Povežite se s nama

U fokusu

Od 1. do 15. ožujka: Varaždinska županija izabrana za probno popisivanje stanovništva

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskoj županiji je, uz još je tri županije te Grad Zagreb, izabran uzorak od deset popisnih krugova za probni Popis stanovništva 2021. koji će se održavati od 1. do 15. ožujka.

Cilj probnog popisa jest provjera metodoloških, organizacijskih i informatičkih rješenja u prikupljanju i obradi popisnih podataka kako bi se pravodobno i na prikladan način pripremila provedba te otklonili eventualni nedostaci u provedbi.

Detaljnije informacije o provedbi u Varaždinskoj županiji dali su danas, 18. veljače, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković i zamjenik župana Robert Vugrin.

– Varaždinska županija izabrana je za probno popisivanje stanovništva koje će se vršiti do 15. ožujka. Riječ je o prvom projektu e-popisivanja u Hrvatskoj. U našoj je županiji odabrano 10 popisnih krugova u različitim gradovima, općinama, naseljima: Ivanec, Orehovec, Čanjevo, Trnovec Bartolovečki, Donja Voća, Drašković, Apatija, Gornje Vratno i Varaždin. Sveukupno će biti obuhvaćeno oko 1000 kućanstava i nešto više od 2000 osoba. Primjerice, u Varaždinu 237 kućanstva, Ivancu oko 110. Od 22. do 26. veljače će popisivači obići kućanstva i dati određene letke jer se naglasak stavlja na popisivanje. Cilj je da se jasno prepoznaju i otklone eventualni nedostaci i problemi kako bi pravi popis išao besprijekorno – objasnio je Vugrin.

Naglasio je da je sustav organiziran jednostavno – putem e-građana. Ono što je izazovno u tome, napominje Vugrin, jest da se na uslugu e-građani do sada registrirala samo četvrtina stanovnika iz Varaždinske županije, a svega 15 % stanovništva tu aplikaciju redovito koristi.

– Pozivamo sve da iskoriste mogućnost i vrijeme za registraciju te usluge, riječ je o vrlo zahvalnoj aplikaciji. Nastavno bih rekao da, ako se samo popisivanje koje će trajati od početka ožujka, u određenim kućanstvima neće određivati, tu nastupaju naši popisivači koji će obilaziti kućanstva koja se nisu samo-popisala i u tijeku tih tjedan dana će se prikupiti svi podaci – poručio je Vugrin, dodavši da će se poštivati epidemiološke mjere.

Sukladno tome, prijedlog Županije je da se za sve popisivače netom prije nego će ulaziti u kućanstva, provede PCR test (na trošak Varaždinske županije).

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković naglasila je važnost popisivanja stanovnika u Hrvatskoj te izjavila da je riječ o najopsežnijem statističkom istraživanju, s obzirom na sveobuhvat stanovništva. Od 1. do 15. ožujka planira se, ponovila je, napraviti probni popis, koji se uobičajeno provodi u svim statističkim nacionalnim uredima, prije svih glavnih popisa.

– Probni popis nam je izuzetno bitan zbog novog načina i obrade podataka. Naime, modernizacija je jedna od strateških ciljeva DZS-a i to nam je bila misao vodilja. Tada je odlučeno da će svim građanima Hrvatske biti omogućeno da se sami popišu i naravno da se ta odluka od 2016. godine, pokazala kao velika prednost. Iskoristite tu mogućnost putem e-građana i popišite se sami – poručila je građanima ravnateljica Brković.

Osoba koja ima e-građane moći će popisati ne samo sebe, već i sve članove kućanstva.

– Od 1. do 7. ožujka, sve osobe koje su izabrane za probni popis (oko 12.000 u cijeloj Hrvatskoj), mogu popisati sebe i članove kućanstva. Od 8. do 15. ožujka, predviđeno je da 50-ak popisivača na području cijele Hrvatske izađe na teren i uz pomoć prijenosnih računala popišu sve osobe koje se nisu popisale u prvome krugu. Plan je da obiđu i ona kućanstva koja su se sama popisala, međutim, oni neće provjeravati vjerodostojnost podataka, već šifru koju će dobiti na kraju popisivanja – dodatno je objasnila ravnateljica DZS-a.

Pravi popis stanovnika prvotno je bio planiran za travanj ove godine, no odgođen je. Najizglednije je da će se održati pred ljeto, u lipnju, ako epidemiološki uvjeti dopuste.

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje