Povežite se s nama

Život i društvo

U Elektrostrojarskoj školi s emitiranjem počeo radio „Novi val“ – radio koji se gleda

Objavljeno:

- dana

U Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, s emitiranjem je počeo neprofitni internetski radio „Novi val“, a „radio koji se gleda“ ide u korak sa suvremenim trendovima i spaja vizualni i audio izričaj tako da slušatelji, odnosno gledatelji mogu vidjeti što se događa u radijskom studiju.

Radio je ujedno i kabinet u kojem učenici za zanimanja medijski tehničar te polaznici Centra izvrsnosti za hrvatski jezik imaju priliku, pod vodstvom profesionalnih novinara i voditelja te medijskih specijalista, na stvarnom primjeru, učiti kako se kreiraju medijski sadržaji u skladu s pravilima struke.

Župan Radimir Čačić kazao je na današnjem predstavljanju kako ovaj radio u okviru škole predstavlja ulaganje u znanje, obrazovanje i kreativnost koji su 21. stoljeću ključni resurs.

– U Županiji na tome radimo, a ozbiljan dio te priče je Elektrostrojarska škola. Ovo je radio koji se gleda i on prati trendove na medijskoj sceni gdje se pojedini mediji spajaju te je dio edukativnog procesa i kvalitetnog informiranja javnosti. U opremanje radijskog studija uloženo je 170.000 kuna što možda nije veliki iznos, ali puno je veća vrijednost ono na što se to nadograđuje, a to je stručan i obrazovan kadar koji ovdje radi. Oni su temelj i bez njih se ovo ne bi moglo napraviti – istaknuo je župan.

Ravnatelj Igor Kos pojasnio je su školi djeluju tri centra izvrsnosti te kako je pokretanje radija samo kockica u mozaiku dosad odrađenih aktivnosti škole i Županije. Rekao je i da je za pokretanje radija bilo je potrebno puno znanja, energije, truda i podrške te zahvalio svima koji su bili uključeni u realizaciju.

Valentina Šinjori, voditeljica Centara izvrsnosti iz hrvatskog, čiji će učenici i sami koristiti studio i tehniku, kazala je kako je temeljni cilj stvoriti pozitivno okruženje u kojem oni mogu iskoristiti svoje sposobnosti te da da ju veseli što su nekadašnji polaznici Centara izvrsnosti danas kolege u radijskom studiju.

Programsku shemu je predstavila urednica i voditeljica Andrea Žigić Dolenec pojašnjavajući kako je riječ o neprofitnom radiju usmjerenom na zadovoljenje potreba članova lokalne zajednice za informiranjem te kako u kreiranju programa sudjeluju ljudi različitih profila.

– Jutarnji dio programa posvećen je gostima i prenosit će se na televiziji, zabavni program se odvija popodne, a u večernjim satima glazbu puštaju DJ-i. Predviđeno je i emitiranje specijaliziranih emisija iz kulture i sporta. Koristit ćemo radove učenika te studenata s FOI-ja. Očekivanja su velika, a mi smo ih spremni ispuniti – rekla je.

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje