Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Svjetski dan bolesnika: zdravstveni djelatnici i učenici dviju škola velikodušno darovali krv

Objavljeno:

- dana

Unatoč epidemiološkoj situaciji, i ove godine u Općoj bolnici Varaždin danas je obilježen Svjetski dan bolesnika i to već tradicionalnim darivanjem krvi zdravstvenih djelatnika i zaposlenika bolnice.

Ove godine akciji su se pridružili učenici Medicinske škole Varaždin i učenici Srednje škole s pravom javnosti Maruševec.

Kao što to rade kroz čitavu godinu ovisno o potrebama, djelatnici Opće bolnice Varaždin pridružili su se i ovoj, već tradicionalnoj akciji koja je samo nastavak dugogodišnje prakse dobrovoljnog darivanja krvi medicinskih sestara i tehničara koji su članovi Hrvatske udruge medicinskih sestara i Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin.

Kako je pojasnila Anica Sekovanić, pomoćnica ravnatelja Opće bolnice Varaždin za sestrinstvo, zbog nedovoljnih zaliha krvi varaždinska je bolnica uputila apel dobrovoljnim darivateljima, a ovogodišnja je akcija dogovorena s Odjelom za transfuzijsku medicinu.

– Ovaj, 30. Svjetski dan bolesnika obilježen je porukom Svetog oca pape „Milosrđe prema bolesnicima”, a to je milosrđe našim bolesnicima posebice potrebno u ovoj pandemiji koja traje već dvije godine. Nije važno samo liječiti, vrlo je važno pružiti toplinu, utjehu i ljubav našim bolesnicima, a medicinske sestre i tehničari su uz bolesnike 24 sata – rekla je Sekovanić te posebno istaknula kolegicu Mirjanu Jagić koja je 48. put darovala krv.

Empatija i prisutnost, odnosno toplina jedni su od lijekova koje pružamo našim pacijentima, kako bi što prije ozdravili. Vrlo je važno dati potporu i njihovim obiteljima koje su pune brige i straha, odvojeni od svojih najmilijih – ističe Sekovanić.

Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin Gordana Jaklin naglasila je kako su se zbog epidemije javili problemi sa zalihama krvi u bolnici, stoga su u posljednje vrijeme bili prisiljeni i po nekoliko puta pozivati ljude na darivanje krvi.

– Danas na sreću imamo veliki odaziv, dolazi nam veliki broj darivatelja pa i naših medicinskih sestara koje su se povodom Svjetskog dana bolesnika tradicionalno odazvale u velikom broju. Zahvaljujem svima što su prepoznali naš apel i odazvali se akciji – rekla je Jaklin i naglasila kako je zabilježena veća potrošnja krvnih grupa 0+ i 0- zbog čega i dalje apeliraju na darivatelje tih krvnih grupa da se jave na Odjel za transfuzijsku medicinu.

Akciji su rado pristupile i medicinske sestre iz Novog Marofa, a sestra Grozdana Sambolec istaknula je dobru suradnju s varaždinskom bolnicom.

– Već godinama sam darivatelj, ovo mi je već 17. puta da darujem krv. Sličnim akcijama rado se odazivam, a krv darujem i privatno. Uz sve to, sestre koje ionako brinu o pacijentima sada su se organizirale i na ovaj način – rekla je Sambolec.

U akciju se uključili učenici varaždinskih srednjih škola, a učenici Medicinske škole Varaždin Tamari Jagačić ovo je bilo prvo darivanje krvi. Kako je naglasila, radi se o njezinoj dugogodišnjoj želji koju je ovom prilikom konačno i ostvarila.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje