Povežite se s nama

Međimurje

Prva hrvatska certificirana Kulturna ruta “Staza željeznog doba Podunavlja” u Goričanu

FOTO: Studio M/Arheološki muzej Zagreb/Općina Goričan

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu u Goričanu je predstavilo kulturnu rutu “Staza željeznog doba Podunavlja” (“Iron Age Danube Route”) na području Arheoparka “Nekropola pod tumulima” kao prvu hrvatsku certificiranu kulturnu rutu Vijeća Europe.

Gotovo trećina Hrvatskom

Vijeće Europe program kulturnih ruta pokrenulo je 1987. i do danas je certificirano samo 45 ruta, među kojima čak 14 prolazi Hrvatskom, dodala je voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija Tatjana Horvatić. Priča koja valorizira pretpovijesnu baštinu, ali nadilazi samo lokalnu vrijednost. Povezuje šest zemalja, a prolazi kroz naših 14 županija. Tako je prepoznata kao turistički potencijal s obzirom na to da turisti u kontinentalni dio najviše dolaze motivirani kulturom, rekla je državna tajnica Sandra Herman.

Interpretatorica baštine bila je Darija Dunjko, magistra antičke arheologije koja je svojim stručnim znanjem uz pregršt povijesnih zanimljivosti uspjela dočarati život plemena Kelta koji su obilježili dio povijesti tog prostora. Posebnost su lokaliteta koji datira od 750. godine do 400. godine prije Krista, odnosno iz željeznog doba, tumuli, odnosno grobnice. Ima ih oko 30, ali je 20 sustavno istraženo. Zahvaljujući istraživanjima danas se nešto više zna o životu i smrti plemena Kelta na ovom području. Cijelu je priču pozdravila i Turistička zajednica Međimurske županije.

Za dobivanje certifikata kulturna ruta mora zadovoljiti niz kriterija, koji uključuju prije svega znanstveni pristup, promidžbu europskog nasljeđa, unaprjeđenje obrazovanja i kulturnog razvoja mladih, rad na suvremenoj umjetnosti i kulturi te spoj kulture i turizma. Certifikat “Kulturna ruta Vijeća Europe” dokaz je jamstva izvrsnosti.

– Dobivanje certifikata je rezultat velikog truda i kvalitetnog partnerstva – rekao je načelnik Emanuel Sinković.

Suradnja i baština

Riječ je o zajedničkoj europskoj kulturnoj baštini, prapovijesnim arheološkim fenomenima, bogatim nalazima pokretne i nematerijalne baštine željeznoga doba koja se čuva u brojnim muzejima podunavske regije. Interdisciplinarna međunarodna mreža institucija i stručnjaka iz Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovenije s područja arheologije, očuvanja kulturne baštine, turističkih djelatnika te lokalnih dionika, okupljena je u Udrugu “Staza željeznog doba Podunavlja” sa zajedničkim ciljem povezivanja i promocije vrijedne arheološke baštine podunavske regije.

Okupljenima su se obratili i ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić te direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje