Povežite se s nama

Život i društvo

U Dječjem vrtiću Novi Marof pokrenut je projekt „Jedi pravilno-rasti zdravo“

Objavljeno:

- dana

Promišljanjem kako i na koji način mogu djeci približiti usvajanje pravilnih prehrambenih navika te pritom izbjeći negativne zdravstvene trendove, u Dječjem vrtiću Novi Marof pokrenut je projekt pod nazivom „Jedi pravilno-rasti zdravo“.

Projekt je pokrenut na inicijativu ravnateljice Karoline Fotak, mag. praesc. educ., a u suradnji sa nutricionistima Anitom Car, dipl. ing. preh. teh. i Davorom Hostićem, dipl. ing. preh. teh., univ. spec. nutr.

Ciljevi projekta „Jedi pravilno – rasti zdravo“ su pružiti djeci kvalitetne, nutritivno i energetski izbalansirane obroke, educirati djecu kroz radionice, te educirati djelatnike i roditelje, bez čije pomoći i suradnje se ne mogu očekivati željeni rezultati.

Važno je istaknuti kako se samo zajedničkom sinergijom, primjerom, ustrajnošću i pozitivnim stavom može doći do ostvarivanja postavljenog cilja koji je utkan u slogan vizije Dječjeg vrtića Novi Marof „Sretno dijete-zadovoljan roditelj i uspješan odgajatelj“.

Ovim projektom Dječji vrtić Novi Marof postaje vrtić sa pravilno koncipiranim sustavom prehrane te educiranim roditeljima, odgajateljima, kuharima, a prije svega djecom koja će usvajanjem pravilnih prehrambenih navika koračati u zdraviju budućnost. Sam projekt podržao je osnivač Grad Novi Marof na čelu s gradonačelnikom Sinišom Jenkačem.

Važnost pravilne prehrane

Iz Grada Novog Marofa poručuju:

Cilj svakog roditelja je osigurati svome djetetu zdravo i sretno djetinjstvo, a kao dva ključna čimbenika na putu ostvarenja tog cilja, izdvajaju se pravilna i uravnotežena prehrana te tjelesna aktivnost djeteta.

Nažalost, promotrimo li statističke podatke, na lokalnoj, nacionalnoj pa i globalnoj razini, možemo zaključiti kako sve veći broj djece ima problema s prekomjernom tjelesnom masom pa i pretilošću koja predstavlja okidač za pojavu brojnih kroničnih nezaraznih bolesti u odrasloj dobi. Upravo prehrana u ranoj i predškolskoj dobi, ima velik utjecaj na stvaranje prehrambenih navika djece, koja će kasnije u odrasloj dobi utjecati na zdravlje i kvalitetu života svakog pojedinca.

Djeca rane i predškolske dobi veći dio dana provode u odgojno obrazovnim ustanovama, gdje je uz kvalitetno planiran odgojno obrazovni rad prehrana djece na prioritetnom mjestu, a predškolska dob predstavlja najoptimalnije razdoblje u kojemu dijete izgrađuje i usvaja pravilne prehrambene navike. Pravilno izbalansirana prehrana važna je za očuvanje zdravlja, rast i razvoj djece, stjecanje imuniteta, fizički i mentalni razvoj, stoga je vrlo važno da već u ovoj najranijoj dobi utječemo na stvaranje pravilnih prehrambenih navika uz očuvanje note autohtonog.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje