Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Djed Božićnjak posjetio Cesticu i razveselio djecu, a ostavio im je i slatke pakete

Objavljeno:

- dana

Kulturno umjetnička sekcija „Zvončići“ u suradnji s DVD-om Lovrečan Dubrava, MNK Lovrečanom, Lovrečanskim adventom i općinom Cestica, organizirala je dolazak Djeda Božićnjaka u općinu Cestica.

Obilazak Djeda Božićnjaka organiziran je u nedjelju, 20. prosinca. Ovaj put zbog loše epidemiološke situacije i zabrane okupljanja, Djed Božićnjak nije dijelio poklone po organiziranim punktovima, već je dostavio besplatne slatke pakete djeci koja su ga razdragano čekala ispred svojih kuća.

Marljivi organizatori Lovrečanskog adventa pobrinuli su se da svi ljudi koji su čekali ispred svojih kuća, dobe šalicu besplatnog kuhanog vina ili čaja.

Zbog loše epidemiološke situacije ove godine nije bilo zapisivanja za darove od strane roditelja.

Uz financijsku pomoć općine Cestica, organizatori su odlučili ove godine rasteretiti roditelje plaćanja darova, pa su prigodne slatke paketiće podijelili besplatno svoj djeci koja su ga vjerno čekala.

Na potezu od ukupno 22 kilometra podijeljeno je ukupno 177 slatkih paketa, 55 L kuhanog vina i 40 L čaja.

Podjela darova najmlađima organizirana je pod pratnjom vatrogasnog kombija DVD-a Lovrečan Dubrava na potezu mjesta Babinec, Kolarovec, Brezje Dravsko, Dubrava Križovljanska, Veliki i Mali Lovrečan, Jarki, Selci Križovljanski i Malo Gradišće.

Ovu dugu trasu Djed Božićnjak obilazio je skoro 6 sati.

Na mjestu tragične pogibije dugogodišnjeg člana i kočijaša kulturno umjetničke sekcije Zvončići Marija Škrinjara, Djed Božićnjak je sa svojom delegacijom zapalio je prigodnu svijeću.

Običaj je da Djeda Božićnjaka na toj trasi sanjkama prevezu konji, a ove godine zbog nedostatka snijega, darovi su prevoženi kočijom.

Kako u tom dijelu Općine Cestica već duže vrijeme nema potrebne konjske zaprege u obilazak Djeda Božićnjaka i pripremljenih darova spremno su se uključili David Težak iz Turškog Vrha (Općina Zavrč) i Katja Lajh iz Grajene kod Ptuja, iz susjedne Slovenije. Kočiju s darovima prevozile su kobile Lasta i Luna.

– Moramo napomenuti da virus COVID-19 ovu 28 godina dugu tradiciju nije uspio prekinuti, te se nadamo da će ova lijepa tradicija biti nastavljena i sljedeće godine. Svi članovi uključeni u organizaciju posjeta Djeda Božićnjaka i svi sudionici ovog darivanja, držali su se svih epidemioloških preporuka, na čemu im se od srca zahvaljujemo – ističu organizatori.

Djeda Božićnjaka uprizorio je Simon Korotaj, pratnju vatrogasnim kombijem i pomoć kod podjele darova izvršili su zapovijednik DVD-a Lovrečan dubrava Milenko Biškup i predsjednik kulturno umjetničke sekcije Zvončići Ivan Korotaj.

Božićnu i novogodišnju čestitku mještanima putem razglasa uputio je Neven Furjan, a podjelu kuhanog vina i čaja izvršio je glavni organizator Lovrečanskog adventa Miljenko Borak. Pratnju iza konjske zaprege i fotografiranje izvršile su Nikolina Veselnik i Helena Juričinec.

– Vrijedi se zahvaliti i dugogodišnjoj spremištarki Kati Rižmarić (teti Kaji) i gospodinu Marijanu Škrinjaru što tako brižno čuvaju i održavaju kola Djeda Božićnjaka, kako bi mogao sigurno dostaviti poklone dobroj dječici. Veliko hvala svim mještanima na doniranom vinu, a najveća zahvala ide općini Cestica što je prepoznala vrijednost ovog projekta i u cijelosti ga financirala – poručili su organizatori.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje