Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Aerodrom Varaždin opet živnuo, piloti priredili bučni “pozdrav gradu“

Objavljeno:

- dana

S Aerodroma Varaždin u srijedu su nakon kraće pauze ponovno poletjeli avioni, a njihovi zadovoljni piloti to su i demonstrirali preletima, odnosno bučnim „pozdravom gradu“.

Podsjećamo, nakon što je 1. veljače istekao višegodišnji zakup od strane austrijsko-hrvatske tvrtke Diamond Aviatioin Center,  Grad Varaždin je odlučio nekretnine svoje zračne luke predati na čuvanje i održavanje uspješnom vlastitom trgovačkom društvu Parkovi d.d.

Parkovi će prije svega kositi travu te čistiti pistu, što će im se nadoknađivati sukladno cjeniku, objasnio je direktor Alen Runac. Dodao je da je ovoj gradskoj tvrtki cilj da uzletno sletna staza i ostale manevarske površine „opet budu u funkciji te da Varaždin i dalje bude na listi letačkih destinacija“.

– Za početak će se nastaviti sa školom letanja, a zatim očekujemo da će se pista moći koristiti i za komercijalne letove, prije svega onih poduzeća koja ovdje imaju svoje tvornice. Kod toga računamo na pomoć Aerokluba koji će pomoći kod ishođenja licenci i ostalog – rekao je Runac, koji je uvjeren u dobru suradnju pilotskih škola, Aerokluba i  Parkova na korist Grada Varaždina.

Ovakvim – prijelaznim načinom upravljanja omogućen je nesmetan nastavak letačkih aktivnosti do trenutka kada se steknu uvjeti za ishođenje svjedodžbe aerodroma od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. Do toga je još treba proći trnovit put, no prvi koraci su napravljeni odmah nakon što su Zapisnik o primopredaji nekretnina potpisali Marijan Bakulić, ispred Grada koji je vlasnik aerodroma, Alen Runac, direktor Parkova i Josip Novak, predsjednik Aerokluba Varaždin.

Naime, ova udruga građana koja je lani proslavila 90. obljetnicu djelovanja, u Sekciji motornih pilota okuplja letače koji imaju svoje plovidbene avione, ili ih posjeduju njihove tvrtke.

– Potrudit ćemo se u najkraćem mogućem razdoblju ishoditi odobrenje Registrirane površine za uzlijetanje i slijetanje. U Gradu Varaždinu i Parkovima imamo ozbiljne partnere, te je svega nekoliko sastanaka sa Zlatanom Avarom, zamjenikom gradonačelnika, bilo dovoljno da se omogući nesmetano polijetanje sportsko – turističkih zrakoplova. Neki od njih već u četvrtak odlaze na rute do Splita, Dubrovnika, Bugarske i drugih destinacija – ističe Novak.

Kako je izgledao letački dan na aerodromu i na krilima iznad Varaždina pogledajte u galeriji fotografija:

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje