Povežite se s nama

Život i društvo

Jesu li pušači u većem riziku za obolijevanje od koronavirusa?

Pušenje

Objavljeno:

- dana

S obzirom da je Covid-19 bolest koja prvenstveno narušava funkciju respiratornog sustava, nameće se pitanje povećava li pušenje vjerojatnost intenzivnijih simptoma Covida-19 u slučaju zaraze te jesu li pušači u većem riziku za obolijevanje od Covida-19?

Odgovore je pokušala dati Katarina Šutalo, mag. psych., na stranici stampar.hr.

U ovim kriznim vremenima, kada se osjećamo bespomoćno, skloniji smo pribjegavati sredstvima ovisnosti, kako bismo barem djelomično smanjili tjeskobu, zaboravili na stresna događanja ili unijeli dašak zabave u vremenu kada su uobičajene aktivnosti ograničene. Zlouporaba sredstava ovisnosti u današnjem vremenu je učestala. Osim alkohola, nedvojbeno cigarete smanjuju funkciju imunološkog sustava te izazivaju brojne zdravstvene probleme, između ostalog, i kardiovaskularne. S obzirom da je Covid-19 bolest koja prvenstveno narušava funkciju respiratornog sustava, nameće se pitanje povećava li pušenje vjerojatnost intenzivnijih simptoma Covida-19 u slučaju zaraze te jesu li pušači u većem riziku za obolijevanje od Covida-19?

POVEĆAVA LI PUŠENJE RIZIK ZARAZE COVIDOM-19?

Poznato je kako postoji značajna korelacija između pušenja i kardiovaskularnih bolesti te pušenja i raka pluća, ali veza između konzumiranja cigareta i Covida-19 nije potpuno jasna. Prema prvim istraživanjima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (engl. Center for Disease Control and Prevention, CDC), pušači su potencijalno izloženi većem riziku zaraze Covidom-19 te intenzivnijim simptomima i posljedicama u slučaju zaraze.

Tijekom konzumacije cigareta prstima se dodiruju usta i vrlo često nismo svjesni koliko nečistih površina dodirujemo, a samim time povećavamo vjerojatnost zaraze.

Noviji trend među mladima su i e-cigarete te se vrlo često može vidjeti dijeljenje iste cigarete, što također povećava mogućnost zaraze. Dosadašnja istraživanja upućuju na to da e-cigarete smanjuju funkciju imunoloških stanica dišnih puteva. Preciznije, riječ je o gubitku trepetljika na stanicama epitela, koje su zadužene za otklanjanje virusa i drugih štetnih mikroorganizama iz dišnih puteva i predstavljaju jedan od glavnih čimbenika nespecifične imunosti u borbi protiv infekcija. Kada su uništene, manja je mogućnost prevencije zaraze te veća vjerojatnost da mikroorganizimi, uključujući virus Sars-CoV-2 djeluju na respiratorne organe. Kada udišemo dim cigarete, bakterije, virusi i otrovni plinovi mogu smanjiti funkciju pluća, što nepovoljno utječen na imunitet.

NA KOJI NAČIN COVID-19 VIŠE ŠTETI PUŠAČIMA, NEGO NEPUŠAČIMA?

Kada su pluća pušača izložena infekciji koja štetno djeluje na dišne puteve, posljedice mogu biti veće, nego kod nepušača. Ukoliko su pluća već oštećena, njihova funkcija se dodatno smanjuje te ne mogu opskrbljivati organizam dovoljnom količinom kisika. Oštećenja stanica respiratornog epitela također onemogućuje izbacivanje štetnih tvari iskašljavanjem. Dodatno, veći je rizik nastanka kronične opstruktivne bolesti pluća kod pušača.

Pušači su pod većim rizikom od upale pluća te od akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS). Manjak kisika djeluje na krvotok i ostale organe, što izaziva oštećenje, često i akutno zatajenje bubrega, a moguć je i smrtni ishod.

Prema istraživanjima, Covid-19 ulazi u stanice pluća vežući se za receptor koji je u stvari molekula angiotenzin II kovertirajućeg enzima (engl. angiotensin converting enzyme 2 – ACE2). Molekula ACE2 razgrađuje angiotenzin II u angiotenzin (1-7), što se suprotstavlja vazokonstriktivnom i proliferativnom djelovanju angiotenzina II.

Konzumacija cigareta povećava količinu ACE2. Kao membranski protein, ACE2 je prisutan u plućima, srcu, bubrezima i crijevima, a simptomi koronavirusne bolesti prate raspodjelu receptora za ACE2 po tkivima.

Istraživanje koje je provedeno na mladim ljudima (N=4300) upućuje kako pušači imaju od pet do sedam puta veću vjerojatnost zaraze. U drugoj studiji je utvrđeno kako hospitalizirani pacijenti koji imaju povijest pušenja imaju čak 14 puta veći rizik za pogoršanje simptoma.

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije pobijedili u 12 disciplina na državnom natjecanju strukovnih škola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čak 18 medalja, od čega 12 zlatnih, pet srebrnih i jednu brončanu osvojili su učenici iz Varaždinske županije na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2024.“

Riječ je o najvećem događaju u obrazovanju u Hrvatskoj, na kojem se ove godine više od 350 učenika iz više od 200 strukovnih škola natjecalo u 42 strukovne discipline.

Pravo sudjelovanja na državnom natjecanju izborila su ukupno 33 učenika iz Varaždinske županije. Pritom se 14 učenika u čak 12 disciplina okitilo titulom državnih prvaka, čime je u Varaždinsku županiju otišlo čak 29 posto svih zlatnih medalja! Tome treba pribojiti još pet srebrnih i jednu brončanu medalju, no i napomenuti da je još četvero učenika bilo blizu osvajanju medalja, jer su osvojili odlična četvrta mjesta.

– Čestitam svim učenicima na izvrsnim rezultatima kojima su na najbolji mogući način predstavili sebe i svoju školu, ali i cijelu Varaždinsku županiju. Ovime se potvrdilo da su sva kapitalna ulaganja Županije u obrazovanje itekako bila opravdana, posebno pokretanje pet centara izvrsnosti u strukovnom obrazovanju te regionalnih centara kompetentnosti u poljoprivredi i zdravstvu. Time smo stvorili dodanu vrijednosti i ostvarili novi iskorak – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Podsjetio je da je Županija u 2024. godini 62 posto proračunskih sredstava usmjerila upravo u obrazovanje.

– Naš prioritet će i dalje biti stvaranje sustava jednakih šansi, pri čemu svakom našem učeniku želimo omogućiti da svoj puni potencijal ostvari u području koje ga zanima. Da upravo ulaganja u djecu i mlade donose rezultate, pokazalo se i na ovom Državnom natjecanju učenika strukovnih škola iz cijele Hrvatske. Naši učenici su postali državni prvaci u nizu raznovrsnih disciplina: od cvjećarstva, stolarstva i soboslikarstva, preko modnog dizajna i tehnologija, arhitektonske tehnologije, pa do poduzetništva, tajničkog poslovanja, kućnih instalacija, električnih instalacija, eko laboratorija, vožnje motornih vozila te prometne tehnologije i logistike. Još jednom čestitam svim učenicima i njihovim mentorima! – rekao je župan Stričak.

REZULTATI – DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ŠKOLA 2024.

Državni prvaci – zlato – 1. mjesto

  1. Nadja Drožđek, Srednja škola “Arboretum Opeka” Marčan, Cvjećarstvo 
  2. Saša Trbović, Srednja strukovna škola Varaždin, Stolarstvo
  3. Dino Zeba, Srednja strukovna škola Varaždin, Modni dizajn i tehnologija 
  4. Dino Lukavski / Fran Golubar, Strojarska i prometna škola Varaždin, Kućne instalacije
  5. Josip Kocijan, Elektrostrojarska škola Varaždin, Električne instalacije      
  6. Karlo Levanić Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, Arhitektonske tehnologije
  7. Karmen Kukec Srednja strukovna škola Varaždin, Soboslikarstvo
  8. Barbara Bosilj / Lana Tomiša, Gospodarska škola Varaždin, Poduzetništvo          
  9. Nikola Mašić, Strojarska i prometna škola Varaždin, Vožnja motornog vozila
  10. Dino Mlakar Krasulja, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin, Eko laboratorij
  11. Marija Hegedić, Gospodarska škola Varaždin, Tajničko poslovanje           
  12. Ana Pajtak, Strojarska i prometna škola Varaždin, Prometna tehnologija i logistika

Srebro – 2. mjesto

  1. Sara Kolarek, Srednja škola Ludbreg,  Pekarstvo
  2. Vito Špicar / Max Jeremić, Elektrostrojarska škola Varaždin, Multimedija            
  3. Matija Jurenec / Božidar Drač, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin, Zidarstvo
  4. Elena Rojc, Gospodarska škola Varaždin, Prodajne vještine
  5. Lea Golub, Srednja strukovna škola Varaždin, Kozmetička njega

Bronca – 3. mjesto

  1. Marko Nuli, Elektrostrojarska škola Varaždin,  Mehatronika (EiR, SBM)   

Na Državnom natjecanju sudjelovali su:

  • Anja Levačić, Srednja škola “Arboretum Opeka” Marčan,Veterina, 4. mjesto
  • Barbara Bobonj, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin, Graditeljska tehnologija, 4. mjesto
  • Emanuel Maček / Sebastijan Panić, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin, Suha gradnja, 4. mjesto
  • Antonio Žlibar, Srednja škola “Arboretum Opeka” Marčan, Pomoćni kuhar  i slastičar,  4. mjesto
  • Manuel Kaniški, Srednja strukovna škola Varaždin, Pekarstvo, 5. mjesto 
  • Borna Cupar, Elektrostrojarska škola Varaždin, Web dizajn, 7. mjesto
  • Erin Volarić, Srednja strukovna škola Varaždin, Frizerstvo, 8. mjesto        
  • Leon Friščić, Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti, Zdravstvena njega, 8. mjesto
  • Ema Pačalat, Gospodarska škola Varaždin, Poslovanje recepcije hotela,  9. mjesto
  • Julijana Dolenc, Gospodarska škola Varaždin, Turistička destinacija, 10. mjesto  

Nastavite čitati

Život i društvo

Ovo je Whispers, stigao je iz Španjolske, a već je počeo svoju obuku u HGSS-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija snažan je saveznik Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – stanici Čakovec, što dokazuje i 16. svibnja potpisan sporazum koji je članovima ove Stanice HGSS-a omogućio nabavu nove snage – potražnog psa.

Sporazum su uz prisustvo posebnog “svjedoka”, psića nazvanog Whispers, potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnik HGSS-ove Stanice Čakovec Neven Putar.

Radi se o psu pasmine australski govedarski pas, vrijednom 2.177,50 eura, preuzetom iz Centra de cria de perros – Paolo Coletta, uzgajivačnice u španjolskom gradu Valenciji. Mladi pas već je uključen u specijalnu obuku za pronalaženje osoba u planinskim i teško pristupačnim terenima, kao i u urbanim sredinama, odnosno područjima pogođenim potresima i drugim nepogodama.

Župan Posavec ističe neprocjenjivu ulogu članova HGSS-ove Stanice Čakovec u zajednici, ali i na široj razini, kada je o sigurnosti riječ. Njihova osposobljenost je iznimna o čemu svjedoče zahtjevne međunarodne misije spašavanja u kojima su sudjelovali, o čemu je Posavec rekao: „Članovi HGSS-ove Stanice Čakovec spadaju u nezamjenjiv dio snaga Međimurja koje skrbe o sigurnosti stanovništva u najdelikatnijim trenucima. Naše poštovanje im iskazujemo konkretnom podrškom u cilju jačanja njihovih kapaciteta i resursa“.

Pročelnik Neven Putar zahvalio je Međimurskoj županiji i županu na podršci, naglasivši da su potražni psi važan, dodatni resurs za učinkovito reagiranje u slučajevima nesreća i potražnih akcija: „Iskustvo je pokazalo da su upravo potražni psi neprocjenjivi u mnogim misijama spašavanja, čime omogućavaju učinkovitiji odgovor ljudi u akciji.“

Podsjetimo, početkom ove godine uginuo je 12-godišnji pas Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih.

U završnoj fazi je i uređenje zgrade Regionalnog centra HGSS-a u Čakovcu, na prostoru bivše vojarne, u kojem će se vršiti i obuke, a Međimurska županija je darovala objekt te financijski pomaže uređenje. Za ovu godinu, u županijskom proračunu je osigurano 40.000 eura HGSS-ovoj Stanici Čakovec, od čega je 30.000 eura namijenjeno završetku investicije u Regionalnom centru, a ostatak sredstava bit će utrošen na redovnu djelatnost.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje