Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin: Korisnicima pučke kuhinje prvi put u tanjurima osvanula domaća veprovina!

Objavljeno:

- dana

KAD LOVCI ČASTE:

Predstavnici Lovačkog društva „Fazan“ Varaždin u srijedu su za potrebe pučke kuhinje Caritasa Varaždinske biskupije donirali čak 100 kilograma mesa divlje svinje. Ovom gestom koja zaslužuje svaku pohvalu, našim su socijalno ugroženim sugrađanima osigurali „repro materijal“ za spravljanje dva slasna lovačka gulaša!

Ovo je još nezabilježen slučaj, u proteklih 16 godina nismo doživjeli da nas ovako počasti jedna udruga koja okuplja lovce, istaknuo je Ante Šola, ravnatelj biskupijskog Caritasa.

– Zahvaljujem Lovačkom društvu na doniranom mesu jer nam za pripremu obroka za korisnike treba oko 46 kilograma mesa i imat ćemo ga dovoljno za pripremu dva ručka. Dosad nismo imali slučaj da korisnicima spremimo glavno jelo bazirano na mesu divljači – izjavio je Šola tijekom preuzimanja veprovine.

Inače, pučka kuhinja dnevno priprema oko 280 obroka i za nabavku namirnica izdvaja od četiri do 9 tisuća kuna, ukoliko njeni kuhari spravljaju solidniji ručak.

– Caritasu nisu toliko bitne donacije u količini ili njihovoj vrijednosti. Važnije je da cijela zajednica, pa tako i ovo Lovačko društvo misle na ljude u potrebi i uključe se u pomaganje kako bi svi zajedno stvorili jedan lijepi mozaik. U njemu je svaki kamenčić bitan, kako bi rješavali životne probleme ljudi kojima treba naša pomoć – naglasio je Šola.

Korisnici pučke kuhinje na Banfici dobivaju kvalitetne obroke koji se pripremaju svakodnevno od svježih namirnica, a posao ekonoma nije nimalo jednostavan jer se moraju osigurati tone voća i povrća.

– Voća imamo dovoljno za cijelu zimu, a zahvaljujući potpuno novom prostoru, korisnici napokon dostojanstveno objeduju. Jedino žalimo što ovdje nije izgrađena nova zgrada za smještaj beskućnika kojima treba toplo prenoćište. Šteta je da je u financiranju takvog projekta Varaždinska biskupija zasad usamljena. Slično je i s dnevnim boravkom za invalidnu djecu ili pak odrasle osobe. Roditelji i staratelji koji rade ih nemaju kome ostaviti prijepodne na brigu – rekao je Šola.

Napomenuo je da Varaždinu, gradu baroka i europske kulture itekako treba hospicij.

– Činjenica je da smo sve stariji i ljudima treba osigurati dostojanstveno zbrinjavanje prije nego nas napuste – zaključio je ravnatelj biskupijskog Caritasa.

Na njega se nadovezao Branko Kostanjevac, predsjednik LD Fazan koje ove godine slavi 95. obljetnicu rada, i ovom gestom na najbolji način pokazuje kako se treba društveno odgovorno ponašati.             

 – Raduje nas da smo pokrenuli dobru suradnju s Caritasom, za to nikada nije kasno. Osjetili smo za to potrebu u godini kada obilježavamo naš veliki jubilej jer smo najstarija lovačka udruga, i smatramo da je dobro dati ovakav primjer ostalima. Za božićne blagdane pripremili smo vrijedan poklon, riječ je o dvije divlje svinje od kojih je svaka imala oko 100 kilograma čistog – obrađenog mesa. Preporučam kuharima da korisnike pučke kuhinje počaste dobrim lovačkim gulašom – istaknuo je Kostanjevac.

Dodao je da se lovci uvijek međusobno pomažu te da će nastojati razviti još bolju suradnju s karitativnim ustanovama. Ujedno je pozvao i kolege iz drugih lovačkih udruga da se što više uključe u humanitarno djelovanje.

– Probili smo led, a budući da poznajem karakter lovaca, uvjeren sam kako nećemo ostati usamljeni u svojoj namjeri. Bude li prilike, korisnicima pučke kuhinje omogućit ćemo da kušaju i posebnu juhu, odnosno ragu od fazana koji krijepi dušu i tijelo – najavljuje čelni čovjek Lovačkog društva „Fazan“ čiji su članovi i pravi prijatelji prirode,

No, Kostanjevec je napomenuo da lovci ne žele biti „začahureni u šumi“, već na korist zajednici koju pomažu ovakvim humanitarnim akcijama.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje