Povežite se s nama

U fokusu

Nakon prijave Požgaj grupe, protiv Hrvatskih šuma pokrenut postupak

Objavljeno:

- dana

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je postupak protiv Hrvatskih šuma d.o.o. Postupak je pokrenut radi utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja zlouporabom vladajućeg položaja na mjerodavnom tržištu distribucije drvnih sortimenata, piše na službenoj stranici Agencije.

– Hrvatske šume se nalaze u posebnom položaju kao javni šumoposjednik šuma u vlasništvu Republike Hrvatske te ujedno predstavljaju primarni izvor nabave drvnih sortimenata koji su neophodni poduzetnicima koji proizvode finalne proizvode od drva, pri čemu Hrvatske šume drvne sortimente primarno prodaju putem javnog poziva. Bilo kakvo netransparentno provođenje javnog poziva, a koje bi diskriminiralo neke od poduzetnika na način da ih se neopravdano isključi s javnog poziva ili da im se dodijele manje kvote od pripadajućih, može dovesti navedene poduzetnike u nepovoljniji položaj na silaznom tržištu finalnih proizvoda od drva, ugroziti njihovo poslovanje ili ih čak isključiti s navedenog tržišta. Stoga je cilj predmetnog postupka utvrditi jesu li Hrvatske šume primjenjivale nejasne, netransparentne i nejednake uvjete prema poduzetnicima koji su konkurenti, prilikom dodjele kvota drvnih sortimenata na javnim pozivima za sklapanje okvirnih i godišnjih ugovora i time počinile zlouporabu vladajućeg položaja – navode u Agenciji.

Pokretanje postupka pozdravili su u Požgaj grupi, koja već mjesecima ukazuje na, kako tvrde, netransparentnost Hrvatskih šuma.

– Mi u Požgaj grupi smo ovu odluku o pokretanju postupka primili sa zadovoljstvom, jer je upravo na temelju prijave društva poduzetnika Massive Panels d.o.o. (članica Požgaj grupe) iz lipnja 2021. godine, postupak i pokrenut. U predmetnom postupku očekujemo da Agencija utvrdi osnovanost naše prijave, te ujedno tražimo i da se dodatno preispita uloga Hrvatske gospodarske komore (Udruženje drvno-prerađivačke industrije) u cjelokupnom procesu provedbe Javnih poziva za raspodjelu drvne mase iz državnih šuma, koji se po našem viđenju i Agenciji predočenim dokumentima provodi mimo i po izmijenjenim kriterijima u odnosu na one propisane, kao i da se uvelike provodi selektivna primjena istih na pojedine poduzetnike na tržištu. Samo u tijeku Javnog poziva za 2021. godinu, evidentno je da su dodijeljeni ugovori mimo kriterija vrijednosti veće od 200 milijuna kuna – kažu u Požgaj grupi.

– Ponovno ćemo podsjetiti da je upravo Požgaj grupa početkom ove godine bila eliminirana sa liste ugovornih kupaca za 2021. godinu, i to samo zato što je javno progovarala o temi raspodjele drvne mase mimo propisanih kriterija, a što je za posljedicu imalo otkazivanje ugovora o radu sa više od 230 naših djelatnika, kao i zatvaranje dva proizvodna pogona, u Otočcu i Donjem Miholjcu. Oduzimanjem prava na godišnji ugovor i to na protuzakoniti način, Požgaj grupi je nanesena višemilijunska materijalna šteta budući da danas svu sirovinu nabavlja na slobodnom tržištu gdje su cijene drvnih sortimenata u prosjeku 100% veće od cjenika Hrvatskih šuma. Međutim, unatoč tome Požgaj grupa provodi plan restrukturiranja u skladu sa prezentiranim modelom prema vjerovnicima, te ćemo uz sve i dalje ustrajati u tome da se ovakvo protuzakonito postupanje Hrvatskih šuma utvrdi i sankcionira od svih nadležnih tijela i institucija kojima smo uputili prijave – ističu u Požgaj grupi.

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje