Povežite se s nama

Život i društvo

“Belina lipa“ u Visokom i koprivolisna lipa iz Arboretuma Opeka bit će očuvane

Objavljeno:

- dana


„Belina lipa“ u Visokom, vrijedan i rijedak primjerak drveća koji je zaštićeni spomenik prirode, bit će očuvana za sljedeće generacije, baš kao i jedinstveni primjerak koprivolisne lipe iz Arboretuma Opeka u Vinici.

Dogodit će se to zahvaljujući Javnoj ustanovi Priroda Varaždinske županije koja se uključila u projekt očuvanja genofonda zaštićenih i znamenitih stabala na području Varaždinske županije. Riječ je o projektu koji Zavod za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo Hrvatskog šumarskog instituta provodi više od deset godina, na području cijele Hrvatske.

– Cilj projekta je spriječiti odumiranje zaštićenih stabala, koja ne samo da su nagrižena „zubom vremena“, nego na njih nepovoljno utječu i intenzivne klimatske promjene, od sve češćih temperaturnih ekstrema preko iznenadnih oborina pa do dugih sušnih i kišnih razdoblja. Djelatnici Hrvatskog šumarskog instituta će plemke „Beline lipe“ cijepiti na već pripremljene podloge, čime će se u konačnici dobiti stablo jednakih genetskih obilježja kao i matično stablo – pojasnila je Sanja Kopjar iz Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

– Iznimno je važno očuvati bioraznolikost i na području naše županije, posebno u vrijeme klimatskih promjena. „Belina lipa“ stara je oko 780 godina i jedno je od najstarijih stabala u Hrvatskoj. Prema legendi, tu velelisnu lipu zasadio je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Arpadović kada je 1242. godine bježao pred Tatarima u Dalmaciju. Upravo je po Beli IV. dobila ime, a zbog svojeg velikog kulturno-povijesnog značaja zaštićena je još 1966. godine. Zahvaljujući vrijednom projektu očuvanja genofonda, geni ovog spomenika prirode u Visokom bit će očuvani, baš kao i geni jedinstvene koprivolisne lipe u Arboretumu Opeka – istaknuo je župan Stričak.

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje