Povežite se s nama

Život i društvo

Biskup Radoš poslao božićnu poruku: „Kradljivac (covid) ne može uzeti toplinu, ljepotu i radost vjere!“

Objavljeno:

- dana

Već tradicionalno, i ove godine vjernici mogu pročitati što im poručuje čelna osoba Varaždinske biskupije. Naime, biskup Bože Radoš poslao je božićnu poruku 2020. godine pod naslovom „Ukradena idila – otkrivena tajna Božića.

Poruku prenosimo u cijelosti.

U ove dane Božića naše će oči zastati nad jednostavnošću prizora jaslica. U jednostavnosti i bogatstvu prizora, zaustavit ćemo pogled na živopisnoj stranici evanđelja koja dočarava tajnu Božjeg dolaska među nas ljude. Naše će uši dotaknuti glas radosti neba koji obznanjuje: Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin (Lk 2,11).

I dok s usana bude tekla svježa ‘ispovijest vjere’, koljena koja dodiruju tlo podsjetit će na svetost riječi:

Vjerujem u Isusa Krista,

jedinorođenoga Sina Božjega.

Koji je radi nas ljudi

i radi našega spasenja sišao s nebesa.

I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice:

i postao čovjekom.

Sva naša osjetila dodiruju idilu otajstva – Sin Božji postao je čovjekom.

No, idilu Božića krade nam neželjeni gost. Po svetim se gestama, kojima izražavamo zajedništvo, prijateljstvo i ljubav – pruženom rukom, zagrljajem, poljupcem, blizinom koja nam je potrebna, podlo uvlači u naše domove. Iz mnogih je zauvijek odveo, kao razbojnik ukrao, drage nam ljude. Čini se moćan: zatvorio je kuće, opustošio ulice, prorijedio sjedišta u našim crkvama, ušutkao veseli i radosni žamor djece u našim školama i igralištima, učinio pustima mjesta okupljanja i druženja… Može li nam ukrasti i Božić? Idiličnu dekoraciju sigurno može – već je ukrao. Ali otajstvo? Može li nam ukrasti tajnu, radost samoga Božića?

Ključ, srce, radost Božića skriva se u vjeri u Isusovo utjelovljenje. Bog, po kome je sve stvoreno, jedini je izvor života i u njegovoj ljubavi sakriven je smisao našega postojanja – došao je radi nas ljudi, radi našega spasenja. Ova tajna Božića svjedoči da je život svakoga čovjeka neizmjerno vrijedan, da je dragocjen u Božjim očima. To je najvažnija istina života – to je jedina čvrsta točka koja životu daje sigurnost. Moj život je u rukama Boga, koji se spustio u naše naručje, da bi nama priopćio i dao sigurnost da smo u Božjem naručju.

Braćo i sestre! S mnoštvom popratnih sadržaja u pripremi za Božić putem lako izgubimo onoga koji je najmanji, koji ‘zadnji dolazi’ i radi kojega je sve – ‘maleno Dijete u jaslicama’. On je srce i radost Božića! On daje smisao i ljepotu svemu što ga okružuje. Tužan je Božić ako njega izgubimo, ako ga zaboravimo položiti u jaslice svoje duše! Ako je to mjesto prazno mjesto, i Božić je prazan – nema Božića!

Drage obitelji! Položimo ga u jaslice svojih obitelji!

Položimo ga kroz riječi evanđelja. Kad se kao obitelj okupite i zajedno smirite, pročitajte i poslušajte izvještaj o Kristovu rođenju.

Položimo ga u zajedničkoj molitvi, po slavlju svete Mise. Na način koji vam je moguć zagrijmo svoj ‘dnevni boravak’.

Položimo ga i radošću božićne pjesme, koja ove godine neće u željenom obliku odzvanjati u našim crkvama, ali s njom neka uđe radost u malu Crkvu – obitelj. Intonaciju neće davati usklađeni zbor, ali joj može dati ‘usklađenost’, toplina obiteljskih odnosa.

Položimo ga kao obitelj, zajedno pripremajući jaslice u svojoj kući i obiđimo one, za nas napravljene u našim župnim crkvama.

Položimo ga poravnavajući svoje putove u sakramentu pomirenja da bi Božja ljubav natapala naš život.

Kad ga položimo, prepišimo čitko ovaj članak vjerovanja iz svoga uma i sa svojih usana u dušu da ona diše vjerom;

Vjerujem u Isusa Krista,

jedinorođenoga Sina Božjega.

Koji je radi nas ljudi

i radi našega spasenja sišao s nebesa.

I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice:

i postao čovjekom.

On će donijeti mir ovim nemirnim danima, unijet će radost koju nitko i ništa ne može oduzeti; radost u kojoj, sve što se događa, iako se čini da je isto – ništa nije isto… Jer se Bog rodio radi nas – radi našega spasenja – radi mene – radi moga spasenja. Dok je Bog u svetištu bića, dok je ljubavlju zapisan u dušu; nitko ga ne može ukrasti, nitko ga ne može dohvatiti. Kradljivac (covid) ne može uzeti toplinu, ljepotu i radost vjere koja daje novi pogled na smisao života; novi pogled na druge, svijet, bolesti – pa i neprilike koje nas okružuju. Bog nas odmiče od grča i briše lažni osjećaj da smo sami, ostavljeni, prepušteni silama koje nas nadilaze.

Svima vama, dragi vjernici i ljudi dobre volje, želim da u ovom sivilu tjeskobe vaše oči vjere budu bistre i prepoznaju Gosta – Boga koji kuca na vrata, traži jaslice – središte vašega bića – da u njemu nađe svoj siguran boravak i u mjeri u kojoj se nastanio, darovat će mir, novu nadu i sigurnost da Bog, jedini Gospodar, prati i ljubomorno bdije nad našim životom, da smo sigurni u Njegovim rukama.

Sretan Božić!

Život i društvo

Proslavili Praznik rada i ispratili voćanske branitelje na hod do Vukovara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom kod kapelice sv. Josipa u zaseoku Kraljsko/Martani u Donjoj Voći mještani Općine Donja Voća odali počast bratu, sinu, suborcu i sumještaninu Josipu Martan, ali prisjetili se i svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za ono u što su vjerovali.

Nakon mise, za sve sumještane, Udruga branitelja „Voća“ organizirala druženje i podjelu graha na Sportskom Parku Hrvatskih branitelja u Donjoj Voći. Zajedničkim druženjem mještani su obilježili Praznik rada, ali i ispraćaj voćanskih branitelja koji su krenuli pješke put Vukovara.

Ovim zahtjevnim pothvatom odaju počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec poginulima u Domovinskom ratu, to više što je i njihov rođak Josip Martan, pripadnik Specijalne policije PU varaždinske „Roda“, i sam smrtno stradao 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Tom prilikom, načelnica Općine Donja Voća Kočet staknula je sljedeće: „Naša obaveza je da nove generacije ne zaborave njihovu žrtvu, trud i suze jer nemamo se pravo kititi ordenjem prošlosti ako ne djelujemo sada za budućnost i zajedno težimo istom cilju za koji su se svi oni borili. Stoga, težimo svi zajedno da kreiramo zajednicu u kojoj nitko nije manje vrijedan, zaboravljen i potlačen jer je drugačiji. Dužni smo im to, svi zajedno. Danas poneki olako daju savjete koje ni sami ne bi prihvatili. Drže prodike bez imalo odgovornosti, a da i sami ne rade to isto. Licemjerno i ravnodušno! Neka nam naši sumještani, Slavko i Marijan Martan, budu vodilja da krenete od sebe i da svojim dijelima pokažete kako bi se i drugi trebali ponašati. Naši dragi Marijan i Slavko Martan, na ponos svih nas, sutra kreću na put od Ivanca do Vukovara i time će odati počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec. Neka ih na tom putu prati Božji blagoslov!“

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinskom uraru Mariu Benkusu vrijedno priznanje za 55 godina obrtništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, u utorak, 30. travnja, uručio je priznanje poznatom varaždinskom obrtniku Mariju Benkusu, čiji urarski obrt ima tradiciju od čak 55 godina.

Urarski obrt Benkus osnovao je još 1969. godine Zdravko Benkus, a nakon njegove smrti ovaj urarski obrt naslijedio je njegov sin – Mario.

– Obrt sam naslijedio od svog oca Zdravka 2012. godine, a posao sada nastavljaju moji sinovi – Mihael i Matija. Oni su uz svog djeda zavoljeli urarski zanat, pa obiteljski obrt nastavlja već treća generacija u našoj obitelji. U tih, više od pola stoljeća, urarski se zanat jako promijenio. U vrijeme kada sam počeo raditi kao urarski majstor još smo uvijek imali puno popravaka mehaničkih satova, a danas su oni rijetkost, tako da je već godinama naš primarni posao – zamjena baterija i remena. Danas je, posebice mladima, najvažniji izgled sata a ne njegova kvaliteta. Već osam godina nitko se ne školuje za to zanimanje. No, nadam se da urarstvo ipak ima budućnost, jer bi bilo žalosno da naš grad ostane bez urara – rekao je ovaj poznati varaždinski urar, jedan od samo troje urarskih obrtnika koji još uvijek rade u našem gradu.

Priznanje koje u sklopu obilježavanja 120. godišnjice organiziranog obrtništva u Varaždinu svojim članovima dodjeljuje Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin, Mariju Benkusu uručio je Vladimir Bais, predsjednik UHOV-a.

– Pokojni Zdravko Benkus bio je majstor čije su vješte ruke mogle popraviti svaku uru. Svojem obrtu dao je snažnu obiteljsku notu, pa je svoje znanje i vještine uspješno prenio na sina Marija, kojeg je odgojio u obrtničkom duhu. U vođenju obrta on bez iznimke, poštuje sva obrtnička načela, svaki posao mora biti obavljen na primjereni način, točno, kvalitetno i na vrijeme. Stoga je priča o urarskoj obitelji Benkus jedna od najljepših obrtničkih priča u gradu Varaždinu, jer je utemeljena na znanju i iskustvu, ali i na velikoj ljubavi prema satovima i obiteljskoj tradiciji. Posebno želim istaknuti kako je ovaj varaždinski obrtnik aktivan u našem udruženju, u kojem je sada član Skupštine – naglasio je Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin varaždinskog urara Marija Benkusa predložilo je za dodjelu najviše nagrade Hrvatske obrtničke komore – statuu Zlatne ruke s poveljom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje