Povežite se s nama

Život i društvo

Načelnik Zvonko Šamec: U fokusu Općine Trnovec Bartolovečki je sigurnost mještana

Objavljeno:

- dana

Ova je godina, s pandemijom koronavirusa, poremetila svakodnevni život u cijelom svijetu, pa tako i u Općini Trnovec Bartolovečki, no nije zaustavila planirana ulaganja koja su nastavak trenda u proteklih nekoliko godina.

Iznos od više od 50 milijuna kuna uložen u projekte za razvoj šest naselja na području Općine Trnovec Bartolovečki najbolje govori kako se i koliko radi.

Sigurnost u prometu

Stoga smo na izmaku godine s načelnikom Zvonkom Šamecom razgovarali o projektima koji obilježavaju proteklih 11 mjeseci.

– Moram uvodno istaknuti da veliku pozornost posvećujemo sigurnosti prometa s obzirom na to da kroz našu općinu prolazi državna cesta D2. Naime, poboljšavamo prometnu infrastrukturu kad god je to moguće, a sve kako bi sudionici u prometu bili što sigurniji, ponajprije najranjivije skupine – biciklisti i pješaci, a među njima su i naši najmlađi. Tako je bilo i ove godine. Ono što će zasigurno primijetiti svatko tko dođe u našu općinu je novi rotor na državnoj cesti D2, na raskrižju kod Zone Sjever u Trnovcu. Hrvatske ceste uložile su 5.275.720,44 kune, a izvođač radova je bio Colas Hrvatska iz Varaždina. Znamo da je više od 3000 ljudi zaposleno u Zoni. U špici dolaska i odlaska na posao stvarale su se velike gužve na državnoj cesti. No, ovakvo rješenje normaliziralo je promet na tom dijelu Podravske magistrale te povećalo sigurnost u prometu svih sudionika.

Načelnik Zvonko Šamec

Rotor je samo jedan prometni segment u sigurnosti koji ste realizirali. Što ste još ostvarili u suradnji s Hrvatskim cestama?

Imamo odličnu suradnju s Hrvatskim cestama, kojima i ovom prilikom zahvaljujem. Državna je cesta, posebice u dijelu koji prolazi Trnovcem, u prošlosti često bila mjesto prometnih nesreća. Otad smo napravili puno i na prevenciji, ali i prometnim rješenjima. Gradnja ovog rotora smirila je promet na kritičnom raskrižju. U tri naselja – Trnovcu, Šemovcu i Zamlaki – na četiri lokacije, na dijelu gdje se nalaze pješački prijelazi, postavljena su rasvjetna tijela kako bi se vozačima skrenula pažnja, ali i povećala vidljivost pješaka koji prelaze cestu. Ono što je vrlo bitno za istaknuti je da je rasvjetno tijelo postavljeno na državnoj cesti na pješačkom prijelazu kod osnovne škole u Šemovcu da ondje povećamo sigurnost ne samo djece već i svih sudionika u prometu. Ukupna investicija iznosi oko 150.000 kuna. Na isti način osvijetljen je i pješački prijelaz u naselju Zamlaka. Uz državnu cestu u Trnovcu, točnije kod ugostiteljskog objekta Yucatan, izgrađena je pješačka staza da se poveća sigurnost svih sudionika koji izlaze na državnu cestu i koji prometuju tim dijelom državne ceste. To je dodatnih 190.000 kuna. Pola milijuna kuna utrošeno je za izvanredno održavanje još jedne dionice državne ceste D2, nadvožnjaka između Zamlake i Šemovca, gdje je krajem prošle i početkom ove godine obnovljen kolnik.

Nadvožnjak u Zamlaki

Osim ulaganja u prometnice, u fokusu su bili i objekti javne namjene. Jedna od energetski obnovljenih zgrada je bivši Matični ured u Bartolovcu. Koju će namjenu imati obnovljeni objekt?

Maksimalno smo koristili mogućnosti sufinanciranja energetske obnove, što je učinjeno u dječjem vrtiću, ali i na objektu bivšega Matičnog ureda u Bartolovcu. Vrijednost ovog projekta je 1,4 milijuna kuna. Projekt su sufinancirali Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u iznosu od 590.000 kuna te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a u iznosu od 236.000 kuna, dok je ostatak sufinancirala Općina. Energetska je obnova obuhvatila sanaciju krovišta, novu fasadu te zamjenu i ugradnju nove stolarije. Nakon unutarnjeg uređenja objekta mještani Bartolovca, ali i cijele Općine, imat će reprezentativan objekt u kojem će udruge iz Bartolovca imati svoje prostore, a uredit će se i „etno soba“ u kojoj će se predstaviti bogata kulturna baština.

Matični ured Bartolovec

Ljetos su počeli radovi na gradilištu projekta Aglomeracije Varaždin u Bartolovcu i Žabniku. Što to znači mještanima?

Gradilište u Općini Trnovec Bartolovečki službeno je otvoreno 31. kolovoza u Ulici Kračina u Bartolovcu. S općinama Beretinec, Sveti Ilija i Gornji Kneginec dio je to realizacije projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždin“. Vrijednost tog dijela radova iznosi 64.290.426,69 kuna. U Općini Trnovec Bartolovečki predviđena je izgradnja 8,7 kilometara gravitacijskih cjevovoda, 3,6 kilometara tlačnih gravitacijskih cjevovoda, šest crpnih stanica te 354 kućna priključka. Nakon naselja Trnovec, koje je s kanalizacijom pri kraju, a koje nije uključeno u Aglomeraciju, u ovom projektu radovi su u dva naselja, Bartolovec i Žabnik. Ukupni projekt za našu općinu iznosi 15,9 milijuna kuna, a Općina će s 2 milijuna kuna sufinancirati ove najveće komunalne radove na našem području. Svako domaćinstvo dobit će priključak u dvorište, a oni će se jedino morati spojiti.

Nova gradilišta

Jeste li time završili priču o kanalizaciji?

Što se tiče kanalizacije, preostale su još dvije ulice u naselju Trnovec, pa bi tada bilo potpuno pokriveno kanalizacijom. Jedna je glavna ulica, Ludbreška, od Varaždinske do Dravske, koja još nema kanalizaciju. Uz veliki trud Varkomovih djelatnika napravljen je projekt i nađeno je tehničko rješenje. Ostaje još jedna ulica, Vladimira Nazora, koju također pokušavamo riješiti. Pronaći ćemo financijska sredstva i cijelo naselje Trnovec bit će pokriveno kanalizacijskom mrežom. U mojih gotovo osam godina mandata Varkom je imao najviše investicija u našoj općini.

Život i društvo

I Trnovec Bartolovečki u društvu onih s najbržim internetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Trnovec Bartolovečki i tvrtka Infrastruktura Ludbreg sklopile su Ugovor o izvođenju radova na nastavku izgradnje optičke mreže, odnosno stvaranju preduvjete za povezivanje naselja. Ugovor je uime Općine Trnovec Bartolovečki potpisala načelnica Verica Vitković, a uime tvrtke iz Ludbrega direktor Stanislav Magić.

Vrijednost radova iznosi 31.056,25 eura s PDV-om, a izvođač radova se obvezao da će ih završiti u roku od šezdeset dana. Radovi će biti izvedeni u skladu s Idejnim projektom – za izgradnju građevine SVK priključak – poveznica Trnovec-Bartolovec i Šemovec-Zamlaka koji je izradila tvrtka Infrastruktura Ludbreg. Izgradnjom poveznice Trnovec-Bartolovec i Šemovec-Zamlaka stvaraju se preduvjeti da u skorije vrijeme krene izgradnja optičke mreže u ostalim naseljima Općine.

Na potpisivanju Ugovora o izvođenju radova na izgradnji optičke mreže – povezivanje naselja, načelnica Općine Verica Vitković istaknula je kako je zadovoljna što se stvaraju preduvjeti kako bi svi stanovnici na području Općine Trnovec Bartolovečki ubuduće imali brži internet.

– Na temelju sklopljenog ugovora s izvođačem radova održan je i pripremni sastanak zajedno s izvođačem i nadzornim inženjerom, tako da je dobivena suglasnost Hrvatskih cesta za prokop duž dionice DC2 i radovi mogu početi. Rok za izvođenje je 60 dana i očekujem da će kroz naredni period izvođač to i izvršiti, što je preduvjet da se spoje ostala naselja s optičkom mrežom u Trnovcu. Nakon toga čekamo još da Elektra zamijeni drvene stupove u naselju Bartolovec duž prometnice DC2, kako bi kablovi mogli biti provučeni kroz betonske stupove – rekla je načelnica Vitković.

Dodala je da će, kada se izgradi optička mreža u potpunosti, sva naselja imati mogućnost priključenja na optiku, a Općina će sufinancirati stopostotni iznos priključka.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ivana Banfić dolazi u Donju Voću, a povod je sportski

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: AK Varaždin

Špilja Vindija Trail ove godine postaje Špilja Vindija Trail & Dance, objavila je Turistička zajednica područja Sjever Zagorja.

U subotu, 29. lipnja Donja Voća postaje epicentar trčanja, čagice i totalnog ludila. U 18 sati posjetitelje čeka najzabavnija utrka po zagorskim bregima, a nakon toga od 20 sati najluđa zabava na dancepartyju uz DJ- i nezaboravan koncert Ivane Banfić. Ulaz je slobodan.

I to nije sve, između utrke i koncerta, u 19:30 sati sve koji dođu učekuju prve Wannabe neandrtalske sportske igre u kojima sa svojom ekipom možeš odmjeriti snage u neandertalskim sportovima, a za najbolje su osigurane i nagrade za pamćenje.

Tigrasti, zebrasti i šareni outfiti te šuškave trenirke su obavezne, a prijave trkača su na stotinka.hr. Start i cilj utrke su kod NK Vindija Donja Voća, a tamo će biti postavljena i pozornica.

Utrka je organizorana u suradnji s Atletskim klubom Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje