Povežite se s nama

U fokusu

Ponovo na početku? Zbog troškovnika još ništa od početka izmuljenja Trakošćanskog jezera

Arhiva RT

Objavljeno:

- dana

Je li propao na veliko najavljivani projekt ispuštanja vode i čišćenja Trakošćanskog jezera od mulja, za što su predviđeni troškovi od oko 15 milijuna kuna?

Naime, župan Varaždinske županije Radimir Čačić komentirao je danas, 28. travnja, odluku Upravnog suda kojom je osporen troškovnik ovog projekta, čime je trenutno pothvat uređenja jezera oko Dvora Trakošćan – na čekanju.

– To je jedna saga, Odiseja i Ilijada su ništa za proces ugovaranja čišćenja Trakošćanskog jezera – započeo je Čačić, koji je ujedno i potpredsjednik Upravnog vijeća Hrvatskih voda, koji su odgovorni za posao izmuljavanja jezera od 400.000 kubika, od čega je polovica mulj.

– To jezero će se pretvoriti, ako se nebriga nastavi, u močvaru. Prepoznali smo to ranije i ja kao župan i Hrvatske vode, bila su osigurana sredstva i svi su ugovori bili zadovoljeni. Nakon prvog kruga natječaja, kada su iznosi ponuda bili previsoki, napravljena je racionalizacija projekta, pojednostavljene su procedure, te smo na zadnjem natječaju dobili cijene koje su bile ispod procjena, korektne. Nakon žalba i nakon što je dodijeljen ugovor za početak radova, koji bi trebao biti u tijeku, trebala je biti ispuštena voda i premještena riba, da bi se jezero prosušilo. Jer, taj mulj morate prosušiti da biste ga mogli vaditi i ponovo puniti vodu. I konačno, nakon toga imamo jednu nevjerojatnu situaciju da Upravni sud odluči o nekom elementu troškovnika – pojasnio je župan Varaždinske županije.

– Ponovo velim, pravosuđe u ovoj zemlji je po mom dubokom vjerovanju, od svih institucija, najvažnija i najlošija. Sada smo ponovo na početku, na sramotu ovog našeg sustava. Nadam se da će ta priča završiti ovih dana kada ističu svi rokovi i da će konačno ugovor postati važeći – poručio je Čačić.

Dodao je da je o ovome razgovarao sa svima uključenima u projekt te da su zamolili specijaliziranu tvrtku za premještaj ribljeg fonda da korištenje mehanizacije pomaknu za još mjesec dana.

Podsjetimo, ispuštanje vode iz jezera trebalo je početi sredinom travnja, a prema najavama jezero bi svježom vodom trebalo biti popunjeno u proljeće 2022. godine.  

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje