Povežite se s nama

Život i društvo

Sveučilište Sjever i ove godine okupilo ugledne znanstvenike na doktorskoj konferenciji

Objavljeno:

- dana

Treća doktorska konferencija za doktorande poslijediplomskih sveučilišnih studija iz područja medija i komunikacije održana je u subotu, 27. studenoga, na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Koprivnica.

Ovo je treća doktorska konferencija na Sveučilištu Sjever i svakako jedinstvena jer je riječ o jednom od rijetkih događaja na našim prostorima koji okuplja doktorande u području informacijsko-komunikacijskih znanosti s ciljem da u poticajnoj i profesionalnoj atmosferi samostalno ili u suradnji s profesorima, studijskim savjetnicima i mentorima predstave vlastita istraživanja.

Kao i prethodnih godina, konferencija je ponovno okupila znanstvenike međunarodnog ugleda i prepoznatljivosti te su tako zanimljiva predavanja u sekciji plenarnih izlaganja održali prof. dr. sc. Nenad Prelog te izv. prof. dr. sc. Dejan Jontes s Fakulteta za družbene vede Sveučilišta u Ljubljani.

Također, u organizaciji ovogodišnje konferencije sudjelovala je i professor emeritus Jadranka Lasić-Lazić, kao i ostali profesori sa Sveučilišta Sjever.

Na svečanom otvorenju konferencije, doktorandima i svim nazočnima uvodno se obratila voditeljica Poslijediplomskog sveučilišnog doktorskog studija Mediji i komunikacija, izv. prof. dr. sc. Iva Rosanda Žigo.

– Organiziranjem ove doktorske konferencije cilj nam je stvoriti poticajno ozračje, uvesti polaznike doktorskih studija u svijet znanstveno- istraživačkoga rada; ukazati na korake i etape koji uključuju objavu jednoga rada: i to od oblikovanja ideje, preko njezina strukturiranja i pretakanja u žanr znanstvenog članka, samog izlaganja na znanstvenom skupu, do u konačnici same objave. To su složeni procesi koji se uče i vježbaju, a ovakva okupljališta imaju zadatak osnaživati doktorande na tom putu. Jednako tako, ona su mjesta susretišta i poticaja znanstvene komunikacije, posredovanja znanja i iznošenja aktualnih tema. Upravo iz tog razloga svake godine pozivamo međunarodno priznate i široj javnosti poznate profesore i istraživače. Ne samo u svrhu prenošenja znanja, nego i kao poticaj za još bolje, hrabrije, učinkovitije studiranje i rad na osmišljavanju i pisanju doktorskih disertacija – istaknula je.

Također, u uvodnom dijelu konferencije sve prisutne je pozdravio i domaćin, prof. dr. sc. Mario Tomiša, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica.

Nakon službenog dijela i otvaranja konferencije, uslijedio je radni dio gdje su u sekciji plenarnih izlaganja predavanja održali prethodno spomenuti ugledni znanstvenici. Slijedom navedenog, prof. dr. sc. Nenad Prelog održao je predavanje na temu “Kako su konstruirane i kako razvijane informacijske znanosti u Hrvatskoj”, a izv. prof. dr. sc. Dejan Jontes je održao predavanje naslovljeno “Studying deep mediatization: media repertoires and communicative figurations”.

Nakon oba predavanja održana je konstruktivna rasprava u kojoj su sudjelovali nastavnici i doktorandi.

Relevantnost, ali i popularnost područja medija i komunikacije pokazuje i činjenica da je  ovogodišnja doktorska konferencija okupila 39 sažetaka koje su prijavili doktorandi samostalno ili u suradnji sa svojim profesorima, studijskim savjetnicima i mentorima.

Izniman interes za konferenciju, kao i pozitivna rasprava koja se tijekom cijeloga dana prelijevala iz sesije u sesiju, zaključeni su u završnom dijelu u kojem su se mogle čuti samo riječi zadovoljstva i pohvale.

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, konferencija je bila organizirana u hibridnom obliku. Pozvana predavanja i izlaganja sažetaka održana su na Sveučilištu, a cjelokupni događaj moguće je bilo pratiti i online putem.

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije pobijedili u 12 disciplina na državnom natjecanju strukovnih škola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čak 18 medalja, od čega 12 zlatnih, pet srebrnih i jednu brončanu osvojili su učenici iz Varaždinske županije na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola „WorldSkills Croatia 2024.“

Riječ je o najvećem događaju u obrazovanju u Hrvatskoj, na kojem se ove godine više od 350 učenika iz više od 200 strukovnih škola natjecalo u 42 strukovne discipline.

Pravo sudjelovanja na državnom natjecanju izborila su ukupno 33 učenika iz Varaždinske županije. Pritom se 14 učenika u čak 12 disciplina okitilo titulom državnih prvaka, čime je u Varaždinsku županiju otišlo čak 29 posto svih zlatnih medalja! Tome treba pribojiti još pet srebrnih i jednu brončanu medalju, no i napomenuti da je još četvero učenika bilo blizu osvajanju medalja, jer su osvojili odlična četvrta mjesta.

– Čestitam svim učenicima na izvrsnim rezultatima kojima su na najbolji mogući način predstavili sebe i svoju školu, ali i cijelu Varaždinsku županiju. Ovime se potvrdilo da su sva kapitalna ulaganja Županije u obrazovanje itekako bila opravdana, posebno pokretanje pet centara izvrsnosti u strukovnom obrazovanju te regionalnih centara kompetentnosti u poljoprivredi i zdravstvu. Time smo stvorili dodanu vrijednosti i ostvarili novi iskorak – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Podsjetio je da je Županija u 2024. godini 62 posto proračunskih sredstava usmjerila upravo u obrazovanje.

– Naš prioritet će i dalje biti stvaranje sustava jednakih šansi, pri čemu svakom našem učeniku želimo omogućiti da svoj puni potencijal ostvari u području koje ga zanima. Da upravo ulaganja u djecu i mlade donose rezultate, pokazalo se i na ovom Državnom natjecanju učenika strukovnih škola iz cijele Hrvatske. Naši učenici su postali državni prvaci u nizu raznovrsnih disciplina: od cvjećarstva, stolarstva i soboslikarstva, preko modnog dizajna i tehnologija, arhitektonske tehnologije, pa do poduzetništva, tajničkog poslovanja, kućnih instalacija, električnih instalacija, eko laboratorija, vožnje motornih vozila te prometne tehnologije i logistike. Još jednom čestitam svim učenicima i njihovim mentorima! – rekao je župan Stričak.

REZULTATI – DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ŠKOLA 2024.

Državni prvaci – zlato – 1. mjesto

  1. Nadja Drožđek, Srednja škola “Arboretum Opeka” Marčan, Cvjećarstvo 
  2. Saša Trbović, Srednja strukovna škola Varaždin, Stolarstvo
  3. Dino Zeba, Srednja strukovna škola Varaždin, Modni dizajn i tehnologija 
  4. Dino Lukavski / Fran Golubar, Strojarska i prometna škola Varaždin, Kućne instalacije
  5. Josip Kocijan, Elektrostrojarska škola Varaždin, Električne instalacije      
  6. Karlo Levanić Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, Arhitektonske tehnologije
  7. Karmen Kukec Srednja strukovna škola Varaždin, Soboslikarstvo
  8. Barbara Bosilj / Lana Tomiša, Gospodarska škola Varaždin, Poduzetništvo          
  9. Nikola Mašić, Strojarska i prometna škola Varaždin, Vožnja motornog vozila
  10. Dino Mlakar Krasulja, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin, Eko laboratorij
  11. Marija Hegedić, Gospodarska škola Varaždin, Tajničko poslovanje           
  12. Ana Pajtak, Strojarska i prometna škola Varaždin, Prometna tehnologija i logistika

Srebro – 2. mjesto

  1. Sara Kolarek, Srednja škola Ludbreg,  Pekarstvo
  2. Vito Špicar / Max Jeremić, Elektrostrojarska škola Varaždin, Multimedija            
  3. Matija Jurenec / Božidar Drač, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin, Zidarstvo
  4. Elena Rojc, Gospodarska škola Varaždin, Prodajne vještine
  5. Lea Golub, Srednja strukovna škola Varaždin, Kozmetička njega

Bronca – 3. mjesto

  1. Marko Nuli, Elektrostrojarska škola Varaždin,  Mehatronika (EiR, SBM)   

Na Državnom natjecanju sudjelovali su:

  • Anja Levačić, Srednja škola “Arboretum Opeka” Marčan,Veterina, 4. mjesto
  • Barbara Bobonj, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin, Graditeljska tehnologija, 4. mjesto
  • Emanuel Maček / Sebastijan Panić, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin, Suha gradnja, 4. mjesto
  • Antonio Žlibar, Srednja škola “Arboretum Opeka” Marčan, Pomoćni kuhar  i slastičar,  4. mjesto
  • Manuel Kaniški, Srednja strukovna škola Varaždin, Pekarstvo, 5. mjesto 
  • Borna Cupar, Elektrostrojarska škola Varaždin, Web dizajn, 7. mjesto
  • Erin Volarić, Srednja strukovna škola Varaždin, Frizerstvo, 8. mjesto        
  • Leon Friščić, Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti, Zdravstvena njega, 8. mjesto
  • Ema Pačalat, Gospodarska škola Varaždin, Poslovanje recepcije hotela,  9. mjesto
  • Julijana Dolenc, Gospodarska škola Varaždin, Turistička destinacija, 10. mjesto  

Nastavite čitati

Život i društvo

Ovo je Whispers, stigao je iz Španjolske, a već je počeo svoju obuku u HGSS-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija snažan je saveznik Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – stanici Čakovec, što dokazuje i 16. svibnja potpisan sporazum koji je članovima ove Stanice HGSS-a omogućio nabavu nove snage – potražnog psa.

Sporazum su uz prisustvo posebnog “svjedoka”, psića nazvanog Whispers, potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnik HGSS-ove Stanice Čakovec Neven Putar.

Radi se o psu pasmine australski govedarski pas, vrijednom 2.177,50 eura, preuzetom iz Centra de cria de perros – Paolo Coletta, uzgajivačnice u španjolskom gradu Valenciji. Mladi pas već je uključen u specijalnu obuku za pronalaženje osoba u planinskim i teško pristupačnim terenima, kao i u urbanim sredinama, odnosno područjima pogođenim potresima i drugim nepogodama.

Župan Posavec ističe neprocjenjivu ulogu članova HGSS-ove Stanice Čakovec u zajednici, ali i na široj razini, kada je o sigurnosti riječ. Njihova osposobljenost je iznimna o čemu svjedoče zahtjevne međunarodne misije spašavanja u kojima su sudjelovali, o čemu je Posavec rekao: „Članovi HGSS-ove Stanice Čakovec spadaju u nezamjenjiv dio snaga Međimurja koje skrbe o sigurnosti stanovništva u najdelikatnijim trenucima. Naše poštovanje im iskazujemo konkretnom podrškom u cilju jačanja njihovih kapaciteta i resursa“.

Pročelnik Neven Putar zahvalio je Međimurskoj županiji i županu na podršci, naglasivši da su potražni psi važan, dodatni resurs za učinkovito reagiranje u slučajevima nesreća i potražnih akcija: „Iskustvo je pokazalo da su upravo potražni psi neprocjenjivi u mnogim misijama spašavanja, čime omogućavaju učinkovitiji odgovor ljudi u akciji.“

Podsjetimo, početkom ove godine uginuo je 12-godišnji pas Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih.

U završnoj fazi je i uređenje zgrade Regionalnog centra HGSS-a u Čakovcu, na prostoru bivše vojarne, u kojem će se vršiti i obuke, a Međimurska županija je darovala objekt te financijski pomaže uređenje. Za ovu godinu, u županijskom proračunu je osigurano 40.000 eura HGSS-ovoj Stanici Čakovec, od čega je 30.000 eura namijenjeno završetku investicije u Regionalnom centru, a ostatak sredstava bit će utrošen na redovnu djelatnost.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje