Povežite se s nama

Kultura

Traže se mladi plesači za sudjelovanje u europskom projektu „People power partnership“

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu će od 9. do 11. travnja biti održana velika plesna audicija projekta „People power partnership“, kojeg Turistička zajednica grada Varaždina s partnerima provodi u sklopu programa Kreativna Europa.

Objedinjujući oblik izražavanja bit će moderni ples i hip-hop, a s mladima će raditi iskusni kreativni profesionalci iz Freiburga.

Audicija je namijenjena plesačima od 18 do 25 godina, koji svoje prijave na engleskom jeziku, službenom jeziku projekta, mogu poslati zaključno do 26. ožujka putem Whatsappa na broj +49 151 2263 9283 ili putem wetransfera: [email protected]. Traži se osmero predstavnika iz Hrvatske.

Od kandidata se očekuje da snime kratki video u kojem će dati odgovore na sljedeća pitanja:

1. U kojem se plesnom stilu ili okruženju najbolje osjećaš?

2. Što bi za tebe bio izazov u plesu i koreografiji?

3. Koje su tvoje vještine u plesu i karakteristike osobnosti koje unosiš u grupu?

4. Što očekuješ i koji su ciljevi koje želiš postići sudjelovanjem u projektu?

5. Postoji li nešto što bi ti moglo predstavljati poteškoću, a vezano je uz projekt?

Jelena Toth i Dorotea Solomun

Turistička zajednica grada Varaždina projekt provodi u partnerstvu s 13 institucija iz 10 zemalja (Njemačka, Danska, Rumunjska, Litva, Latvija, Španjolska, Portugal, Velika Britanija, Italija i Češka). Vodeći partner je Aktionstheater Pan Optikum Gemeinnutzige GMBH iz Freiburga.

U sklopu projekta će 104 mladih u dobi od 18 do 25 godina iz zemalja partnera uvježbati program za 13 manjih i jednu veliku predstavu, odnosno produkciju. Predstave će biti izvedene na turneji u partnerskim gradovima.

U 2021. godini osmero sudionika iz Hrvatske će s mladima iz Italije pripremati produkciju za javni prostor koja će biti izvedena u sklopu festivala Špancirfest. U rujnu ove godine će mladi iz Hrvatske putovati u Litvu i pripremati nastup na tamošnjem festivalu.

U drugoj fazi projekta u srpnju i rujnu 2022. razvijat će se glavna produkcija u Freiburgu u skupinama od 32 mladih (osmero mladih iz četiri grada partnera, između ostalih i iz Hrvatske).

U 2023. mladi iz Hrvatske nastupit će ponovno na Špancirfestu u Varaždinu te na festivalu partnera projekta u Velikoj Britaniji, dok će u 2024. nastupati u Latviji i Portugalu.

Projekt „PPP“ s provedbom je započeo u listopadu 2020. i trajat će do listopada 2024., a cijeli projek je vrijedan oko 4 milijuna eura, od toga polovicu financira Europska unija. Turistička zajednica grada Varaždina u proračunu ima oko 197.000 eura.

Dorotea Solomun, voditeljica projekta „People power partnership“ za Turističku zajednicu Varaždina pozvala je mlade da se uključe. Mladi će izvoditi plesne produkcije, ali ih i sami osmišljavati po vodstvom profesionalaca. Predstavljanja će biti na javnim prostorima da kultura dospije do što više ljudi.

– Projekt je zanimljiv, atraktivan i privlačan. Mladima će omogućiti putovanja i nastupanja na velikim festivalima i to već tijekom ove godine. Prvi nastup planira se na pozornici Špancirfesta, a mladi iz Hrvatske nastupiti će s mladima iz talijanskog gradića Venaria. A nakon toga bi svi trebali otputovati u Vilnius u Litvu i pripremati predstavu za tamošnji festival. Putovanja i interakcija plesača među zanimljivijim su dijelovima, ali to je i prilika da ih zapaze kreativni producenti iz Europe koji sudjeluju u projektu. Za 2022. godinu u planu je priprema velike produkcije u Freiburgu u Njemačkoj, a 2023. ta velika produkcija predstavit će se na festivalu u Velikoj Britaniji te godinu nakon toga u Portugalu i Latviji – istakla je Solomun.

Kultura

Noći tvrđava u Trakošćanu uz zanimljivu izložbu, promatranje zvijezda i koncert J.R. Augusta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvor Trakošćan s velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresirane da im se pridruže 10. svibnja, u petak, kada povodom Noći tvrđava pripremamo zanimljiv i bogat program.

Program će započet u 19 sati otvorenjem izložbe „Žena u životu samostana Arouca“. Muzej Arouca smješten je u opatiji svetog Bartola koja je kroz većinu svoje povijesti bila jedno od najutjecajnijih vjerskih središta u regiji. Izvorno je bila riječ o dvostrukom samostanu za muškarce i žene koji je slijedio pravila sv. Benedikta, ali od 1154. godine postao je isključivo ženskim samostanom.

Izložba se bavi kompleksnim pitanjem zašto su žene iz feudalnih obitelji uopće odlazile u spomenuti samostan?

Nakon otvorenja izložbe, u 20 sati astronomsko društvo „Meteor” održati će zanimljivo predavanje te će se nakon toga s njima moći promatrati i zvijezde.

Program će zatvoriti J.R. August koji će od 21 sat izvoditi sve svoje najpoznatije hitove.

Ulaz na događanja u sklopu Noći tvrđava u potpunosti je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Prvi samostalni koncert varaždinske crossover pjevačice Irme Dragičević pred zagrebačkom publikom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Klubu Kazališta Komedija u utorak, 14. svibnja, s početkom u 20 sati, varaždinska crossover pjevačica Irma Dragičević, održat će svoj prvi samostalni koncert te premijerno predstaviti svoj novi singl ‘Bivši Budući’ – koji najavljuje novi smjer solističke karijere ove akademske glazbenice.  

Zagrebačka crossover glazbena priča koja je pred nama, obilježena je Irminom jedinstvenom vještinom i talentom da s lakoćom spaja različite žanrove i stvara zvuk koji je tako jedinstveno njezin – Irmin zvuk.

Uz opus koji nas vodi od emotivnog sevdaha preko pop standarda do vječitih klasika, francuskih šansona I talijanskih kancona, Gershwina i zlatnog doba hrvatske glazbe – plijeni njena sposobnost da na svakome od ovih glazbenih izvora crpi inspiraciju i dokazuje svoju svestranost i dubinu umjetničkog izraza.

Glasom koji prelazi žanrove, Irma je osvojila publiku regije svojim talentom i očaravajućim nastupima, a poznata je po brojnim nastupima u regiji te ulogama u mjuziklima, operama i operetama – trenutačno nastupa u beogradskom Theater Madlenianum u mjuziklu ‘Posljednjih pet godina’ te u HNK Varaždin u opereti ‘Grofica Marica’.

Irma Dragičević izvodi i lead ulogu Kosjenke u operi „Regoč“ za djecu i mlade koja se ovog proljeća izvodi u K.D. Vatroslav Lisinski povodom 150. godišnjice rođenja spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

U Klubu Kazališta Komedija uz pratnju vrhunskog banda u sastavu Jan Jakovljev (gitara), Tomislav Parmać (klavir), Leopold Stašić (violina), Mario Klarić (bubnjevi) I Dragutin Roić (saksofon), Irma Dragičević će – uz podršku zanimljivih glazbenih gostiju – uvesti publiku crossover glazbeni svijet koji povezuje žanrove i melodije, generacije i ritmove.

Kako je sama Irma najavila: ‘Pjevat ću sve ono što jesam – klasično obrazovana glazbenica kojoj je prva ljubav pop. Želim predstaviti ono najbolje od glazbe, bez obzira na žanr, bez obzira na izvor, u mojoj, novoj interpretaciji”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje