Povežite se s nama

U fokusu

Najveća farma pataka u Hrvatskoj je u V. Bukovcu te se odatle plasiraju prave delikatese

Objavljeno:

- dana

Uz rijeku Plitvicu u Velikom Bukovcu nalazi se najveća farma pataka u Hrvatskoj. Sve je počelo prije 20 godina, kad se Željko Orehovec zasitio uredskog posla i zajedno sa suprugom Marinkom odlučio pokrenuti nešto svoje.

Sad se, osim patkama, bave i uzgojem pijevaca, pilića i gusaka, a obiteljski posao preuzeo je 28-godišnji Juraj sa svojom suprugom Marinom.

Juraj svoje selo na tri rijeke, Plitvici, Bednji i Dravi, kaže da ne bi mijenjao ni za što. Od gradskih gužvi i užurbanosti draži su mu mir i obiteljski posao.

Na poljoprivrednom gospodarstvu imaju dvije farme za slobodni uzgoj i šest farmi za intenzivni uzgoj pilića, te šezdesetak zaposlenih.

Međutim, kako objašnjava Juraj, to nije klasičan zatvoreni uzgoj jer pilići duže rastu i omogućavaju im se što prirodniji uvjeti u zatvorenim prostorima. Primjerice, podloga je slama, po noći im se gasi svjetlo, a hrane se certificiranom GMO-free smjesom. Takvu smjesu koriste i za uzgoj peradi na otvorenim farmama. Proizvedena je od prirodnih žitarica, dio rade sami, a dio smjese im se uslužno miješa.

Čak 99 % je svježeg mesa

– Kroz godinu uzgojimo 80 tisuća komada peradi na otvorenim farmama i 600 do 700 tisuća u zatvorenim. Kompletnu količinu mesa prerađujemo sami, a gotovo 99 % nam je svježe meso koje plasiramo na tržište – rekao je Juraj.

Pijevci imaju natkriveni prostor, kao i otvoreni dio, u koji mogu u bilo koje vrijeme izaći

Što se otvorenih farmi tiče, patke imaju 100.000 četvornih metara slobodnog prostora. Prvih mjesec dana borave u zatvorenom prostoru, a zatim idu na vanjski dio farme, na kojem su nadstrešnice, da se imaju gdje skloniti i spavati. Isto tako, patke imaju i iskopane lagune gdje se mogu slobodno brčkati u vodi. Pijevci također imaju na „svojoj“ farmi natkriveni prostor, kao i otvoreni dio, u koji mogu u bilo koje vrijeme izaći.

Premium proizvodi

Unatrag dvije godine krenuli su i u proizvodnju premium proizvoda. Royal Duck brend je premium pačjih proizvoda PG-a Orehovec, a obuhvaća pačje paštete i parfaite Dux te sušena pačja prsa La Dame. U paleti proizvoda ovoga gospodarstva su i pačja i guščja mast, a počinju i s proizvodnjom salama od divljači.

– Naše paštete nisu klasične paštete za doručak, riječ je o proizvodu koji se konzumira uz druženja, kao predjelo, ili uz čašu vina – objasnio je Juraj. Reakcije na njihove premium proizvode su pozitivne, ali Juraj i sam kaže da treba još vremena da ljudi prepoznaju kvalitetu, a na kraju i razliku od „običnih“ pašteta koje se mogu kupiti u svakom marketu. Zato obilaze sajmove, predstavljaju svoje proizvode, a dogovorili su od jeseni i izvoz u Njemačku.

Potražnja u Dalmaciji

Osim toga, za njihovim je proizvodima sve veća potražnja u Dalmaciji, a posebice u vrijeme sezone. Počeli su prije šest ili sedam godina s nekoliko paketa, a sad svakodnevno distribuiraju velike količine mesa u više od 50 mesnica od Zadra do Dubrovnika. Njihovu pačetinu, pijevce i piletinu konzumiraju i gosti u restoranima i hotelima na obali, a roba im se dovozi preko distributera.

Patke imaju 100.000 četvornih metara slobodnog prostora. Prvih mjesec dana borave u zatvorenom prostoru, a zatim idu na vanjski dio farme, na kojem su nadstrešnice, da se imaju gdje skloniti i spavati. Patke imaju i iskopane lagune gdje se mogu slobodno brčkati u vodi.

Inače, PG Orehovec je u finalu za nagradu „Zlata vrijedan“, a oni su jedini predstavnici iz Varaždinske županije.

Osim pačjih pašteta, uskoro i kobasice od divljači

Juraj kaže da namjeravaju širiti svoj asortiman u skladu s potrebama tržišta. Kad je turistička sezona dobra, kao primjerice ovogodišnja, realan je i rast potražnje.

Prošle godine su počeli proizvoditi i robnu marku za jedan trgovački lanac, a namjeravaju prvenstveno nastaviti s daljnjim razvojem svojih premium proizvoda.

Kako njihove patke nisu šopane, jetra od kojih rade paštete su prirodna.

– Paštete imamo u četiri okusa, klasična pašteta od pačje jetre, pašteta s bučinim uljem i bučinim sjemenkama, zatim pašteta od dimljenoga pačjeg mesa i klasična pašteta upotpunjena crnim tartufom. Dvije su verzije i pačjih parfaita, u koje ide samo čista pačja jetra, odnosno 60 % jetre, a to su klasični premium pačji parfait te pačji parfait obogaćen crnim tartufom – rekao je Juraj.

Od jeseni će se pod etiketom PG Orehovec u prodaji naći i sušene kobasice od mesa divljači, jelena i divlje svinje.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje