Povežite se s nama

Međimurje

FOTO I u Međimurju dostojanstveno odana počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

Objavljeno:

- dana

Na dostojanstven i primjeren način diljem Međimurja odana je počast žrtvama Vukovara i Škabrnje te svim žrtvama Domovinskog rata.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije predvođena predsjednikom Stjepanom Horvatom, u suradnji s Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem, već tradicionalnim programom “I u mom gradu Vukovar svijetli” obilježila je 29. obljetnicu na vukovarsku tragediju.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća kod spomen ploče postavljene kod igrališta NK “Sloga” Čakovec i svete mise u crkvi Svetog Antuna Padovanskog Čakovec, u Vukovarskoj ulici postavljeni su lampioni kao znak sjećanja na stradanja i žrtvu koju su podnijeli hrvatski branitelji.

U obrani Hrvatske i Vukovara sudjelovali su mnogi Međimurci: četiri međimurska branitelja ubijena su na Ovčari, šest ih je izgubilo život tijekom borbi u Borovu naselju i Vukovaru, trojica su poginula u proboju, jedan međimurski branitelj se još uvijek vodi kao nestali te mu je sudbina nepoznata, 36 branitelja bilo je ranjeno, a 26 odvedeno je u koncentracijske logore.

Spomenute brojke samo su dio zastrašujućih podataka koji govore o stradanjima u Vukovaru, u kojem je poginulo 2900 branitelja i civila, protjerano 30.000 stanovnika i nestalo 1300 osoba.

Svjedoci tog vremena, međimurski branitelji te obitelji poginulih i nestalih branitelja, okupili su se kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih. Zapovjednik grupe na Sajmištu, Posebne jedinice policije PU Varaždinske, vukovarski branitelj i logoraš Zvonko Horvatić emotivnim govorom podsjetio je okupljene na događanja u Vukovaru.

– “91. godine hrvatski branitelji bili su na prvoj liniji crte braneći Hrvatsku, kao što to danas rade liječnici, medicinske sestre i zdravstveno osoblje koji brane naše zdravlje. I sada, kao i 90-ih godina, potrebno nam je zajedništvo, možda i više nego ikada. Moramo biti odgovorni i čuvati svoje najmilije – rekao je Horvatić.

Prigodnu molitvu za sve branitelje predvodio je gvardijan Župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu fra Josip Župan.

Počast žrtvi Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Čakovcu i u Vukovaru, podno spomen-ploče postavljene u čast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i policijskim službenicima s područja Međimurske i Varaždinske županije, na Trpinjskoj cesti, groblju tenkova, na ruševinama poduzeća „Borovo Commerce“ i na Memorijalnom groblju u Vukovaru, odao je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje