Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinska županija bila je domaćin sjednice Odbora za obranu Hrvatskog sabora

Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

Uloga obrambene industrije u funkciji razvoja domaće proizvodnje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, bila je tema sjednice Odbora za obranu Hrvatskoga sabora koja je održana u Županijskoj palači u Varaždinu.

Članove Odbora na čelu s predsjednikom Frankom Vidovićem ugostila je Varaždinska županija na čelu sa županom Anđelkom Stričakom.

– Sjever je industrijski najrazvijeniji dio Hrvatske, a naša proizvodnja je žilava, o čemu dovoljno govori podatak da je snaga gospodarstva Varaždinske županije gotovo ista kao i u 2019., godini prije početka pandemije. Na razini smo od 90 %, a pojedine djelatnosti su čak i premašile 2019. godinu. Posebno je važna obrambena industrija, što je danas bila glavna tema sjednice, a članovi Odbora za obranu su imali priliku obići tvrtku Varteks i na licu mjesta vidjeti što oni proizvode za Ministarstvo obrane i s kojim se problemima susreću. Smatram da je dobro da dužnosnici idu na teren jer se samo tako mogu upoznati s problematikom pojedinog kraja i sa samom industrijskom proizvodnjom – rekao je župan Stričak, koji je kao bivši saborski zastupnik bio potpredsjednik Odbora za obranu, a podsjetio je da upravo zalaganjem tog Odbora, MORH-a i Vlade u Varaždin prije nekoliko godina vraćena Hrvatska vojska, točnije bojna Pume.

Hrvatski vojnik u potpunosti je opremljen odjećom, obućom, balističkom zaštitom i osobnim naoružanjem koji su proizvedeni u Republici Hrvatskoj, napomenuo je Ivica Grebenar, ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane.

– Bili bismo najsretniji kad bi kompletno naoružanje i vojna oprema bili domaćih proizvođača, jer je to jamac održivosti obrambenog sustava u vremenima kad je najneophodnije, kada dođe do poremećaja opskrbe i svega ostaloga. Upravo zato Ministarstvo obrane pokušava pomoći i pomaže domaćoj obrambenoj industriji kroz nekoliko segmenata. Promoviramo ih kad god je to moguće, kupujemo njihove proizvode, naravno u skladu s pravilima javne nabave, a provodimo i certificiranje domaćih tvrtki po NATO standardu, čime im se omogućava da su sudjeluju na međunarodnim natječajima i prodaju svoje proizvode s oznakom kvalitete u svim ostalim državama NATO-a – naveo je Grebenar.

– Oružane snage Republike Hrvatske kao jamac sigurnosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske svakako se u što većoj mjeri moraju temeljiti na domaćoj proizvodnji. Danas smo se s proizvodnjom imali priliku upoznati prvo u Varteksu i sagledati dio problema. S obzirom na cijenu rada i proizvodnje, rukovodstvo se požalilo da imaju velikih problema na međunarodnim tržištima, a tu je MORH koji može otvarati vrata i pomagati. Ne znam koliko im ide na ruku podizanje minimalne plaće. Dobro je da je do toga došlo, ali bile bi nužne i kompenzacijske mjere u tekstilnoj i drugim granama industrije – rekao je predsjednik Saborskog odbora za obranu Franko Vidović

Članove Odbora su u tvrtki Varteks predsjednik Uprave Tomislav Babić i direktorica tvrtke Varteks Pro Natalija Vnučec upoznali s proizvodnjom odjeće za posebne namjene, pa tako i za potrebe Ministarstva obrane. Nakon održane sjednice, na kojoj je pozdrave uputio i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, članovi Odbora posjetili su tvrtku Šestan Busch u Prelogu.

U fokusu

Želja je da se dvije obale jezera u Trakošćanu spoje mostom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

Tijekom proteklog vikenda najnovije informacije je za Regionalni tjednik iznio Milan Rezo, direktor Hrvatskih voda za Gornju Muru i Dravu.

– Kroz 44 radna dana na projektu nastavka čišćenja jezera Trakoščan izvađeno je 70.000 metara kubnih sedimenta te je isti deponiran na privremenoj deponiji. Građevinska operativa s 11 dampera te bagera duge ruke seli se uzvodno u neočišćene dijelove jezera gdje je još preostalo izvaditi i deponirati 130.000 metara kubnih sedimenta na površini od 13 hektara. Zbog erozija koje su nastale uz rubove staze na pokosima jezera, kreće se u sanaciju istih kroz radove preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava. Na lijevoj obali se gradi 150 metara obaloutvrde gdje će se ugraditi oko 600 metara kubnih kamena na visinu 100 godišnje vode, drugim riječima kamena obloga će se vidjeti iznad punog jezera u visini od pola metra. Također, Hrvatske vide kroz redoviti program uređuju 120 metara obale na desnoj strani jezera na način ugradnje gabionskih zidova, gdje će se istih ugraditi približno 150 metara kubnih. Ukupna vrijednost radova izgradnje obalo utvrde procjenjena je na iznos nešto manji od 300.000 eura i isti se ne idnosi na ugovor vezan za čišćenje jezera – pojasnio je Rezo.

Dodao je da će tijekom ovog tjedna uputiti pismo namjere Dvoru Trakišćan s ciljem preuzimanja građevinske dozvole, faza II, koja se odnosi na gradnju mosta koji bi spojio stazu s lijeve na desnu obalu jezera. Prema prvim informacijama most bi trebao biti viseći. Ovo je novost za koju se prvi put čuje.

– S obzirom da most ide preko jezera Hrvatske vode sukladno Zakonu o gradnji mogu dokazati pravni interes i građevinsku dozvolu s Dvora Trakošćan prenijeti na Hrvatske vode, naravnon uz suglasnost nadležnog Ministarstva kulture i medija. Ovu ideju ostvarujemo uz izniman napor varaždinskog župana Anđelka Stričaka i stručnih službi Županije. Stoga uz prisustvo župana, direktora Hrvatskih voda i resornig ministarsta očekujemo sastanke u Vladi RH koja bi trebala poduprijeti ovu inicijativu. Razlog ovome nalazi se u činjenici da je jezero trenutno suho i gradnja samog mosta bi kroz manje izmjene glavnog projekta s 3.500.000 eura koštala najviše 1.000.000 eura. Uzevši sve u obzir svi u Hrvatskim vodama, zajedno s iznimnim zalaganjem i potporom varaždinskog župana, možemo ustvrditi da smo državnom proračunu uštedili više od 2.500.000 eura ili zaključno, vlastitim znanjima, promišljanjem, zajedničkim rješenjima i potporom župana, očistili smo jezero Trakošćan za nula “0” eura! – završio je Rezo.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje