Povežite se s nama

U fokusu

Gradsko vijeće: Čehok najavio kaznenu prijavu udruzi “Varaždin bez smeća” zbog zastrašivanja vijećnika

Objavljeno:

- dana

U uvodnom djelu sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina na kojem se donosio temeljni Gradski dokument, Proračuna Grada za 2021. godinu uz projekcije za 2022. i 2023. godinu, aktualni sat su obilježili komentari na prijeteće pismo koje su primili vijećnici uoči sjednice.

Mario Lešina s Liste Ivana Čehoka se osvrnuo na pismo i zastrašivanje vijećnika koje je tijekom nedjelje stiglo od Udruge građana „Varaždin bez smeća“ u kojem im se prijeti USKOK-om, temeljem čega je dogovoreno da se sazove sastanak predstavnika klubova vijećnika, a koje je komentirao i predsjednik Vijeća Damir Habijan, koji je stao u zaštitu vijećnika ističući da nije primjereno na taj se način obraćati vijećnicima, a u Statutu piše da niti jedan član Vijeća ne može biti kazneno odgovoran niti odgovarati za način na koji je glasovao. Vlado Sevšek iz Lige za Varaždin također je komentirao prijetnje koje su upućene vijećnicima uoči Sjednice tražeći gradonačelnikovu zaštitu, na što je  gradonačelnik Čehok najavio da će tužiti odgovorne osobe u Grupi VBS, predvođene bivšim gradskim odvjetnikom, koji lažima obmanjuju javnost.

SDP-ov Bruno Ister je postavio pitanje vezano uz Aquacity i štete u proračunu do kojih je došlo eksperimentom kada se Grad upušta u ugostiteljstvo. Gradonačelnik je odgovorio da su zbog gubitaka izazvanih koronakrizom odlučili povući poteze i zatvoriti poslovanje.

Njegov stranački kolega Neven Bosilj postavio je pitanje vezano uz najveći komunalni projekt koji se provodi kod nas – Aglomeraciju i kako će Varkom riješiti pitanje pročistača. Čehok je odgovorio da je Varkom učinio sve kako je traženo, ali ministarstvo ima drugačije mišljenje od europskih tijela. No, sve što će biti potrebno će se napraviti.

Vijećnik Lige za varaždin Davor Patafta je pitao hoće li se prezentirati nove vatrogasne ljestve, koje su od velike važnosti, vijećnicima koji su se za njih posebno zalagali. Gradonačelnik je odgovorio da su prezentirane javnosti na Kapucinskom trgu.

Miroslav Marković iz SDP-a je pitao gradonačelnika smatra li svoje ponašanje neprimjerenim i hoće li se ispričati građanima što nije pokazao empatiju za oboljele i preminule od koronavirusa, na što mu je gradonačelnik odgovorio da ne želi komentirati njegov odlazak u Međimurje, koji je krivo interpretiran, a empatiju je pokazao raznim okolnostima kojima je Grad pomagao u planovima borbe protiv pandemije u mjeri u kojoj su ih uključivali iz Stožera.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje