Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska priroda: Jedinstveni u svijetu!

Objavljeno:

- dana

Piše: dr. sc. Mihaela Mesarić, stručna voditeljica

Da, jedinstveni! Po čemu? Ovog tjedna, točnije 15. rujna, na sastanku UNESCO-a u gradu Abuja u Nigeriji proglašen je peterodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

Nakon 20 godina intenzivnog zagovaranja ove ideje, šire područje uz rijeke Muru, Dravu i Dunav bit će jedini svjetski rezervat biosfere koji se proteže kroz čak pet zemalja. Naravno, priroda ne poznaje granice, a upravo su šira područja uz rijeke Muru, Dravu i Dunav u gusto naseljenoj središnjoj Europi prostor vrijedan očuvanja te nastavka suživota čovjeka i prirode.

Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav službeno je započeo 2011. godine, kada su ministri zaštite okoliša pet zemalja potpisali deklaraciju o uspostavi prekograničnog rezervata biosfere. Zajednička nominacija službeno je poslana u travnju 2020., a povezala je četiri dijela slagalice – rezervate biosfere u Austriji, Sloveniji i Srbiji, te prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava u Hrvatskoj i Mađarskoj u jedinstveno područje. Površina mu je gotovo milijun hektara, a obuhvaća 700 kilometara riječnih tokova, gdje živi oko 900.000 stanovnika.

Rezervat biosfere ne znači dodatnu strogoću zaštite, iako pojam rezervata to može implicirati. Tu nije riječ o strogim ili posebnim rezervatima prema hrvatskom zakonu o zaštiti prirode, nego jednostavno o općeprihvaćenoj međunarodnoj terminologiji u programu “Man and the Biosphere” (MAB) ili na hrvatskom “Čovjek i biosfera”. Austrijanci, primjerice, svoje rezervate biosfere zovu “biosfernim parkovima”.

FOTO: Goran Šafarek

Dakako, samo UNESCO-ovo proglašenje novog rezervata biosfere neće puno vrijediti ako se i županije ne okrenu modelima razvoja koji potiču ekonomiju, ali istodobno i čuvaju prepoznate i službeno zaštićene vrijednosti, prirodne i kulturne. Međimurska županija stremi ostvarenju ciljeva održivog razvoja, a UNESCO-ova potpora tome daje vjetar u leđa. Naime, među više od 100.000 zaštićenih područja prirode u cijelom svijetu, u ovom ih trenutku samo 714 u 129 zemalja ima status rezervata biosfere, što znači da UNESCO pomno odabire regije u kojima će putem tog statusa omogućiti lokalnim zajednicama da svoj razvoj usmjere prema održivosti.

Time se želi pokazati da zaštita prirode ne donosi stroge zabrane, već daje okvir za skladnost između čovjeka i ukupnoga prirodnog okruženja.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje