Povežite se s nama

U fokusu

Privremeni pročelnik Podbrežnički

Objavljeno:

- dana

NEPOTIZAM U GRADU VARAŽDINU ILI…?

Vlado Pobrežnički, diplomirani inženjer građevine, od petka je privremeni pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Varaždina. Na to je mjesto imenovan nakon što je smijenjen Stanko Vitez, dosadašnji pročelnik.

– Stanko Vitez nije zadovoljavao uvjete. Prema Zakonu o gradnji, poslove izdavanja akata o građenju može obavljati osoba koja, osim drugih uvjeta, ima stručnu spremu graditeljske, arhitektonske ili pravne struke. Dosadašnji pročelnik kao inženjer geodezije nije mogao obavljati te poslove pa je izvršna gradska vlast, vodeći se načelom da nema novog zapošljavanja u gradskoj upravi, između postojećih službenika koji zadovoljavaju uvjete za to radno mjesto kao privremenog pročelnika odabrala Vladu Podbrežničkog, koji u gradskim službama radi već 19 godina, a u svojstvu voditelja projekta vodio je i uspješno dovršio zahtjevne projekte – priopćili su iz Grada Varaždina.
Iako bi se očekivalo da će Stanko Vitez biti smijenjen zbog toga što ga USKOK sumnjiči za zlouporabu položaja, priopćenje iz Grada stiglo je u četvrtak prije nego je USKOK objavio nalog za otvaranje istrage. To je odmah otvorilo sumnje u nepotizam, jer je novi pročelnik Podbrežnički brat pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ružice Radelić, koja je pak pomajka dogradonačelnika Vjerana Radelića. O tome da će upravo Podbrežnički naslijediti Viteza, u kuloarima se priča već mjesecima.

Sasvim slučajno

– Obavljam dužnost pročelnice i teško je da bi bilo koja osoba s položaja službenika gradske uprave, pa tako i ja, mogla utjecati na imenovanje, odnosno izbor drugog pročelnika. Diplomirani inženjer građevinarstva Vlado Podbrežnički osoba je koja ima svoje ime i prezime, završeni fakultet, dugogodišnje iskustvo djelatnika gradske uprave, znanje i položene sve tražene stručne ispite, na temelju čega ga je na dužnost privremenog pročelnika imenovao gradonačelnik. Njegovo imenovanje sa mnom nije imalo nikakve veze. Neugodno bih se osjećala u slučaju kada on ne bi imao stručnu spremu, iskustvo i znanje, znači kada ne bi zadovoljavao uvjete za obavljanje takve dužnosti, a ipak bio postavljen – rekla je Ružica Radelić.

Ružica Radelić: Svatko od nas za posao se natjecao samostalno

No je li njezin brat doista trebao biti imenovan privremenim pročelnikom budući da to, bez obzira na to što ispunjava uvjete, pobuđuje sumnje u nepotizam, posebno zato što dužnost zamjenika gradonačelnika obavlja Vjeran Radelić?
– Ne bih spominjala nikakav nepotizam. Svatko od nas za posao se natjecao samostalno. Što se Vjerana Radelića tiče, koji je s visokom stručnom spremom, znanjem dvaju stranih jezika i prijašnjim radnim iskustvom apsolutno kompetentna osoba za dužnost koju obavlja, na mjesto zamjenika gradonačelnika došao je putem izbora. Poklopilo se slučajno što oboje radimo u Gradu. Uostalom, svi mi kao i svaki dužnosnik ili službenik u gradskoj upravi dužni smo posao koji nam je povjeren odrađivati savjesno i marljivo i pri tome poštovati sve zakonske propise i odredbe kako bi zadaci koji su nam povjereni bili izvršavani na vrijeme, a Grad i gradska uprava i našim doprinosom funkcionirala. U protivnom svatko mora sam snositi posljedice svoga nerada, nesposobnosti ili neznanja – zaključila je.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje