Povežite se s nama

Život i društvo

Zbog ruševne Čačićeve kuće u Dubrovniku morali zatvoriti dio ulice

Objavljeno:

- dana

Nakon što se u nedjelju urušio dio kuće u Zlatarskoj ulici poviše Prijekoga, ulica u tom dijelu Dubrovnika zatvorena je za prolaznike.

Na svu sreću, nitko nije stradao, iako su, prema izjavama svjedoka, dijelovi stakla i cigli letjeli po ulici, piše dubrovacki.slobodnadalmacija.hr.

Varaždinski župan i predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić potvrdio je kako je su on i njegova supruga vlasnici kuće.

Čačić je rekao da je upoznat sa situacijom.

Na pitanje kad će se krenuti obnova, odgovara: “Projekti su gotovi, ali ne možeš početi dok nemaš čiste formalne elemente. Obnova kreće za dva mjeseca, sigurno, odnosno kad se ugovore ti radovi. Nakon imovinsko-pravnih odnosa trebaju se dobiti svi papiri, sve suglasnosti i ugovoriti i to onda kreće”.

Druga njegova nekretnina na području Dubrovnika je kuća Na Andriji koja je također u jako lošem stanju, predstavlja opasnost za prolaznike i već se godinama susjedi zbog toga žale. Čačić, po struci arhitekt, najavljuje obnovu i te nekretnine.

Život i društvo

Korzo će sutra biti središte kulturne raznolikosti, bit će tu pjesme i plesa, ali i nepalske kuhinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin i Varaždinska županija u suradnji s nacionalnim manjinama s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježit će u subotu 18. svibnja 2024. godine od 10 do 13 sati na Trgu kralja Tomislava (Korzo) Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj – predstavljanje nacionalnih manjina Grada Varaždina i Varaždinske županije.

-Pozivamo sve građane da se pridruže obilježavanju i uživaju u kulturno umjetničkom programu i tradicionalnoj gastronomiji nacionalnih manjina s područja Varaždinske županije – istaknuli su u Gradu Varaždinu.

Na Trgu kralja Tomislava (Korzo) predstavit će se albanska, bošnjačka, slovenska i srpska nacionalna manjina te predstavnici Nepala i Ukrajine.

PROGRAM:

9:00 h – PRIJEM PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA I GOSTIJU, Gradska vijećnica, svečani salon, Trg kralja Tomislava

10:00 h – SLUŽBENO OTVORENJE MANIFESTACIJE, Trg kralja Tomislava – pozornica ispred Fakulteta organizacije i informatike

  PREDSTAVLJANJE NACIONALNIH MANJINA NA POZORNICI:

10:00 h – SLOVENSKA NACIONALNA MANJINA: Kulturno-umjetničko društvo „Hajdina“

10:30 h – BOŠNJAČKA NACIONALNA MANJINA: Ženski pjevački zbor „Bulbuli“ – Kulturno društvo bošnjaka Hrvatske

11:00 h – SRPSKA NACIONALNA MANJINA: SKD Prosvjeta – pododbor Benkovac       

11:30 h – ALBANSKA NACIONALNA MANJINA: KUD Shkendija Zagreb 

12:00 h – SLOVENSKA NACIONALNA MANJINA: Slovensko kulturno društvo „Nagelj“          

* Ukrajina – predstavljanje kulture i tradicije

* Nepal – predstavljanje nacionalne kuhinje 

Nastavite čitati

Život i društvo

Pomolimo se: u subotu u Klenovniku hodočasnici polaze na tradicionalni svibanjski Marijin put

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svibanjski Marijin put u Klenovniku održat će se u subotu, 18. svibnja, s početkom u 14 sati.

Hodočasnici će se okupiti u župnoj crkvi Presvetog  Trojstva, te započeti pobožnost molitve krunice i hoda Marijinim putem prema kapeli sv. Wolfganga u Vukovoju. Po završetku pobožnosti bit će euharistijsko slavlje u kapeli sv. Wolfganaga.
 
Podsjećamo, grof Ivan IV. Drašković dao je postaviti 1672. godine, prije više od 3 i pol stoljeća, od dvorca u Klenovniku do hodočasničke kapele sv. Vuka u Vukovoju, petnaest kamenih pilova s prikazima radosnih, žalosnih i slavnih otajstava krunice. Tijekom stoljeća pilovi su više puta obnavljani, a zadnja je obnova načinjena od 2008. do 2015. godine, kada su 4 pila rekonstruirana na temelju izvornog izgleda prikaza otajstava, a 11 postaja isklesano je u kamenu na novi način.
 
Od 2008. godine se redovito održavaju pobožnosti u Marijinim mjesecima – svibnju i listopadu zahvaljujući domaćem sinu mons. Nedjeljku Pintariću i tadašnjem župniku vlč. Josipu Jagarčecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje