Povežite se s nama

Kultura

Varaždinci “zatrpali” muzej starim predmetima

Objavljeno:

- dana

SUDJELUJTE U REALIZACIJI IZLOŽBE!

– Odaziv je stvarno velik i velik broj građana uključio se u realizaciju izložbe. Već sada imamo niz zanimljivih predmeta – doznali smo iz Gradskog muzeja kako ide prikupljanje predmeta za izložbu o prof. Krešimiru Filiću.

Riječ je o izložbi koja će se održavati od 29.11. do 4.2.2013. , a uz njegovu životnu priču izloženi će biti i predmeti koji ocrtavaju gradski život prve polovice 20. stoljeća. – Prvi dio izložbe bit će posvećen Krešimiru Filiću i tu će biti prikazana njegova životna priča, dok ćemo drugim djelom pokušati oživjeti stare gradske ambijente i kako se nekad živjelo – otkrili su nam. Tako će posjetitelji moći vidjeti izložbu koja će biti sastavljena od nekoliko tema kao što su: kuhinja i špajza, kozmetika i higijena, dnevni boravak, igra i igračke.

Ukoliko još niste posudili muzeju nekis tari predmet koji čuvate kod kuće stignete! Predmete možete donijeti u Povijesni odjel (palaču Herzer) ili se javiti na broj telefona 042/658 762.

Predmeti se nakon izložbe vraćaju vlasnicima!

Izvor:
Foto:

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždin stiže hrvatski Indiana Jones, arheolog koji je svoje avanture predstavio u 40-ak zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 8. svibnja u palači Herzer GMV-a o svom profesionalnom putu, koji ga je odveo na brojne iznimne arheološke lokalitete, govorit će hrvatski arheolog Drago Obradović.

Tijekom 50 godina djelovanja Drago Obradović održao je brojna predavanja u 40-ak zemalja na pet kontinenata pred posjetiteljima te u televizijskim i radijskim emisijama.

Redovito sudjeluje na međunarodnim kongresima biblijskih arheologa, kao i u arheološkim studijskim ekspedicijama na Bliskom istoku. Višekratno je obišao i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija koje, kako navodi, dosad nije posjetila nijedna filmska ekipa.

Trostruki je magistar znanosti i gostujući profesor na nekoliko fakulteta te autor više knjiga, među kojima su Arheologija potvrđuje Bibliju (prevedena na 11 jezika), Otkrijte čuda drevnog Egipta, Senzacionalna arheološka otkrića (tri izdanja), Nestali gradovi i civilizacije (prevedena na četiri jezika) i druge.

Ovog puta u središtu predavanja, umjesto tajni drevnih civilizacija, bit će njegove autobiografske referencije, na temelju kojih će posjetitelji doznati i zašto su mu neki nadjenuli naziv hrvatski Indiana Jones. 

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje