Povežite se s nama

U fokusu

Od 1. do 15. ožujka: Varaždinska županija izabrana za probno popisivanje stanovništva

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskoj županiji je, uz još je tri županije te Grad Zagreb, izabran uzorak od deset popisnih krugova za probni Popis stanovništva 2021. koji će se održavati od 1. do 15. ožujka.

Cilj probnog popisa jest provjera metodoloških, organizacijskih i informatičkih rješenja u prikupljanju i obradi popisnih podataka kako bi se pravodobno i na prikladan način pripremila provedba te otklonili eventualni nedostaci u provedbi.

Detaljnije informacije o provedbi u Varaždinskoj županiji dali su danas, 18. veljače, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković i zamjenik župana Robert Vugrin.

– Varaždinska županija izabrana je za probno popisivanje stanovništva koje će se vršiti do 15. ožujka. Riječ je o prvom projektu e-popisivanja u Hrvatskoj. U našoj je županiji odabrano 10 popisnih krugova u različitim gradovima, općinama, naseljima: Ivanec, Orehovec, Čanjevo, Trnovec Bartolovečki, Donja Voća, Drašković, Apatija, Gornje Vratno i Varaždin. Sveukupno će biti obuhvaćeno oko 1000 kućanstava i nešto više od 2000 osoba. Primjerice, u Varaždinu 237 kućanstva, Ivancu oko 110. Od 22. do 26. veljače će popisivači obići kućanstva i dati određene letke jer se naglasak stavlja na popisivanje. Cilj je da se jasno prepoznaju i otklone eventualni nedostaci i problemi kako bi pravi popis išao besprijekorno – objasnio je Vugrin.

Naglasio je da je sustav organiziran jednostavno – putem e-građana. Ono što je izazovno u tome, napominje Vugrin, jest da se na uslugu e-građani do sada registrirala samo četvrtina stanovnika iz Varaždinske županije, a svega 15 % stanovništva tu aplikaciju redovito koristi.

– Pozivamo sve da iskoriste mogućnost i vrijeme za registraciju te usluge, riječ je o vrlo zahvalnoj aplikaciji. Nastavno bih rekao da, ako se samo popisivanje koje će trajati od početka ožujka, u određenim kućanstvima neće određivati, tu nastupaju naši popisivači koji će obilaziti kućanstva koja se nisu samo-popisala i u tijeku tih tjedan dana će se prikupiti svi podaci – poručio je Vugrin, dodavši da će se poštivati epidemiološke mjere.

Sukladno tome, prijedlog Županije je da se za sve popisivače netom prije nego će ulaziti u kućanstva, provede PCR test (na trošak Varaždinske županije).

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković naglasila je važnost popisivanja stanovnika u Hrvatskoj te izjavila da je riječ o najopsežnijem statističkom istraživanju, s obzirom na sveobuhvat stanovništva. Od 1. do 15. ožujka planira se, ponovila je, napraviti probni popis, koji se uobičajeno provodi u svim statističkim nacionalnim uredima, prije svih glavnih popisa.

– Probni popis nam je izuzetno bitan zbog novog načina i obrade podataka. Naime, modernizacija je jedna od strateških ciljeva DZS-a i to nam je bila misao vodilja. Tada je odlučeno da će svim građanima Hrvatske biti omogućeno da se sami popišu i naravno da se ta odluka od 2016. godine, pokazala kao velika prednost. Iskoristite tu mogućnost putem e-građana i popišite se sami – poručila je građanima ravnateljica Brković.

Osoba koja ima e-građane moći će popisati ne samo sebe, već i sve članove kućanstva.

– Od 1. do 7. ožujka, sve osobe koje su izabrane za probni popis (oko 12.000 u cijeloj Hrvatskoj), mogu popisati sebe i članove kućanstva. Od 8. do 15. ožujka, predviđeno je da 50-ak popisivača na području cijele Hrvatske izađe na teren i uz pomoć prijenosnih računala popišu sve osobe koje se nisu popisale u prvome krugu. Plan je da obiđu i ona kućanstva koja su se sama popisala, međutim, oni neće provjeravati vjerodostojnost podataka, već šifru koju će dobiti na kraju popisivanja – dodatno je objasnila ravnateljica DZS-a.

Pravi popis stanovnika prvotno je bio planiran za travanj ove godine, no odgođen je. Najizglednije je da će se održati pred ljeto, u lipnju, ako epidemiološki uvjeti dopuste.

U fokusu

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava tehnologa procesne kontrole (m/ž). Mjesto rada je Novi Marof, a prijaviti se možete do 14.5. Potrebna je visoka stručna sprema kemijskog ili srodnog tehničkog usmjerenja, a poželjno je radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima. Očekuje se napredno korištenje MS Office paketa, poznavanje SAP-a i produktivnost. Poželjna je osposobljenost za sustav upravljanja ISO 9001. Poslodavac omogućuje ugovor na neodređeno vrijeme, ugodnu radnu atmosferu te izazove s punim radnim vremenom u međunarodnom okruženju. Prijavite se.

Glovo zapošljava dostavljača (m/ž) u Varaždinu. Prijave su otvorene do 3.6. Nudi se zarada do 12.000 kuna mjesečno, isplata svaka dva tjedna ili prema dogovoru s poslodavcem te fleksibilno radno vrijeme. Moguće je korištenje vlastitog vozila. Prijavite se.

NTH Mobile d.o.o. zapošljava na poziciji Java razvojni programer (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijaviti se možete najkasnije do 17.5. Od kandidata se očekuju minimalno godina dana radnog iskustva, dobro razumijevanje Java programskog jezika, razumijevanje objektno orijentiranog programiranja i razvoja web aplikacija, razumijevanje API-ja i arhitekture usmjerenih na usluge. Prednost donosi poznavanje alata za inačicu koda (GIT). Prijavite se.

iC artprojekt d.o.o. traži nova pojačanja na pozicijama diplomirani inženjer elektrotehnike (m/ž) i prvostupnik/ tehničar elektrotehniče struke (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijaviti se možete do 15.5. Potrebno je znanje engleskog i njemačkog jezika te vozačka dozvola B kategorije. Aplicirajte.

Workforce za potrebe klijenta traži agenta u tehničkoj korisničkoj podršci na njemačkom jeziku (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave se zaprimaju do 15.5. Poslodavac nudi rad u modernom i udobnom uredu, rad u smjenama i sa suvremenim alatima, a moguć je ugovor na neodređeno. Potrebno je izvrsno znanje njemačkog jezika i vrlo dobro snalaženje na računalu. Prijavite se.

Tehnik Metal d.o.o. traži računovođe (m/ž). Mjesto rada je Čakovec, a prijaviti se možete do 13.5. Posao obuhvaća samostalno obavljanje svih računovodstvenih poslova. Uvjeti su srednja stručna sprema ekonomskog ili sličnog smjera, iskustvo u radu na računovodstvenim poslovima i minimalno trogodišnje iskustvo rada. Provjerite detalje ovdje.

Wollsdorf Components d.o.o. zapošljava radnika u proizvodnji (m/ž). Mjesto rada je Jalžabet, a prijave su otvorene do 28.5. Potrebno je više osoba na poziciji. Posao podrazumijeva rad u proizvodnji u pogonu za obradu kože. Poslodavac nudi stimulativna i redovita primanja, dodatak za rad u noćnoj smjeni i za ostvarene ciljeve u grupi. Više na linku.

Floor Roof Project j.d.o.o. zapošljava hidroizolatera (m/ž). Mjesto rada je Orehovica, a prijave su otvorene do 15.5. Potrebno je više osoba na poziciji. Posao podrazumijeva hidroizolaterske radove. Uvjet je završena srednja škola. Nudi se mogućnost rada na neodređeno. Više na linku.

Pavlic – Asfalt – Beton d.o.o. traži vozača kamiona (m/ž) u Donjem Kraljevcu. Rok prijave je 25.5. Potrebna je osoba s vozačkom dozvolom C+E kategorije. Nema rada vikendom, a nude se redovita i iznadprosječna primanja. Provjerite detalje ovdje.

Dom za starije i nemoćne osobe Matija traži pomoćnog radnika na odjelu njege (m/ž). Mjesto rada je Babinec, a prijaviti se možete najkasnije do 15.5. Posao obuhvaća pomoćne poslove u njezi korisnika doma za starije i nemoćne osobe. Nudi se mogućnost rada na neodređeno. Provjerite detalje ovdje.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

Pataftin plan digitalizacije: Varaždin bez birokracije, šaltera, papira i pečata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pandemija je pokazala da je digitalizacija moguća ali i poželjna. Varaždin zaslužuju biti bolji grad, bez birokracije, papira, šaltera i pečata, poručio je gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Varaždina Davor Patafta.

– Grad Varaždin ima FOI i puno mladih programera i stručnjaka s tog područja i zato moramo biti predvodnik digitalizacije – rekao je Patafta i poručio da će papire poslati u ropotarnicu prošlosti.

– U 21. stoljeću moramo omogućiti Varaždincima da s gradskom administracijom i javnim poduzećima rade i komuniciraju digitalno. Naslanjajući se na sustav e-građani uspostavit ćemo sustav u kojem su šalteri i obrasci nepotrebni. Sve se može i mora obaviti digitalno i u vrijeme koje građanima odgovara – istaknuo je Patafta i pojasnio kako će građani zahtjeve i dokumente moći predati i navečer iz udobnosti fotelje svojeg dnevnog boravka.

– Grad mora, i imat će, sve svoje servise dostupne građanima na njihovim pametnim telefonima. Građani će u svakom trenutku imati pristup svim potrebnim informacijama i znati u kojem je statutu njihov zahtjev – rekao je Patafta.

Neće biti potrebe obilaziti šaltere, prikupljati papire i ganjati pečate.

– Uvodit ćemo najnovije tehnologije pametnog grada u sve komunalne usluge. Inzistirat ćemo na pametnoj rasvjeti koja će štedjeti proračun, pametnom sustavu parkiranja koji će štedjeti vrijeme, gorivo i živce naših sugrađana. Uvest ćemo pametne kante za smeće, korištenje najnovijih tehnologija u upravljanju prikupljanja otpada, pametne semafore i upravljanje prometom i slično. Grad Varaždin postat će predvodnik u uvođenju najmodernijih tehnologija za najveći mogući komfor građana – rekao je Patafta.

Nastavite čitati