Povežite se s nama

U fokusu

Pripuzov CIOS ismijava Tomaševića zbog neispunjenih obećanja… Imaju li se Varaždinci čemu smijati?

Objavljeno:

- dana

U vrijeme kad su varaždinski gradski vijećnici raspravljali o dugogodišnjem problemu otpada u Brezju, nacionalni mediji prenose vijest iz Zagreba. Poveznice za ove dvije priče su problemi s otpadom koji se ne rješavaju i neispunjena obećanja.

– Iz CIOS Grupe, u vlasništvu Petra Pripuza, oglasili su se priopćenjem u kojemu poručuju da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u šest mjeseci mandata nije ispunio obećanja građanima te da zbog toga povlače i ponudu za suradnju koju su mu ponudili po isteku mandata – poručili su iz CIOS Grupe, a prenose nacionalni mediji. Njihov komentar može se shvatiti kao šala na račun zagrebačkog gradonačelnika.

U to vrijeme u Varaždinu vijećnici pitaju gradonačelnika Nevena Bosilja hoće li Varkom prihvatiti ponudu za obradu raspadnutog baliranog otpada po upola većoj cijeni nego je to bilo u početku.

U Varkomu su, naime, otvorene ponude za obradu 500 tona miješanog komunalnog otpada, zaostalog nakon uzorkovanja sadržaja bala provedenog još 2019. godine, ispostavilo se da je cijena otišla u nebo, a da je gradska tvrtka imala krivu računicu.

Gradonačelnik Bosilj na Gradskom vijeću nije dao konkretan odgovor, već je pitanja prebacio na Varkom. Rekao je jedino kako je normalno da cijene s godinama rastu.

Hoće li se poništiti natječaj za obradu baliranog otpada? Bosilj: pitat ćemo Varkom

Problem je što se pitanja o baliranom otpadu u Varaždinu provlače više od desetljeća.

Podsjetimo da se u vrijeme mandata Gorana Habuša, kojeg je tad podržavao SDP,  nije poštovao ugovor o interventnom zbrinjavanju baliranog otpada. Još 2008. godine potpisali su ga Grad Varaždin, T7 VIS i Varkom. Tada je cijena bila upola manja od ovih pristiglih u Varkom ovih dana.

Što se pak trenutne situacije tiče, povoljnija ponuda tvrtke CE-ZA-R za odvoz i obradu otpada po toni iznosi 1868,75 kuna, dok ona T&H Investa  iznosi čak 2.020 kuna. Iz svega navedenog proizlazi da su cijene za obradu i zbrinjavanje varaždinskog baliranog otpada proteklih 15-ak godina doslovno odletjele u nebo.

Ispostavilo se da nakon 15 godina obećanja, kaznenih prijava i sudskih presuda očito nema drugih rješenja nego je bilo ono početno, koje su ugovorili Grad Varaždin i tvrtka T7 VIS, ali po nižoj cijeni nego je to sada.

Usporedbe radi, dok bale stoje u Brezju, a Grad i Čistoća muku muče kamo će s komunalnim otpadom, u varaždinskom MBO-u obrađuje se otpad iz drugih krajeva Hrvatske. Prema dostupnim informacijama u varaždinski MBO stiže i otpad iz Rijeke. Preuzima se, naime, miješani komunalni otpad iz Centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

– Iz CIOS-a ismijavaju Tomaševića; Pripuz mu ipak ne nudi posao nakon isteka mandata, otkrio što je presudilo – piše danas u naslovu Zagreb.info.

– Gradonačelnik Tomislav Tomašević, početkom kolovoza, javnosti je na konferenciji za novinare predstavio inovativno „rješenje“ za problem glomaznog otpada sa dvije drobilice, najavljujući tada kako će, najprije one unajmljene, glomazni otpad početi drobiti „drugi tjedan“ (dok ne stignu one naručene i kupljene) te da će sve to biti realizirano u sklopu Zagrebačkog holdinga, odnosno poduzeća u vlasništvu Grada. Istovremeno je najavio uštedu kroz takav model od 33 milijuna kuna što je dostatno, kako je povezao, za izgradnju jednog dječjeg vrtića. Od spektakularne objave rješenja do danas prošlo je znatno više vremena od dva tjedna, a inovacijski projekt s drobilicama nije urodio plodom, niti su otpad počele drobiti gradske tvrtke – pišu među ostalim u CIOS-u te ističu da povlače javno istaknutu spremnost da mu nakon završetka mandata ponude suradnju u C.I.O.S. Grupi kao konzultantu za gospodarenje otpadom.

Hoće li ismijavati i novu varaždinsku vlast ostaje za vidjeti. Činjenica je jedino da Varaždinke i Varaždinci nemaju razloga za smijeh, godine idu, a balirani otpad je i dalje u Brezju. Problem ostaje, a mijenjaju se jedino cijene, problem postaje sve skuplji.

U fokusu

Želja je da se dvije obale jezera u Trakošćanu spoje mostom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

Tijekom proteklog vikenda najnovije informacije je za Regionalni tjednik iznio Milan Rezo, direktor Hrvatskih voda za Gornju Muru i Dravu.

– Kroz 44 radna dana na projektu nastavka čišćenja jezera Trakoščan izvađeno je 70.000 metara kubnih sedimenta te je isti deponiran na privremenoj deponiji. Građevinska operativa s 11 dampera te bagera duge ruke seli se uzvodno u neočišćene dijelove jezera gdje je još preostalo izvaditi i deponirati 130.000 metara kubnih sedimenta na površini od 13 hektara. Zbog erozija koje su nastale uz rubove staze na pokosima jezera, kreće se u sanaciju istih kroz radove preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava. Na lijevoj obali se gradi 150 metara obaloutvrde gdje će se ugraditi oko 600 metara kubnih kamena na visinu 100 godišnje vode, drugim riječima kamena obloga će se vidjeti iznad punog jezera u visini od pola metra. Također, Hrvatske vide kroz redoviti program uređuju 120 metara obale na desnoj strani jezera na način ugradnje gabionskih zidova, gdje će se istih ugraditi približno 150 metara kubnih. Ukupna vrijednost radova izgradnje obalo utvrde procjenjena je na iznos nešto manji od 300.000 eura i isti se ne idnosi na ugovor vezan za čišćenje jezera – pojasnio je Rezo.

Dodao je da će tijekom ovog tjedna uputiti pismo namjere Dvoru Trakišćan s ciljem preuzimanja građevinske dozvole, faza II, koja se odnosi na gradnju mosta koji bi spojio stazu s lijeve na desnu obalu jezera. Prema prvim informacijama most bi trebao biti viseći. Ovo je novost za koju se prvi put čuje.

– S obzirom da most ide preko jezera Hrvatske vode sukladno Zakonu o gradnji mogu dokazati pravni interes i građevinsku dozvolu s Dvora Trakošćan prenijeti na Hrvatske vode, naravnon uz suglasnost nadležnog Ministarstva kulture i medija. Ovu ideju ostvarujemo uz izniman napor varaždinskog župana Anđelka Stričaka i stručnih službi Županije. Stoga uz prisustvo župana, direktora Hrvatskih voda i resornig ministarsta očekujemo sastanke u Vladi RH koja bi trebala poduprijeti ovu inicijativu. Razlog ovome nalazi se u činjenici da je jezero trenutno suho i gradnja samog mosta bi kroz manje izmjene glavnog projekta s 3.500.000 eura koštala najviše 1.000.000 eura. Uzevši sve u obzir svi u Hrvatskim vodama, zajedno s iznimnim zalaganjem i potporom varaždinskog župana, možemo ustvrditi da smo državnom proračunu uštedili više od 2.500.000 eura ili zaključno, vlastitim znanjima, promišljanjem, zajedničkim rješenjima i potporom župana, očistili smo jezero Trakošćan za nula “0” eura! – završio je Rezo.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje