Povežite se s nama

U fokusu

Stižu novi pozivi za mamografske preglede žena u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

NASTAVLJA SE NACIONALNI PROGRAM RANOG OTKRIVANJA DOJKE

Sve žene rođene od 1942. do 1962. godine narednih mjeseci trebale bi dobiti poziv za besplatan mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke “MAMMA”. Najavila je to dr. Irena Stipešević Rakamarić, županijska koordinatorica za provođenje tog programa na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u Županijskoj palači na kojoj je predstavljena edukativno-preventivna akcija za borbu protiv raka dojke pod nazivom “Zajedno – za ružičastu vrpcu”, koja će se održati ovog ponedjeljka, 29. listopada.

Time se nastavlja novi, treći ciklus provođenja ovog programa koji je započeo krajem prošle godine, ali je zaustavljen u ožujku.

Do 1. siječnja 2013. pozivi ženama godišta 1942.-1945.

– Žene godišta od 1942. do 1945. bit će pozvane do Nove godine, a onda će se nastaviti ciklus prema brošurama koje dobivamo iz Ministarstva. Pauza je bila takva kakva je, nije našom krivnjom, no sada se dogodilo to da su nekim ženama već prošle dvije godine od obavljene mamografije i one zovu na naš besplatni telefon te se interesiraju za preglede. Želim svima njima poručiti da, ako nemaju tegobe i neki poseban razlog, da se još malo strpe te će, prema rasporedu, biti pozvane te će moći pristupiti mamografskom pregledu – poručila je dr. Stipešević Rakamarić.

S obzirom da drugi ciklus provedbe ovog nacionalnog programa još nije zaključen, prema preliminarnim podacima odaziv žena na ove preglede u Varaždinskoj županiji je 56 posto, što je na sredini u odnosu na ostale županije u Hrvatskoj.

U drugom ciklusu provođenja nacionalnog programa otkrivena su 35 karcinoma dojke kod žena.

– Od 210 suspektnih nalaza u tom ciklusu upisano je dosad 35 karcinoma u ranom lokaliziranom stadiju. Rak je, nažalost, naša svakidašnjica. Četvrtina pučanstva umire od raka, a četvrtina žena koje obole od raka oboli upravo od raka dojke. No, treba istaknuti da je smrtnost smanjena, što je i cilj provođenja ovog programa, ali s druge strane incidencija raste, što je očekivano s obzirom na provođenje programa – ustvrdila je dr. Stipešević Rakamarić.

U Varaždinskoj županiji smrtnost žena od raka dojke je oko 25 posto.

Smrtnost od raka dojke u Varaždinskoj županiji 25 posto

– Unatoč prevenciji, još uvijek 20 do 25 posto žena, u nekim sredinama čak do 30 posto umire od raka dojke. Tako je i u Varaždinskoj županiji, no budući da nisu sve tretirane u varaždinskoj Općoj bolnici, ti podaci nisu realni – upozorio je dr. Zdravko Zgrebec.

Ipak, stanovnice Varaždinske županije prepoznale su važnost preventivnih pregleda.

U prvih devet mjeseci ove godine u varaždinskoj bolnici 45 žena operiralo je rak dojke.

– U našoj županiji uvijek je bio dobar odaziv žena na preventivne preglede, što rezultira time da se kod preko 50 posto žena karcinom dijagnosticira u početnoj fazi, pa su veće šanse njegovog izlječenja. Svakako treba istaknuti da se žene, kod kojih se rad dojke dijagnosticira i kojima je potreban operativni zahvat u roku mjesec dana zbrinu u varaždinskoj bolnici, po ćemu smo sigurno među najefikasnijima u Hrvatskoj – istaknuo je dr. Zgrebec.

Dodajmo na kraju da je ove godine u varaždinskoj bolnici operirano 45 žena od raka dojke, što je nešto manje nego prošle godine.

U ponedjeljak, 29. listopada predavanja i demonstracija samopregleda

U ponedjeljak, 29. listopada u prostorijama Mammae kluba Varaždin u Križanićevoj ulici s početkom u 17 sati održat će se besplatna edukativno-preventivna akcija za borbu protiv raka dojke pod nazivom “Zajedno – za ružičastu vrpcu”. Ovu akciju akciju pod pokroviteljstvom Varaždinske županije organizira Liga za borbu protiv raka Varaždinske županije, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije u suradnji s Mammae klubom – ženama operiranim na dojku. U okviru akcije predavanja će održati dr. Zdravko Zgrebec i dr. Irena Stipešević Rakamarić, dok će samopregled dojke demonstrirati Marija Hrašćanec iz Mammae kluba. – Svaka žena samopregled dojki trebala bi napraviti jednom mjesečno, žene starosti između 20 do 35 godina jednom godišnje trebale bi napraviti ultrazvučni pregled, a one koje su u obitelji imale ovu bolest i ranije. Nakon 35 godine žene bi trebale obaviti prvi mamografski pregled – rekao je dr. Zdravko Zgrebec. 

 

Izvor:
Foto: Oliver Knolmajer

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje