Povežite se s nama

U fokusu

Socijalni stanovi gotovi, ali će biti prazni sve do Uskrsa

Objavljeno:

- dana

SLJEDEĆI TJEDAN NATJEČAJ ZA 28 SOCIJALNIH STANOVA

Hrašćica, prigradsko naselje u Varaždinu, unatrag deset godina postalo je kvart u koji je Grad Varaždin ulagao – odlučili su izgraditi zgrade kako bi se zbrinule socijalno ugrožene obitelji. Uz zgrade u Hrašćici izgradile su se i zgrade u Harambašićevoj ulici, no pokazalo se da ni to nije dovoljno.

Prije tri godine počela je gradnja još jedne zgrade u Hrašćici u kojoj je 28 stanova. Rok za njen završetak stalno se pomicao. Prvo je trebala biti završena u srpnju 2013., nakon toga u rujnu, a u rujnu u studenom. Zgrada je konačno dobila sve dozvole u prosincu prošle godine, a cijelo to vrijeme nije bio raspisan natječaj prema kojem bi se utvrdilo kojih će se to 28 socijalno ugroženih Varaždinaca useliti u novu zgradu. Zašto natječaj nije raspisan ranije, ako se radi o zgradi koja je već završena?

– Htjeli smo utvrditi bolje uvjete za natječaj, pravedniji pravilnik. Naime, u starom pravilniku jedan od kriterija bio je stručna sprema. Novi pravilnik bit će socijalno usmjeren – odgovor je to na pitanje gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša.

Danas je uz svog zamjenika Vjerana Radelića te ravnatelja Javne ustanove Gradski stanovi Vladimira Kukeca u Gradskoj vijećnici najavio konačno raspisivanje natječaja za socijalne stanove.

Natječaj otvoren do 28. veljače, vode ga Gradski stanovi

Natječaj će biti raspisan sljedećeg tjedna i bit će otvoren do 28. veljače. Stanovi će tako ostati prazni, prema procjeni ravnatelja JUGS-a Kukeca, do Uskrsa kad se očekuju useljenja.
Formular za prijavu kao i popis dokumentacije koju treba priložiti zainteresirani mogu dobiti u Gradskim stanovima.

Više od 300 Varaždinaca na starom popisu

Interes će sigurno biti velik. Naime, još 2009. godine Grad Varaždin proveo je natječaj na koji su se javile 224 osobe u roku te još njih 106 van roka. Regionalni tjednik pisao je o Varaždinki koja već 20 godina pokušava doći do stana.

Istovremeno u 341 stan nad kojim nadzor vrše Gradski stanovi događaju se nepravilosti. Regionalni tjednik već je pisao o slučaju kada su Gradski stanovi naplaćivali najamninu od preminulog stanara i bili upoznati s bespravnim useljenjem stanarke u taj isti stan. Da ima nepravilnosti kod korištenja socijalnih stanova, vidljivo je i u evidenciji Gradskih stanova koju je na jednoj od prošlih sjednica Gradskog vijeća tražio vijećnik Miroslav Bunić. Kraj velikog broja korisnika u rubrici trajanje ugovora stoji datum koji je već istekao, kod nekih i prije 10 godina.

– Treba napraviti razliku između stanova koje je Grad Varaždin izgradio isključivo za zbrinjavanje socijalno ugroženih Varaždinaca poput onih u Hrašćici i Harambašićevoj i onih koji su gradski, ali nisu građeni za tu svrhu. Postoji preko 200 zaštićenih najmoprimaca koji su nekad imali stanarsko pravo, a nisu otkupili stan devedestih godina. Tijekom ove godine napravit ćemo reviziju svih stanova – pojasnio je Kukec.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje