Povežite se s nama

Život i društvo

Gotovo 21 milijun kuna potpora za projekte u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Gotovo 21 milijun kuna, ukupna je vrijednost potpora prema ugovorima iz Programa ruralnog razvoja, za projekte u Varaždinskoj županiji koje je 7. lipnja korisnicima uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković u nazočnosti župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka.

Ugovori se odnose na sufinanciranje projekata u području obnovljivih izvora energije za potrebe tri OPG-a, uređenje poučne šumske staze u Službi za plućne bolesti i TBC Klenovniku te unapređenje proizvodnih procesa u tvornici Kalnik.

Župan Anđelko Stričak rekao je kako je kao saborski zastupnik dosad odlično surađivao s ministricom te da vjeruje da će se dobra suradnja nastaviti i sada kada je stupio na dužnost župana.

– Veseli me prvi službeni posjet članice Vlade području naše županije u ovom mandatu i prvih dvadesetak milijuna kuna za koliko je naše područje bogatije s ovih pet novih Ugovora. Svako ulaganje nas veseli, a posebno ova koja idu na dobrobit naših građana. Sredstva idu trima našim OPG-ima, tvrtki Kalnik d.o.o. i Općoj bolnici Varaždin gdje će se urediti poučna stazu u bolnici u Klenovniku koja će pomoći osobama na liječenju, ali i u kojoj će moći uživati posjetitelji – kazao je župan.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako su iz Programa ruralnog razvoja, s kojim upravlja Ministarstvo poljoprivrede, na području Varaždinske županije ugovoreni projekti s vrijednošću potpore nešto višom od 553 milijuna kuna, od kojih je gotovo 400 milijuna već isplaćeno.
– Vrijednost projekata je značajno veća s obzirom da ih najčešće financiramo s 50-postotnom potporom, a nekad sa 70-postotnom ili 100-postotnom potporom. Također, u ovoj županiji se gradi ili rekonstruira 13 dječjih vrtića uz potporu od 60 milijuna kuna, zatim 10 sustava javne vodoopskrbe i odvodnje s vrijednošću potpora od približno 50 milijuna kuna. Čestitam korisnicima i pozivam ih na daljnju suradnju kako bismo zajedno što bolje koristili sadašnje mjere Programa ruralnog razvoja, unaprijedili ih za iduće programsko razdoblje i na učinkovit način iskoristili sredstva koja iznose gotovo pet milijardi eura u narodnom programskom razdoblju – rekla je ministrica poljoprivrede Vučković.

Potpore su u Županijskoj palači, u iznosu od 1,5 milijuna kuna, s iznosom ulaganja od 2.2 milijuna kuna, dodijeljene Općoj bolnici Varaždin po mjeri 8.5.2 za uspostavu i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture te tvrtkama Bini d.o.o. za trgovinu, prijevoz i usluge, OPG-u Sajko Mario i OPG-u Jagić po mjeri 4.1.3., namijenjenoj korištenju obnovljivih izvora energije za vlastite potrebe.

Podjeli su nazočili i zamjenica župana Silvija Zagorec te pročelnik Upravnog odjel za gospodarstvo i europske poslove, ujedno i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Nakon Županijske palače, ministrica je pratnji župana Stričaka posjetila i tvornicu Kalnik gdje je dodijelila ugovor o potpori vrijedan 19,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava tvrtki Podravka d.d., također iz Programa ruralnog razvoja. Riječ je o projektu ulaganja u modernizaciju pogona za preradu voća i povrća, razvoju novih tehnologija i novih proizvoda, ukupnom vrijednom više od 38 milijuna kuna.

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje