Povežite se s nama

U fokusu

Prijevoz 2.250, večera 3.220 kn

Objavljeno:

- dana

Izlet umirovljenika V. MO-a Varaždin u Hrvatsko zagorje (ne)opravdan trošak

Je li izlet umirovljenika iz V. mjesnog odbora Varaždin za 7.750 kuna primjer racionalnog i opravdanog trošenja novca iz gradskog proračuna ili ipak nije? Ova dvojba nametnula se nakon što smo krenuli tragom navoda iz pisma o prošlogodišnjem izletu u Hrvatsko zagorje.

Anonimni čitatelj je, kako navodi, „u brizi za novac poreznih obveznika“, prozvao predsjednicu V. mjesnog odbora Anu Rukav Bogojević (HNS) za rastrošnost zbog plaćanja troškova za izlet novcem iz gradskog proračuna.

„Po isteku godine gospođa je na originalni način odlučila potrošiti novac poreznih obveznika. I dok grad grca u problemima, a nezaposlenih je sve više, gradonačelnik je svojim potpisom omogućio predsjednici MO-a iz svoje stranke da s probranim društvom ode na izlet koji se zvao ‘Doživi Zagorje’. I tako su naši sugrađani lijepo otišli put Hrvatskog zagorja, gdje su lijepo jeli i pili, a onda su svi građani Varaždina sve to platili 7.750  kuna“, napisao je nepotpisani dušebrižnik, sugerirajući da bi trebalo zatražiti reviziju i ostalog utrošenog novca.

Provjeravajući navode iz pisma, gospođa Rukav i organizatori izleta, odgovorni u putničkoj agenciji Mihael, detaljno su objasnili što je to gradonačelnik Goran Habuš omogućio svojim potpisom.

 „Probrano društvo“ koje je 30. listopada bilo na izletu činilo je 50 umirovljenika, neovisno o stranačkom opredjeljenju, koji su se javili na oglas izvješen na oglasnoj ploči u mjesnom odboru. Umirovljenici su na isti izlet trebali otići i ranije u organizaciji Grada Varaždina, ali budući da se to nije dogodilo, pitali su mjesni odbor bi li financirao izlet po Zagorju što su ovi odmah i prihvatili. Stoga su uzeli predračune više agencije i odabrali najbolju ponudu – veli  Nada Rukav Bogojević.
Za njihov prijevoz plaćeno je 2.250 kuna, ulaznice su stajale 418 kuna, organizacija putovanja 1.862 kune, a večera 3.220 kuna.  Budući da puna cijena izleta Mihael toursa „Doživi Zagorje“ iznosi 230 kuna, očigledno je dobiven dobar popust.

Cijene možemo korigirati prema vlastitom nahođenju. S obzirom na teška vremena i na to da je riječ o našim sugrađanima – umirovljenicima, prilično smo smanjili cijenu – kažu u agenciji objašnjavajući popust veći od 30 posto.
A što su umirovljenici to doživjeli?

Umirovljenici su posjetili franjevački samostan Krapina, župnu crkvu Đurmanec te Macelj, odnosno spomen-obilježje svetištu Vinagora, zatim župnu crkvu Pregrada koja se naziva zagorskom katedralom te uz stručnog voditelja Veliki Tabor. Večerali su u pizzeriji „Gaj“ u Novoj Vesi, gdje su uz živu muziku jeli juhu, glavno jelo s dvije vrste mesa i dvije vrste priloga, salatu, kavu, desert te piće u neograničenim količinama, osim piva i žestokog alkohola – kaže Nada Rukav Bogojević,
Vidno je razočarana interpretacijom izleta od strane anonimnog pošiljatelja, a objašnjava i zašto.

Naša je odluka bila da sredstva koja su bila predviđena za božićnu proslavu Mjesnog odbora utrošimo na umirovljenički izlet na koji će ići svi neovisno o stranačkoj pripadnosti. No valja reći da je svatko od njih uplatio 30 kuna, pa smo ipak na kraju svi zajedno imali i lijepu božićnu proslavu te susret s građanima. Užasno mi je žao što se nešto lijepo pretvara u kaljužu – veli Rukav Bogojević, naglasivši da je vrlo tužno da netko sada „čeprka“ po penzionerima koji su zaslužili to putovanje.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje