Povežite se s nama

Međimurje

Dario Friščić: “Prioritet nam je povezivanje Kotoribe s okolnim mjestima i sadržajem!”

Objavljeno:

- dana

U Kotoribi općinski su dani povezani s proslavom blagdana Uzvišenja Svetog Križa, koji se slavi 14. rujna. O tome što će se sve odvijati na području te Općine na sjeveroistoku Međimurja te o detaljima oko aktualnosti i planova razgovarali smo s tamošnjim načelnikom, Darijom Friščićem, koji je tu funkciju preuzeo u lipnju ove godine nakon proteklih lokalnih izbora.

– Što se tiče zatečenog stanja u Općini, ono je bilo zadovoljavajuće, osobito s obzirom na stanje na računu. Doduše, navedena sredstva valjalo je većim dijelom utrošiti u idućih par mjeseci na radove i projekte u tijeku. U ostavljeni iznos, koji je iznosio blizu osam milijuna kuna, ulazilo je i šest milijuna kuna kredita koji je podignut na razdoblje od deset godina za konstrukciju nove općinske zgrade sa poslovnim prostorima, čija otplata počinje u listopadu.

Zgrada, igralište, stari vrtić…

Završena je prva faza (u vrijednosti od 4,3 milijuna kuna) te je aktualna II. faza izgradnje te zgrade, koja podrazumijeva završne radove, postavljanje instalacija poput grijanja i struje, keramičarske radove, polaganje podova, ličilačke i druge radove u ukupnoj vrijednosti od 3,7 milijuna kuna. Ovih je dana raspisana i III., to jest završna faza radova, koja uključuje vanjsko uređenje, uređenje parkinga i postavljanje dizala. Nakon toga slijedi uklanjanje postojeće zgrade.

U novu zgradu najprije će se preseliti poslovnica Privredne banke Zagreb, poslovnica Hrvatske lutrije i pekara, dok će se stara zgrada srušiti, a okoliš raščistiti i urediti. U upravno-poslovnoj zgradi nakon navedenih radova ostat će još tri prostorije koje će se putem natječaja dati u najam zainteresiranim poslovnim subjektima. Za najam će, dakle, biti previđeno prizemlje zgrade, a u gornjem dijelu smjestit će se prostori za općinske potrebe poput vijećnice, ureda načelnika, arhive i sličnog.

Ishođena je uporabna dozvola za Poduzetničku zonu Jug, pri čemu je za njezino opremanje uloženo 11,5 milijuna kuna, a projekt je financiran iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Završeni su i radovi na igralištu kod starog vrtića, što je projekt koji je odrađen u sklopu mjere 19.2. Lokalne akcijske grupe “Mura-Drava”. Napravljena je nova zaštitna ograda, konstruirano novo odbojkaško igralište, a uređeno je i košarkaško igralište, na kojem su dodana dva koša i rasvjeta – nabraja načelnik Friščić.

Spomenimo i da je na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća vijećnicima predstavljen elaborat o stanju zgrade staroga dječjeg vrtića u Murskoj ulici, u kojem stoji da zgrada “predstavlja opasnost za ljude u njezinoj blizini zbog mogućeg urušavanja” te se predlaže da se što prije ukloni.

Kulturni centar i promet

Načelnik dodaje i da zbog rušenja dvaju dograđenih dijelova stare škole projekt njezine pretvorbe u kulturno-turistički centar više nije zadovoljavao uvjete prijašnjeg natječaja te se agencija povukla iz njegove izvedbe, a on je ostao na teret Općini.

– Stara škola rekonstruirat će se u kulturni centar kako je i zamišljeno, no površina koju treba obnoviti je revidirana pa ćemo se nanovo prijaviti na natječaj iz mjere 7.4.1. O povezanosti Kotoribe stalno je riječi. Prije nekoliko godina europskim se sredstvima financiralo postavljanje tzv. eko asfalta između našeg mjesta i Goričana. Pokušaj ne možemo okarakterizirati uspjelim pa ćemo kad istekne rok nužnog počeka od pet godina utjecati na pronalazak adekvatnijeg rješenja.

Važan je i projekt gradnje cestovnog mosta preko Mure prema Murakereszturu. Ono što mnogi ne znaju jest da je interes za taj pothvat iznimno velik upravo s mađarske strane, a osobito su zainteresirani za rad na našem području. Možda bi se prilikom izrade spojnih cesta moglo osmisliti i rješenje za cestu prema Goričanu. Izgradnjom mosta Nagykanizsa bi nam postala najbližim gradom te veličine – kaže Friščić.

Za kraj dodaje da Općina sufinancira i izgradnju Sportskog parka NK-a “Graničar”, čime će se za mještane toga međimurskog naselja osigurati sadržaji kakvih se ne bi posramili ni neki gradovi – osim stadiona, tu su i prateći sadržaji poput teretane i svlačionica, ali i dvorana za badminton i skvoš te još nekoliko dodatnih prostorija.

Program uz Dane Kotoribe

Program uz Dane Kotoribe službeno je započeo u subotu, 4. rujna, prvenstvenom utakmicom u lokalnom Sportskom parku domaćeg NK-a “Graničar” i NK-a “Bratstvo” iz Jurovca. U nedjelju, 5. rujna, održana je pak “Kotoripska petnajstica” – utrka Trkačkoga kluba “Kotoripski begači” (kod Šudergrabe).

Subotu, 10. rujna, obilježit će sportske igre kotoripske Podružnice umirovljenika koje će se od 15 sati održavati u njihovim prostorima. Glavnina programa i udarne točke organiziraju se tijekom trećeg vikenda u rujnu: tako u četvrtak, 16. rujna, počinje trodnevnica kao priprava za župno proštenje, a toga dana imat ćete prilike svetoj misi i klanjanju pred Presvetim prisustvovati od 18 sati.

Dan kasnije, u petak, 17. rujna, kod spomen-ploče na zgradi Općine Kotoriba u 17.30 obilježit će se 30 godina od predaje lokalne karaule. Misu u 18 sati predslavit će vlč. Tomislav Kos, a u 19 sati slijedi svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kotoriba. U 20 sati organizira se zabava pod šatorom škole uz domaći bend Hangar 44.

Za subotu, 18. rujna, predviđen je osobito bogat program: od 13.30 djeca će moći sudjelovati na zabavnim radionicama u organizaciji Dječjeg vrtića Kotoriba i Društva “Naša djeca” (kod šatora). Kotoripske udruge kuhat će tradicionalna jela od 14 sati, dok je za 15 sati kod šatora predviđena predstava za djecu Šarenog svijeta. U 16.30 u Sportskom parku slijedi prvenstvena utakmica između NK-a “Graničar” i NK-a “Venera PMP”. Svetu misu od 18 sati predslavi vlč. Marko Rac. U 19 sati kao predgrupa Psihomodo popu nastupa kotoripski bend Veni Vidi Whiskey, dok će Gobac s ekipom na pozornicu stupiti oko 22 sata.

Završni dan općinskog slavlja u nedjelju, 19. rujna u 10 sati otvara izložba malih životinja Udruge uzgajivača malih životinja “Međimurska lastavica”. Proštenje i svečana sveta misa povodom blagdana Uzvišenja Svetog Križa održava se od 11 sati, a predvodi je vlč. Dubravko Škrlin Hren. Od 13 do 18 zainteresirani mogu razgledati etno-zbirku na starome farofu, što organizira Društvo žena Kotoriba.

U prostorijama OŠ Jože Horvata od 14 sati ljubitelji numizmatike dobit će priliku pogledati zanimljivu zbirku starih novčanica Vladimira Vugrinčića i starih fotografija Marijana Kovača.

Sat kasnije uslijedit će kulturno-umjetnički program uz nastupe KUD-a Kotoriba, Mažoretkinja Kotoribe i gostiju – KUD-a Donji Vidovec. Čast zatvaranja ovogodišnjeg programa pripast će Tamburaškom sastavu “Frikovi”, koji te nedjelje nastupaju u 18 sati.

– Pridružite se bogatom programu u Kotoribi i obilježimo Dane Općine zajedno! – poručuju organizatori.

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Obavijest o početku priključenja na kanalizaciju u Goričanu – faza 1. prvi dio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Goričan obavijestila je da su Međimurske vode d.o.o. Čakovec započeti postupak za priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Goričanu za fazu 1- prvi dio, u skladu s važećim Općim uvjetima isporuke vodnih usluga Međimurskih voda d.o.o. od 28.12.2020. godine.

Od utorka, 19.03.2024. godine (ovisno o vremenu) su u Goričanu predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilaskom domaćinstva i prikupljali potrebne podatke i vršiti izradu skice budućeg priključka za objekte, a za potrebe sklapanja ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje i korištenju usluga javne odvodnje i pročišćavanja.

Kada s predstavnikom Međimurskih voda građani dogovore položaj budućeg priključka na javni sustav odvodnje i dostavite potrebne podatke kopiju katastarskog plana i kopiju građevinske dozvole (ili izvatka iz gruntovnice) za nekretninu, a za određene korisnike gdje postoje usklađeni podaci iz katastra i gruntovnice, Međimurske vode d.o.o. su već pribavile potrebnu dokumentaciju).

Sklapanje ugovora o priključenju na javnu odvodnju održano je 13.05.2024. (ponedjeljak) u prostorijama društvenog doma Goričan, u razdoblju od 12 do 18 sati. Izvedba radova i priključak je besplatan za domaćinstva, dok će radove spajanja od kuće do priključka dogovarati i angažirati domaćinstva o svom trošku.

Za sklapanje ugovora potrebna je osobna iskaznica i OIB vlasnika nekretnine odnosno budućeg korisnika javne kanalizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje