Povežite se s nama

Međimurje

Potpisan ugovor za izgradnju Centra PrInOS: Čakovec dobiva prostore za pružanje skrbi beskućnicima

Objavljeno:

- dana

Na mjestu bivšeg skladišta Međimurskih voda u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu u utorak je potpisan ugovor s izvođačima radova na uređenju Centra PrInOS – pružanje inkluzivnih oblika skrbi.

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec će putem ovog projekta, na zemljištu koje im je Ugovorom o pravu građenja ustupio Grad Čakovec, izgraditi te voditi prostore za smještaj beskućnika, njihovo lakše uključivanje u zajednicu i pripremu toplih obroka za potrebite starije sugrađane.

Ugovor su potpisali ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj i Alen Vugrin, predstavnik izvođača radova, tvrtke „Intermegrad“ iz Čakovca.

Uz potpisnike ugovora, novinarima su se prigodnim riječima obratili i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

– Trenutno beskućnici borave u nužnom smještaju, no izgradnjom ovog Centra to će postati prošlost. Posebno je važno što će rekonstrukcija vrijedna 14 milijuna kuna biti u potpunosti financirana europskim novcem. Osim toga, posao izgradnje putem javnog natječaja dobila je čakovečka tvrtka, što je u ovo pandemijsko, krizno vrijeme izuzetno važno – rekao je gradonačelnik Kovač.

Stručna podrška

Predstavljajući projekt, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj, dr. sc., rekao je da će se izgraditi pet stambenih jedinica za prihvat osoba bez trajnog smještaja te objekt za pružanje novih izvaninstitucionalnih usluga usmjerenih prema starijim i nemoćnim osobama u lokalnoj zajednici.

Korisnici Centra imat će na raspolaganju stručnu podršku koja će biti osigurana putem usluge poludnevnog boravka, što će beskućnicima dati šansu za životne promjene i izlazak iz nepovoljnog statusa.

Isto tako, u Centru će se omogućiti priprema i dostava toplih obroka za starije i nemoćne osobe, s ciljem suzbijanja siromaštva i prevencije institucionalizacije, kao i pružanje socijalne usluge pomoći u kući. Usluga dostave toplog obroka obuhvaćala bi 140 korisnika, dok će smještaj za beskućnike u samom Centru moći prihvatiti do 20 osoba.

Za projekt vrijedan 14 milijuna kuna Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec sredstva je dobilo putem natječaja dobilo od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi.

Radovi na rekonstrukciji i izgradnji trebali bi početi sredinom ožujka, a prvi korisnici Centar PrInOS će moći koristiti već krajem ove godine.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje