Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U novomarofskom Kulturnom centru Ivan Rabuzin održan 3. Festival kinča

Objavljeno:

- dana

S ciljem promocije tradicijskog božićnog nakita i drugih ukrasa izrađenih od krep papira, u subotu je u Novom Marofu održan 3. Festival kinča.

Ovu već tradicionalnu manifestaciju su treću godinu zaredom organizirali Kulturno – umjetnička udruga „Magda i Luisa” iz Madžareva i Pučko otvoreno učilište Novi Marof. Ovogodišnji festival bio je dvojakog karaktera jer je predstavljanje tradicijskih ukrasa ujedno bila i završna radionica projekta „Nemirni umirovljenici” kojeg provodi Udruga umirovljenika Novi Marof zajedno s partnerima Pučkim otvorenim učilištem Novi Marof, Centrom tradicijske kulture Varaždin, Udrugom umirovljenika „Zajedno” te Gradom Novi Marof, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda.

Kako je naglasila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof Ivana Kušek Perši cilj ove manifestacije je predstaviti kreativnost i originalnost izrade tradicijskih ukrasa te okupiti pojedince, društva i udruge koji njeguju vještinu izrade kinča.

– Uoči samog festivala, održano je šest radionica pod nazivom Senior Kinč Fest koje je vodio jedan od organizatora, Tibor Martan. Subotnji festival bio je sedma, završna radionica na kojoj su sudionici prikazali svoje finalne proizvode i sve ono što su radili na radionicama – rekla je Kušek Perši.

Festival je ove godine okupio čak dvadesetak udruga i školskih zadruga koje njeguju tradiciju i prvenstveno ljubav prema kinču, a ravnateljica Kušek Perši pojasnila je kako su i ove godine uspjeli zainteresirati velik broj građana.

– Prve godine održavanja festivala odaziv građana bio je velik, a drugi se odvijao u vrijeme pandemije, pa smo i ove godine očekivali dobar interes građana što se i ostvarilo. Širenje ljubavi prema tradiciji i njezino njegovanje su nam glavni ciljevi – naglasila je Kušek Perši.

Zadovoljstvo što u Novom Marofu postoje udruge posvećene njegovanju tradicije i kulture istaknuo je i gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Važnost održavanja ovakvih i sličnih festivala je velika. Grad Novi Marof potiče rad civilnog društva na svom području, a upravo ovakve udruge koje njeguju tradiciju i prenose ju na mlađe naraštaje su dragocjene. Uz pogled prema budućnosti, važno je da ne zaboravimo našu bogatu povijest i kulturu koje nas čine onima što jesmo – zaključio je Jenkač.

Iz godine u godinu ovaj Festival okuplja sve više izlagača koji imaju želju pokazati svoje radove što organizatorima daje vjetar u leđa za nastavak ove manifestacije.

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje