Povežite se s nama

U fokusu

Dogovorili se oko trošenja: sporno je rukometno prvenstvo, štednja na komunalu i obnova vodotornja

Objavljeno:

- dana

Proračun je prihvaćen

Varaždin je dobio proračun za 2018. godinu u iznosu od 270 milijuna kuna. Prihodovna i rashodovna strana su jednake.

U proračunu nije predviđen novac za rješavanje problema baliranog smeća

Za proračun je glasalo 19 vijećnika ( Lista za Čehoka, HDZ, Reformisti  i  Liga za Varaždin), protiv su bila četiri vijećnika SDP-a dok je jedini HNS-ovac u Vijeću bio suzdržan.

Od bitnih stvari je gradonačelnik izdvojio 20 – ak stavki, od kojih su građanima najzanimljiviji projekt rješenja Kućanske rampe, završetak POS stanova u Hrašćici i Vilka Novaka, širokopojasni Internet razvoj Poslovne zone Brezje, stavljanje imovine u funkciju, uređenje Dravske park šume, biciklističke staze… Graditi će se dvorana 6. Osnovne škole, energetski se obnavljati vrtići uvoditi se liftovi u zgrade.

Bale se niti ne spominju

HDZ kao partner vladajućih nije dvojio o prihvaćanju proračuna, Liga je prihvatila dokument jer su u njemu svi projekti koje su i sami zagovarali u predizbornom programu, Reformistima su prihvaćeni amandmani, a SDP – u nisu zbog čega, kao što su i najavili, nisu podržali proračun.

Natalija Martinčević i Ljubica Križan su se iznenadile jer u proračunu nije predviđen novac za rješavanje problema baliranog smeća, što je gradonačelnik pojasnio realnim proračunom, u kojemu su samo sigurne stavke, dok će se tijekom godine proračun moderirati prema potrebama.

Izostanak rješenja za smeće, Ivan Čehok objašnajva Ovako:

–  Traju pregovori s predstavnicima zajednice ponuditelja i Piškornicom. Zajednica je spremna sniziti cijenu, ako se mirno raščiste sporovi oko čestica u Brezju i ako Piškornica kupi MBO. Međutim, nakon smjene direktora, Piškornica je odustala od toga, pa je sad situacija drukčija. Pregovori s Pripuzom traju, spor je u mirovanju i traži se rješenje. Zato bala nema u proračunu – pojasnio je gradonačelnik.

Varteks Gradu duguje šest milijuna kuna

Začudila je stavka da se pri kupovini bivše Varteksove robne kuće govorilo o obećanim milijunima iz Ministarstva kulture, a sad je u proračunu za ru svrhu predviđeno samo 200 tisuća kuna, što neće biti dovoljno niti za kompletiranje dokumentacije.

U proračunu su i stavke kontradiktorne odluci o „sigurnim projektima“, kao recimo 400 tisuća kuna za Galeriju moderne umjetnosti, čiji koncept još niti nije razrađen.

Osim novih rashoda, tijekom godine bi se trebali povećavati i prihodi i to boljom naplatom dugovanja. Samo Varteks je, primjerice, Gradu dužan šest milijuna kuna, četiri milijuna je dužno Zagorje -Tehnobeton ali Grad vjeruje da će to dugovanje“prebiti“ radovima na zgradama POS-a dok Varteks nema ideju kako će vratiti novac.

Vijećnik Vjeran Strahonja je ukazao da je najveći proračunski gubitnik komunal jer je većina stavki niža u odnosu na ranije godine.

– Bez bitnih ušteda u nabavi i kontrole trošenja, imat ćemo zapušteni grad, sliku koji niti maćuhice na rotorima neće popraviti – rekao je nezavisan vijećnik, koji sjedi u Klubu HDZ-a.

Rukometno prvenstvo: bacanje novaca

Njega brine više od milijun kuna za Europsko rukometno prvenstvo, za što, kaže, ne može pronaći opravdanje, niti korist koju će Varaždin dobiti za uzvrat. – S druge strane, proračun ne sadrži stavke koje ukazuju da konačno namjeravamo urediti barem neki od vrijednih objekata kao što su Sinagoga, Varaždinska kuća i vila Oršić – komentirao je Vjeran Strahonja.

I drugi vijećnici su pitali je li pametno trošiti veliki novac na rukometno prvenstvo , ako se zna da će sve reprezentacije  boraviti u Svetom Martinu pa se ne vidi kako će Varaždin profitirati od prvenstva.

Natalija Martinčević je spomenula potrebu suradnje Grada i Županije pa kao primjer navela i obnovu Vodotornja, što je vijećnik Patafta nazvao lošom investicijom jer je zgrada stara 50 godina i zbog nje je gradska jezgra izgubila zaštitu UNESCO-a.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Želja je da se dvije obale jezera u Trakošćanu spoje mostom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

Tijekom proteklog vikenda najnovije informacije je za Regionalni tjednik iznio Milan Rezo, direktor Hrvatskih voda za Gornju Muru i Dravu.

– Kroz 44 radna dana na projektu nastavka čišćenja jezera Trakoščan izvađeno je 70.000 metara kubnih sedimenta te je isti deponiran na privremenoj deponiji. Građevinska operativa s 11 dampera te bagera duge ruke seli se uzvodno u neočišćene dijelove jezera gdje je još preostalo izvaditi i deponirati 130.000 metara kubnih sedimenta na površini od 13 hektara. Zbog erozija koje su nastale uz rubove staze na pokosima jezera, kreće se u sanaciju istih kroz radove preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava. Na lijevoj obali se gradi 150 metara obaloutvrde gdje će se ugraditi oko 600 metara kubnih kamena na visinu 100 godišnje vode, drugim riječima kamena obloga će se vidjeti iznad punog jezera u visini od pola metra. Također, Hrvatske vide kroz redoviti program uređuju 120 metara obale na desnoj strani jezera na način ugradnje gabionskih zidova, gdje će se istih ugraditi približno 150 metara kubnih. Ukupna vrijednost radova izgradnje obalo utvrde procjenjena je na iznos nešto manji od 300.000 eura i isti se ne idnosi na ugovor vezan za čišćenje jezera – pojasnio je Rezo.

Dodao je da će tijekom ovog tjedna uputiti pismo namjere Dvoru Trakišćan s ciljem preuzimanja građevinske dozvole, faza II, koja se odnosi na gradnju mosta koji bi spojio stazu s lijeve na desnu obalu jezera. Prema prvim informacijama most bi trebao biti viseći. Ovo je novost za koju se prvi put čuje.

– S obzirom da most ide preko jezera Hrvatske vode sukladno Zakonu o gradnji mogu dokazati pravni interes i građevinsku dozvolu s Dvora Trakošćan prenijeti na Hrvatske vode, naravnon uz suglasnost nadležnog Ministarstva kulture i medija. Ovu ideju ostvarujemo uz izniman napor varaždinskog župana Anđelka Stričaka i stručnih službi Županije. Stoga uz prisustvo župana, direktora Hrvatskih voda i resornig ministarsta očekujemo sastanke u Vladi RH koja bi trebala poduprijeti ovu inicijativu. Razlog ovome nalazi se u činjenici da je jezero trenutno suho i gradnja samog mosta bi kroz manje izmjene glavnog projekta s 3.500.000 eura koštala najviše 1.000.000 eura. Uzevši sve u obzir svi u Hrvatskim vodama, zajedno s iznimnim zalaganjem i potporom varaždinskog župana, možemo ustvrditi da smo državnom proračunu uštedili više od 2.500.000 eura ili zaključno, vlastitim znanjima, promišljanjem, zajedničkim rješenjima i potporom župana, očistili smo jezero Trakošćan za nula “0” eura! – završio je Rezo.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje