Povežite se s nama

Crna kronika

Suđenje za teško ubojstvo profesora Nine Čengića: “Pad s barskog stolca bio je koban”

Objavljeno:

- dana

Nakon što je krajem prošle godine podignuta optužnica, u utorak, 15. veljače, započelo je suđenje četvorki koju se tereti da je krajem svibnja prošle godine nasmrt prebila Ninu Čengića (35), profesora Gospodarske škole Varaždin.

– Ne smatram se krivim – istaknuo je prvooptuženi Ivor Vujasinović, a isto je ponovila i ostala trojka.

Nejasne okolnosti?

Vujasinovićev branitelj predložio je da se utvrde okolnosti mjesta i načina pada pokojnog Čengića te da se utvrdi suodnos s ostalim optuženicima u trenutku kontakta s Čengićem.

Također, predložio je da se provede uviđajna rekonstrukcija na licu mjesta, i to u noćnim uvjetima.

– Predlažem da sud najprije sasluša Matiju G. i Karla Š. te Tamaru R. i Moniku T., kao i da se isti svjedoci zajedno s okrivljenima obvezno pozovu na sudsku radnju rekonstrukcije događaja. Također predlažem da se od strane Državnog hidrometeorološkog zavoda pribave podaci o vremenskim prilikama te stanju svjetlosti, na temelju kojih će sud moći utvrditi vidljivost u trenutku događaja – istaknuo je Vujasinovićev branitelj.

Branitelj je dodao kako obrana prije svega želi naglasiti da je ovaj cijeli postupak započet s pretpostavkom da su se okrivljenici organizirali i stvorili namjeru i počinili ubojstvo, koja pretpostavka s obzirom na činjenice utvrđene u postupku nikako ne stoji.

Uzrok smrti?

– Obrana smatra da je zbog pretpostavke na kojima se gradila optužnica umjesto na činjenicama došlo do propusta u istražnom postupku. Pritom obrana ukazuje na iskaze svjedokinja Monike Telebar i Tamare Radmanić, koje su izričito iskazale da je pokojni Čengić neposredno prije inkriminiranog događaja pao s visokog barskog stolca unutar objekta. Isti pad obrana smatra da je bio koban za smrtnu posljedicu, a što je izričito u svom iskazu u vještačkom nalazu i iskazu pred ŽDO-om potvrdio vještak Davor Mayer, koji je izričito tvrdio da je smrt nastala udarcem u tvrdu podlogu te je isključivo da bi bilo koji od eventualnih udaraca bio uzrok smrti. Obrana upućuje na dio spisa u kojem je vidljiv barski pult sa stolcima na kojima je sjedio i s kojih je pao pokojni Čengić – naglasio je Vujasinovićev branitelj i predao sudu kao dokaz fotografije istih stolaca.

On je dodao da se svjedoci Hrvoje Č. i Karlo Š. predlažu kao svjedoci koji su, kako iz dosadašnjeg tijeka postupka proizlazi, jedini očevici predmetnog događaja.

I obrana drugookrivljene Asje Gorski pridružila se obrani prvooptuženog.

– U odnosu na personalne dokaze ne dajemo suglasnost za čitanje zapisnika, i to prije svega iz razloga što nedvojbeno proizlazi da je pokojni prije predmetnog događaja pao sa stolca, i to s visokog barskog stolca. O navedenom nisu bili ispitivani svjedoci ranije, a niti su svjedoci bili ispitivani uz prisutnost okrivljenika, pa se stoga traži da svi predloženi svjedoci budu neposredno ispitani pred ovim vijećem – dodao je branitelj Asje Dvorski.

Prijedlozima su se pridružili i branitelji trećeoptuženog Ivana Gorskog i četvrtooptuženog Dominika Žnidarića.

Sudsko vijeće je na kraju odlučilo, na prijedlog branitelja optužene Asje Gorski, da će se obrani dostaviti kopije svih DVD medija, CD medija i Blue-Ray medija, kojima će se detaljno pretražiti mobilni uređaji.

– Zatražit će se podaci DHMZ-a o vremenskim uvjetima – vidljivosti u vrijeme počinjenja kaznenog djela. Saslušat će se svi predloženi svjedoci time da će se početno saslušati svjedoci Matej G., Hrvoje Č., Tamara R. i Karlo Š. te će se saslušati sudsko-medicinski vještak Davor Mayer. Provest će se i rekonstrukcija predmetnog događaja na licu mjesta time da će se ista održati nakon što se provedu dokazi saslušanjem svjedoka te nakon što obrana provede uvid u DVD medije, CD medije te Blue-Ray medij – stoji u rješenju Sudskog vijeća Županijskog suda u Varaždinu.

Dodajmo da se rasprava nastavlja 2. ožujka.

Crna kronika

Varaždin: motorist (34) ozlijeđen kada je preticao kolonu te udario u auto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 6. svibnja, oko 14.20 sati, u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu, dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom.

Žena starosti 29 godina upravljala je osobnim vozilom. Ona se uključivala u promet na kolnik Zagrebačke ulice između zaustavljenih vozila u koloni, a da se prethodno nije uvjerila da istu radnju može učiniti bez opasnosti za ostale sudionike u prometu, javila je PU varaždinska.

Tom prilikom je u prednji dio njezinog osobnog automobila udario motocikl kojim je upravljao 34-godišnjak, a koji je protivno oznakama na kolniku vršio radnju obilaženja zaustavljenih vozila u koloni, a da se prethodno nije uvjerio da istu radnju može učiniti bez opasnosti za ostale sudionike u prometu.

U prometnoj nesreći ozlijeđen je vozač motocikla. Medicinska pomoć mu je pružena u Općoj bolnici u Varaždinu, a njegove ozlijede će se okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Crna kronika

Više svinja ukradeno s farme 30-godišnjaka u Hrženici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 6. svibnja, u Hrženici, nepoznati počinitelj je provalio u farmu u vlasništvu 30-godišnjaka te otuđio nekoliko svinja.

Materijalna šteta procjenjuje se na oko 1000 eura, javila je PU varaždinska. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Istog dana, 6. svibnja, također u Hrženici, nepoznati je počinitelj provalio u radni stroj u vlasništvu poduzeća sa sjedištem u Varaždinu te otuđio preko sto litara dizel goriva. Materijalna šteta utvrdit će se naknadno. Protiv nepoznatog počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje