Povežite se s nama

Život i društvo

Općina D. Voća: Moderno vatrogasno vozilo za veću sigurnost mještana i vatrogasaca

Objavljeno:

- dana

U prostorijama DVD-a Donja Voća općinski načelnik Krunoslav Jurgec svečano je prošlog tjedna uručio ključeve novoga navalnoga vatrogasnog vozila marke MAN TG 13.290 predsjedniku DVD-a Donja Voća Josipu Cingesaru i zapovjedniku Juri Greguru.

Dobra suradnja Općine i voćanskih vatrogasaca

Tom prilikom je istaknuo da su prilikom je istaknuo da su sada ovdašnji „vatrogasci opremljeni novim kvalitetnim navalnim vozilom s kompletnom opremom za zaštitu vatrogasaca, alatom za tehničke intervencije, opremom za pružanje hitne medicinske pomoći te ostalom pripadajućom opremom za djelovanje u svim situacijama na području Općine“.

– Sigurnost naših mještana podigli smo na višu razinu, kao i sigurnost naših vatrogasaca u obavljanju njihovih zadaća. Novo navalno vatrogasno vozilo za potrebe DVD-a Donja Voća kupila je Općina Donja Voća za 1.862.500 kuna, plus dodatnu opremu. Ako želimo da vatrogasni sustav i civilna zaštita dobro funkcioniraju, ako želimo da su naši vatrogasci sigurni u obavljanju svojih zadaća, ako želimo da se naši mještani osjećaju sigurno, onda moramo biti spremni na ulaganja. Nije to jednostavno, ali je nužno – rekao je načelnik Jurgec.

I dodao:

– Ovom prigodom zahvaljujem vatrogascima koji se svojim dobrovoljnim radom, trudom i nesebičnim zalaganjem brinu o sigurnosti mještana i njihove imovine. Naravno da im je za to potrebna i adekvatna oprema i Općina će uvijek biti spremna izdvajati za vatrogasce. Zadovoljan sam što će ovo novo vatrogasno vozilo biti u sastavu naših vatrogasnih snaga i štititi naše mještane!

Vatrogasno vozilo napravljeno je na podvozju MAN 13.290 4×4 BL DK, tvorničkom vatrogasnom podvozju pripremljenom upravo za vatrogasno vozilo. Vozilo ima dvostruku kabinu sa šest sjedišta, ručni mjenjač sa šest izravnih brzina, pogon 4×4, snagu motora od 290 KS, spremnik vode kapaciteta 2500 litara, crpku srednjeg i visokog tlaka te jedno navalno vitlo (dužine 60 metara). Na prednjoj strani nalazi se 5-tonsko vitlo za samoizbavu i izvlačenje.

– Ovo vozilo je dodatna potvrda svega onoga što rade naši vatrogasci, a bilo nam je itekako potrebno. Spremno je za gašenje i potpuno opremljeno za tehničke intervencije na našem području – objašnjava predsjednik DVD-a Donja Voća Josip Cingesar.

Napomenuo je i da su voćanski vatrogasci „svojim dugogodišnjim radom zaslužili ovakvo vatrogasno vozilo kako bi i dalje uspješno sudjelovali u spašavanju imovine i ljudskih života“.

– Naš stari kamion više nije zadovoljavao. Prošao je 40. godinu. Sretni smo da su nam Općina Donja Voća i načelnik Krunoslav Jurgec izašli ususret i kupili novo vatrogasno vozilo koje će biti u službi naših mještana, a pogotovo naših mladih operativnih članova. Bit će im poticaj da se bave vatrogastvom, da se osposobljavaju i budu spremni pomoći u svakom trenutku. Tomu ide u prilog i odluka načelnika Jurgeca da Općina financira polaganje za C kategoriju za petero mladih operativnih vatrogasaca – naglasio je Cingesar.

Poticaj vatrogastvu

Na njega se nadovezao zapovjednik Jura Gregur, ustvrdivši da je konfiguracija spomenutog vozila „upravo ono što im treba“.

– Drago mi je da je načelnik slušao naše sugestije i da je nabavljeno najbolje vozilo za naš teren. Ovo je poticaj svima nama u DVD-u za još bolji i kvalitetniji rad za našu općinu te se veselimo novim projektima – poručio je zapovjednik DVD-a.

Iako smo još uvijek u vremenu pandemije COVID-a-19, mještani Voće to nisu imali potrebe jače i teže osjetiti. Voćanski Stožer civilne zaštite, koji vodi Josip Lazar, odradio je fantastičan posao, te je njima i članovima DVD-a načelnik Jurgec posebno zahvalio.

“To što naši vatrogasci imaju sada, drugi mogu samo sanjati.“

– Ovo je u mome mandatu treće novo vatrogasno vozilo koje je DVD dobio, s tim da je ovo današnje san snova mnogih generacija vatrogasaca koji su bili aktivni u našem DVD-u, pa vjerujem da će biti poticaj onima koji će to tek postati – rekao je načelnik Jurgec.

Novi Vatrogasni dom u iduće četiri godine

Štoviše, naglasio je da je novo vatrogasno vozilo nagrada „za ono što što je učinjeno u prošlosti“.
– Novi Vatrogasni dom, koji ćemo izgraditi u iduće četiri godine, neka bude nada i vjera u bolji i ljepši život u našoj prekrasnoj općini – rekao je Krunoslav Jurgec.

Novo vatrogasno vozilo garancija je sigurnosti i bezbrižnosti mještana Voće. No, ujedno je i poziv mještanima da i sami, svojim radom i brigom za ovu prekrasnu općinu, pomognu onima koji skrbe za to da vatrogasci imaju što manje posla.

“Ovo je ulaganje u budućnost od najmanje 30 godina”

– Veliko mi je zadovoljstvo i srce mi je puno sada kada smo, kao jedna od rijetkih općina, uspjeli našem DVD-u osigurati novo i moderno vatrogasno vozilo. Ovo nije vozilo za danas i sutra, ovo je ulaganje u budućnost od najmanje 30 godina. To je dokaz moje politike i načina na koji vodim svoju općinu. Drago mi je da tako razmišljaju i u DVD-u. Sjećam se kada je prije desetak godina upravo DVD prvi počeo s pomlađivanjem kadra, tada je sadašnji predsjednik Cingesar imao pred sobom velike otpore i nerazumijevanje. No, upornim radom i zalaganjem, posebno radom s mladima, naš DVD je jedan od najboljih u našoj županiji, ali i šire. Naš DVD je i jedno od najbolje opremljenih vatrogasnih društava i ponos je ne samo našoj općini nego i cijeloj našoj prekrasnoj domovini – ističe načelnik Jurgec.

Intervencija na autocesti

Novo navalno vatrogasno vozilo imalo je prvu intervenciju još prije dolaska u Voću. Vatrogasci DVD-a Donja Voća Danijel Komes i Boris Patričević u petak ujutro preuzeli su u Ozlju novo navalno vatrogasno vozilo i krenuli put Voće, gdje je poslijepodne bila planirana službena primopredaja vozila. Na autocesti Karlovac – Zagreb oko 14.20 naišli su na zapaljeni automobil iz kojeg su u tom trenutku izlazili uplašeni majka i dječak. Brzom reakcijom i intervencijom vatrogasaca spašeni su prestravljeni majka i sin te je spriječen nastanak veće materijalne štete i eventualnog širenja požara. Vatrogasci su nakon uspješno pogašene vatre ostali s majkom i djetetom do dolaska pomoći. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca DVD-a Donja Voća koji su se u pravom trenutku našli na mjestu požara, spriječena je veća tragedija. O ovom pothvatu voćanskih vatrogasaca izvijestili su i drugi mediji.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje