Povežite se s nama

Život i društvo

Turističkoj agenciji Trakostyan-Tours nagrada “Poslodavac prijatelj obitelji”

Objavljeno:

- dana

Turističkoj agenciji Trakostyan-Tours d. o. o. iz Varaždinskih Toplica krajem prošlog mjeseca Središnji državni ured za demografiju i mlade dodijelio je priznanje “Poslodavac prijatelj obitelji” za 2021. godinu.

Tako se ova tvrtka drugi put našla među odabranim poduzećima s najkvalitetnijim rješenjima u postizanju prijateljskog ozračja prema zaposlenicima i njihovim obiteljima.

U Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade napominju da je njihovo Povjerenstvo posebno uzimalo u obzir prilagodbu poduzeća obiteljima zaposlenika u izazovnim vremenima pandemije COVID-19. Štoviše, u tvrtki Trakostyan-Tours ističu da je njihova branša bila značajno pogođena koronakrizom, te su bili primorani devet mjeseci raditi s doslovno 0 kuna prihoda!

Vječni optimisti

– Naše glavno tržište je na području Zagreba. Počeli smo još 1996. godine raditi s vrtićima i tvrtka je danas hrvatski lider u tom segmentu poslovanja. Posao smo uspjeli razviti do te mjere da radimo tijekom cijele godine, što je iznimno značajno. Spomenutu nagradu osvojili smo drugu godinu zaredom, a već sama kandidatura, o kojoj nismo imali pobližih saznanja, svjedoči o iznimno korektnom odnosu prema četvero zaposlenika. Njima su osigurana sva materijalna prava uz korektne međuljudske odnose bez nesuglasica. U koronakrizi nismo smanjivali plaće i jedino su korekcije napravljene u iznosima božićnica te uskrsnica. Treba znati da priznanje “Poslodavac prijatelj obitelji” ne donosi tvrtkama nikakvu materijalnu korist, ali nas ispunjava ponosom. Znamo da to cijene naši partneri i korisnici usluga s kojima surađujemo – ističe direktor Željko Gjud.

Od našeg sugovornika doznajemo da organiziranje izleta za mališane ima niz specifičnosti. Stoga ne čudi da im zadnjih 10 godina ljetovanja na otoku Rabu i drugdje više nisu prioritet. Naime, najtraženiji su paket-aranžmani za zimovanja, koja su pak, nažalost, uglavnom vezana uz Sloveniju jer u Hrvatskoj nemaju puno izbora.

– Od domaćih destinacija je iznimka jedino Sljeme, koje ima odlične smještajne kapacitete i razmjerno je blizu. Imamo u zakupu apartmansku kuću Snježna kraljica, te je djeci tu omogućena škola skijanja u trajanju do pet dana, dok u Sloveniji poduka traje cijeli tjedan – ističe čelnik tvrtke koja uz pomoć vanjskih suradnika uspješno ostvaruje niz različitih aktivnosti na destinacijama.

Trenutno su u potrazi za još dvoje zaposlenika jer raste interes za zimovanjima pa i maturalcima.

– Podsjećam, škole su dvije godine imale zabranu putovanja, a mi već sada imamo ugovoreno 30-ak ekskurzija. Bit ću jako zadovoljan ako do kraja poslovne godine uspijemo doći do 70 % aranžmana realiziranih u razdoblju prije pandemije. Dobru dugogodišnju suradnju imamo i s autobusnim prijevoznicima koji posluju na području Varaždinske županije. Ona također ima zanimljivih destinacija koje nastojimo popularizirati. Nadamo se da će s vremenom još bolje zaživjeti zdravstveni turizam jer je najveći gušt raditi na domaćem području – naglašava Gjud.

“Opekli” se na Murteru

I dodaje:

– Uvijek nastojimo osigurati trajnu suradnju s određenim hotelom, bilo na kontinentu ili na jadranskoj obali. No, 2018. godine “opekli” smo se s maturalcem na Murteru, kada su nam prekasno javili da imaju probleme s otvaranjem objekta za smještaj gostiju. I to neovisno o već uplaćenom avansu od pola milijuna kuna u travnju te godine. Još gore, novac za rezervirane hotelske kapacitete nam nije vraćen. Pokušajte zamisliti u kakvu su nas situaciju doveli, ali smo ipak uspjeli ugovoriti smještaj maturanata u još boljim hotelima. Dakako da smo to skuplje platili, a na pravosudnu zadovoljštinu čekali smo pune tri godine – objasnio je direktor Trakostyan-Toursa.

Naime, morali su podnijeti kaznene prijave i tužbu nadležnom Trgovačkom sudu protiv odgovornih, a odahnuli su i obeštećeni tek nakon drugostupanjske presude Visokoga trgovačkog suda!

– Nismo zlopamtila, ali otad za naše potrebe surađujemo s daleko ozbiljnijim partnerima, poput onih iz hotela u Dugoj Uvali – zaključio je Željko Gjud.

Život i društvo

Maruševec: objavljen Javni poziv mladim obiteljima za ostvarivanje potpore za kupnju i adaptaciju stambenog prostora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec objavila je prvi ovogodišnji Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja, za koji je u općinskom Proračunu ove godine osigurano 55.000 eura.

Mlade obitelji s područja Općine Maruševec mogu ostvariti bespovratnu potporu kroz dvije mjere iz Programa demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Maruševec za 2024. godinu, i to za sufinanciranje adaptacije obiteljske kuće te za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće/stana.

Prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje za adaptaciju obiteljske kuće na području Općine Maruševec u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 2000 eura, pod uvjetom da je adaptacija započela nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Što se tiče sufinanciranja kupnje obiteljske kuće/stana, prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje u iznosu do 50 posto kupoprodajne cijene, a najviše 4.000,00 eura pod uvjetom da je kupoprodajni ugovor sklopljen nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Općina Maruševec stvara uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji na svoje područje radi demografske obnove, povećanja broja stanovnika i ravnomjernog gospodarskog razvoja općine. Tome već sada svjedoči 50-ak obitelji kojima smo pomogli da dođu, ovdje ostanu graditi život, svoje obitelji i našu zajednicu. Vjerujemo da će ove i druge naše politike biti dodatni poticaj mladim ljudima za ostanak u našem kraju, imajući na umu da su upravo oni nositelji razvoja i presudni faktor povećanja nataliteta ističe načelnik Mario Klapša.

Javni poziv kao i svi potrebni dokumenti, nalaze se na Internet stranicama Općine Maruševec, a rok za prijavu na Javni poziv je 3. lipnja ove godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Malu maturu položili u OŠ Babinec iz 1974. godine, a nakon 50 godina prisjetili se dogodovština iz školskih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Zajednički susret učenika završnih razreda Osnovne škole Babinec, a koji su osmi A, B ili C razred završili školske godine 1973./74. održan je u petak, 3. svibnja, objavila je Općina Cestica.

Prvi generacijski susret, 50 godina nakon završetka Osnovne škole potaknuli su Stanko Dugi iz osmog A, Mirko Majhen iz 8. B i Marijana Kutnjak r. Hutinski iz 8.C razreda.

Uz 47 učenika, susretu se odazvala i razrednica 8. B, učiteljica Marija Jug, a nakon okupljanja koje je započelo u 17 sati na terasi restorana Žmah u Babincu, snimljena je zajednička fotografija.

U nastavku druženja izaslanstvo učenika otišlo je na groblje u Cesticu te položilo svijeće i zapalilo svijeću na grobu učiteljice Marije Sedlar, razrednice 8. C razreda, a u spomen na učiteljicu Ivanku Jakopan, razrednicu 8. A razreda, kao i na preminule kolege učenike, potom je vijenac položen kod središnjeg križa na groblju gdje je molitvu za preminule razrednike, učitelje i učenike predvodila Slavica Kovačić rođena Šinjur.

Po povratku s groblja druženje je nastavljeno uz sjećanje na školske dane, a u ime organizacijskog odbora učenicima koji su se na susret odazvali zahvalila je Marijana Kutnjak. Podsjetila je na siromaštvo i sveopću oskudicu u kojoj se nekad odrastalo i živjelo te izrazila zadovoljstvo i zahvalnost roditeljima i nastavnicima koji su ih tijekom odrastanja i školovanja vodili kroz život. Zahvalnost na susretu svojim nekadašnjim đacima izrazila je i učiteljica glazbenog odgoja Marija Jug, a susret je potom nastavljen uz zakusku i sjećanja na školske dane.

Na generacijski susret učenika, danas mahom u dobi od 65 godina, đaci su donijeli i fotografije iz školskih dana, a sa zanimanjem su pogledali i „Spomenar“ (isti je sačuvala i na susret donijela Josipa Korotaj rođena Mihin iz Kolarovca) koji je u to doba gotovo držao svaki učenik.

Druženje je uz pjesmu i prepričavanje dogodovština iz školskih dana potrajalo do duboku u noć, a uz izvođenje hitova iz sedamdesetih i nešto novijih glazbenog sastava „Mihael i Marinko“ se i zaplesalo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje