Povežite se s nama

U fokusu

Fakultetu organizacije i informatike 2,5 milijuna kuna za obnovu Vile Oršić

Vila Orsic

Objavljeno:

- dana

Prilikom posjete Tehnološkom parku Varaždin 23. ožujka, premijer Andrej Plenković i ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs uručili su dekanici FOI-ja prof. dr. sc. Nini Begičević Ređep odluku kojom se Fakultetu organizacije i informatike dodjeljuje 2,5 milijuna kuna za projekt obnove građevine Vile Oršić.

Građevina Oršić je tijekom godina mijenjala vlasnike i korisnike te je višekratno prilagođavana specifičnim potrebama novih korisnika, no u zadnjih nekoliko godina ova vrijedna i prekrasna povijesna građevina propada i narušava izgled grada Varaždina. Odlukom Grada Varaždina i gradskog vijeća, dodijeljeno je pravo građenja na 30 godina Fakultetu organizacije i informatike.

Da bi je obnovili i stavili u funkciju nakon niza godina propadanja, FOI-ju je potrebno 7 milijuna kuna. Prenamjenom prostora za potrebe visokog obrazovanja cilj FOI-ja je zaustaviti dugogodišnju devastaciju građevine i Vilu Oršić staviti u funkciju realizacije obrazovnog sadržaja, razvojnih istraživačkih potencijala i suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije. U Vili Oršić biti će 6 novih dvorana za nastavu studenata FOI-ja te 4 znanstveno-istraživačka Laboratorija.

Stavljanjem građevine u funkciju visokog obrazovanja, Vila Oršić postat će dio urbanog kampusa Grada Varaždina u kojem studira 3000 studenata FOI-ja i zbog kojih su Varaždin i Varaždinska županija postali najveća i najvažnija IT regija u Hrvatskoj nakon zagrebačkog područja. Vila Oršić imat će najbolju moguću svrhu, služit će našim studentima i nastavnicima za nastavu, ali će se i u istraživačkim Laboratorijima Vile Oršić provoditi znanstveno-istraživačke aktivnosti u okviru naših 30-tak razvojnih projekata u kojima će sudjelovati istraživači, ali i studenti FOI-ja – rekla je dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

S ovlaštenim projektantskim uredom izrađena je projektna dokumentacija sanacije unutrašnjeg i vanjskog prostora, kao i arhitektonski nacrti i troškovnici. Rješenje koje je usuglašeno sa Konzervatorskim odjelom u Varaždinu pretpostavlja cjelovito očuvanje vanjštine građevine, uz određene intervencije na nužnim korekcijama i poboljšanjima, primarno zbog nove funkcije, a to je prenamjena prostora u istraživačke laboratorije, dvorane za učenje i poučavanje, te kabinete za nastavnike i centre Fakulteta.

Do sada su provedeni radovi na obnovi krovišta za što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja već ranije osiguralo financijska sredstva. Obnova krovišta je bila nužna i predstavljala je tek prvu fazu obnove Vile Oršić. U iznosu od 600.000 kuna osigurana su sredstva od strane Grada Varaždina za obnovu fasade Vile Oršić, dok će dodatno biti osigurana sredstva za obnovu fasadne stolarije. Fakultet raspolaže i sa projektnim sredstvima koji će biti usmjereni u opremanje prostora Vile Oršić. Dobivenim financijskim sredstvima sufinancirat će se građevinsko obrtnički, strojarski i elektroinstalacijski radovi.

– Ovim putem želimo zahvaliti Vladi Republike Hrvatske te saborskim zastupnicima Anđelku Stričaku i Damiru Habijanu što su prepoznali vrijednost i važnost ovog projekta te svojim ukazivanjem na potrebu za novim prostornim kapacitetima FOI-ja, a s ciljem educiranja deficitarnog kadra potrebnog za daljnji razvoj varaždinske IT regije, djelovali na donošenje ove odluke – ističu iz FOI-ja.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje