Povežite se s nama

U fokusu

Krešimira Kovača tuži Dragutin Lovrenčić

Objavljeno:

- dana

Autor „Uspona Radimira Čačića 90-ih“ na sudu

Protiv Krešimira Kovača, autora publikacije „Uspon Radimira Čačića 90-ih“, počelo je suđenje na varaždinskom Općinskom sudu jer ga zbog navodnih kleveta iznesenih u toj knjizi tuži Dragutin Lovrenčić, bivši član Nadzornog odbora Coninga i jedan od najbližih Čačićevih suradnika.

Otklanjajući mogućnost mirnog rješenja spora, Kovač je prije početak suđenja naglasio da nigdje nije pogriješio te da stoga ne vidi ni mogućnost da se ispriča, tim više što je za Lovrenčića sporan samo zadnji dio knjige u kojem iznosi svoju ocjenu privatizacije Coning Holdinga koji je otišao u stečaj zbog dugovanja od 452 milijuna kuna. U spornom komentaru poslovnih i privatizacijskih dokumenata Coninga, koji se nalaze u prvom dijelu knjige, varaždinski novinar navodi kako bi se „Coningova privatizacija mogla ocijeniti bizarnom“, a piše i o tome kako je „Čačić sa suradnicima obezvrijedio poduzeće i izbjegao plaćanje dugovanja“, o „licitiranju imovinom poduzeća“ te „zaboravljenim potraživanjima milijuna njemačkih maraka“.

– Nije mi jasno kako je tužitelj oklevetan. Riječ je o mojem mišljenju koje je izneseno u javnom interesu te na temelju činjenica, odnosno dokumenta. Njih nitko ne spori u knjizi gdje se spominje cijeli niz osoba, a najviše Čačić koji je i u naslovu. No nitko od njih se nije osjetio uvrijeđenim, pa ni sam Čačić – upozorio je Kovač.

Odbacujući tvrdnju tužitelja da je počeo pisati s namjerom da okleveće Čačića i ostale dioničare Coninga, Kovač je naglasio da je knjiga nastala na temelju istraživanja koje je financirala danska udruga istraživačkih novinara Scoop Network koja ga je upravo zbog nje pozvala na svjetski skup istraživačkih novinara u Kijev i Budimpeštu.

– Radio sam kao novinar kada je Čačić postao varaždinski župan 2005. godine, kojeg nisam prije poznavao, kao ni privatnog tužitelja. Tada sam odlučio rasvijetliti njegovo poslovno djelovanje te sam krenuo od Coningovog poslovnog kraha u Izraelu, a zatim su se nametnule druge teme, kao što je stečaj i privatizacija Coninga – dodao je okrivljeni.

Objašnjavajući zašto u knjizi govori o licitiranju imovinom, obezvređivanju Coninga kroz zamjene dionica i zaboravljenoj imovini, Kovač je upozorio da je uoči privatizacije tadašnji SDK utvrdio vrijednost Coninga na više od 16 milijuna tadašnjih DEM, a nadležna agencija tu je procjenu smanjila na devet milijuna, a ni revizija nije mogla utvrditi na osnovu čega.

– Uz to, Fond za privatizaciju utvrdio je da su svojim novcem dioničari otplatili svega 8,8 posto vrijednosti poduzeća. Iz izvješća o reviziji je vidljivo da je novac za otplatu dionica dolazio u tvrtku Condelta u obliku pozajmica dioničarima od Coning Inženjeringa koji je bio dio Coning Holdinga. Ni u vrijeme pisanja knjige, ali ni kasnije, Lovrenčić nije dostavio dokaz iz kojeg bi se vidjelo jesu li i kako vraćene pozajmice. Međutim, u knjizi ne presuđujem, već se pitam zašto nisu razjašnjenje ove dvojbe te se time otklonila sumnja ili pokrenulo pitanje odgovornosti. Ako privatizacija Coninga nije napravljena sukladno zakonu, onda mi je danas još manje jasno zašto se ne vode postupci jer takva djela više ne zastarijevaju – naglasio je Kovač iznoseći obranu tijekom koje je ukazao i na to da su na sudovima i poreznoj upravi „zastale“ sve presude protiv Coninga, uključujući i onu izraelskog suda. 

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje