama izgurati i nadamo se da idemo ususret jednoj ozbiljnoj sezoni koju počinjemo „Ciglama svete Elizabete“ na velikoj sceni. Počeli smo s praizvedbom Luke Vlašića „Ništa novo“ na sceni Zvonimira Rogoza i nastavljamo do kraja godine s „Enigmatskim varijacijama“ Erica-Emmanuela Schmitta, jednim interesantnim suvremenim tekstom također na velikoj sceni. U drugom dijelu sezone očekuje nas od prošle godine praizvedba „Hrvatski bog masakra“ Ivana Penovića na sceni Zvonimira Rogoza, a nakon toga ćemo raditi predstave „Matijaš Grabancijaš Dijak“ Tituša Brezovačkog i „Horor diptih II“ Ksenije Krčar koje također idu na veliku scenu – naveo je Prohić te napomenuo da su u tijeku pregovori za razmjenu s mnogo hrvatskih, prije svega zagrebačkih kazališta.

Osim kazališne, bit će zanimljiva i koncertna sezona, otkriva Prohić, te dodaje da se kreće s velikim projektom komorne opere, a u ovoj sezoni održat će se dvije.

– Jedna je mono opera „Dnevnik Anne Frank“ Grigorija Frida, a druga je Mozartova „Bastien i Bastienne“ u ožujku – ističe.

Intendantica Jasna Jakovljević osvrnula se na radove koji su u tijeku i na planove za naredne mjesece.

– Radovi idu odlično, točno prema planu. Završen je prvi dio pozornice, imamo podest za orkestar i to nas veže za opernu sezonu koja će biti vrlo intenzivna. Do siječnja će biti postavljene daske oregonskoga bora koje su nam osigurali naši iseljenici iz Kanade. Po prvi puta u HNK-u u Varaždinu priprema se veliki koncert gospođe Evelin Novak i praizvedbe međimurskih kompozicija Davora Bobića te njezinog njemačkog repertoara kojeg nikad nismo ovdje čuli. Spremamo i velike ugovore s nacionalnim kazalištima i matičnim Kazalištem u Zagrebu po prvi puta u povijesti, a to nam sada omogućava nova pozornica. Ujedno obnavljamo i scenu Zvonimira Rogoza koju akustičnom izolacijom odvajamo od glavne pozornice. Nakon toga ulazimo u gledalište i time će obnova biti gotova – najavila je Jakovljević, dodavši na kraju da gledalište u ovim epidemiološkim okvirima može primiti 195 gledatelja od ukupno 300 mjesta.

Kultura

U Muzeju Međimurja izložba “Oton Iveković – slikar Zrinskih“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izložbom Otona Ivekovića, velikana historijskog slikarstva i istaknutog predstavnika hrvatske moderne, Muzej Međimurja Čakovec obilježava 70. obljetnicu svoga postojanja. Izložba se otvara u petak, 10. svibnja u 19 sati.

Iz iznimno velikog i značajnog slikarevog opusa, za ovu izložbu odabrana su vrlo specifična djela, tj. niz radova na temu događaja i likova iz povijesti velikaške obitelji Zrinski, koji svjedoče o Ivekovićevoj okupiranosti poviješću ove obitelji i njezinom tematiziranju u umjetničkim djelima od samih početaka slikarskoga djelovanja.

Upravo zbog toga je za vrijeme studija na bečkoj Likovnoj akademiji dobio nadimak „Zrinjimaler” – slikar Zrinskih!

Izložba prezentira niz inačica poznatog „Rastanka Zrinskog i Frankopana od Katarine Zrinske“, počevši od prve verzije slike nastale 1887. godine koju je Oton izradio kao dokaz svog talenta umjesto prijemnog ispita, kada je kao mladić s devetnaest godina odlučio krenuti na bečku Likovnu akademiju. Osim „Rastanka“, na izložbi su prisutne i kompozicije velikog formata „Nikola Šubić Zrinski u Sigetu“ i „Zrinski i Sokolović u Sigetu“, zatim „Ivan Gnade – posljednji Zrinski“, kao i akvareli starih hrvatskih gradova i utvrda koji su bili u posjedu Zrinskih, rađeni za Milenijsku izložbu 1898. u Budimpešti.

Autorica izložbe je dr. sc. Snježana Pintarić, renomirana povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica, koja za ovu izložbu kaže:

„Ako bi slike trebale imati neki svoj autentični ambijent, prostor u kojem njihovo postojanje ima puno opravdanje, a umjetnički izraz najjači učinak, ako postoji neko okruženje u kojem ćemo osjećati jedinstvo umjetničke namjere i dojma kojeg umjetničko djelo ostavlja u oku promatrača, onda je to u ovom trenutku zasigurno prostor Staroga grada Zrinskih u Čakovcu. Predstavljanjem Otona Ivekovića u Muzeju Međimurja Čakovec završeno je na najljepši način jedno uzbudljivo putovanje od punih stotinu i trideset godina u kojem su, dvorac sa svoje strane, a umjetnik s druge, prošli kroz bure i oluje, doživljavali uspone i padove, bili zaboravljani i zanemarivani, da bi nakon desetljeća ponovno bili otkriveni i adekvatno valorizirani. Mogli bismo isto tako reći da su se slike Otona Ivekovića, iako nisu naslikane ovdje, vratile u Čakovec! Vratile su se u stvarni prostor kojeg je u svojoj imaginaciji Iveković stvorio davne 1887. kada je kao netom završeni đak Obrtne škole, pun prkosa i želje za učenjem slikarskog zanata, sa slikom pod rukom kao dokazom svojeg talenta, krenuo pješice u Beč, prijestolnicu Austro-Ugarskog Carstva da bi se upisao na tamošnju Likovnu akademiju i da bi postao hrvatskim historijskim slikarom.”

Nastavite čitati

Kultura

U Čakovcu 8. i 9. svibnja 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom mjesecu svibnju očekuje nas u Čakovcu 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Prvi dan ove manifestacije, u srijedu 8. svibnja u 13 sati u zgradi Scheier, održat će se koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu, točnije, gudačkog kvarteta imena Visio quartet u sastavu Lea Tvrtković, violina, Vid Krešimir Pavčnik, violina, Vid Ilčić i Lovre Tunuković, violončelo.

Drugi dan, 9. svibnja, u 19 sati slijedi otvorenje izložbe radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“.

Nakon izložbe program se nastavlja u dvorani Zrinski zgrade Scheier, svečanom dodjelom Nagrade grada Čakovca i koncertom u čast nagrađenoj skladateljici i dakako, Josipu Štolceru Slavenskom.

Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, onima koji iz godine u godinu prate Majski, poznata je kao skladateljica koja nije prvi put dobitnica Nagrade Grada Čakovca. Iako nagrađenu skladbu zbog tehničkih uvjeta nećemo čuti na Večeri laureata, solistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos izvest će dva izabrana djela iz njenog opusa, dok će nam uživanje u nastavku koncerta i djelima Slavenskog omogućiti Kvartet Sebastian uz sopranisticu Katarinu Toplek Horvat.

Ulaz na programe je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje