Povežite se s nama

U fokusu

U varaždinskoj Bolnici pet ginekologa ne obavlja pobačaje zbog priziva savjesti, u ŽB Čakovec jedan

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Od 29 javnih bolnica u Hrvatskoj koje s HZZO-om imaju ugovorenu uslugu prekida trudnoće na zahtjev, u šest nijedan ginekolog to ne želi raditi jer ima priziv savjesti.

Klinička bolnica Sveti Duh u Zagrebu, Opća županijska bolnica Vinkovci, OŽB Našice i OŽB Požega te opće bolnice u Virovitici i Novoj Gradiški ustanove su čiji su se svi tamo zaposleni ginekolozi pozvali na savjest i ne žele raditi pobačaje na zahtjev žene, piše vecernji.hr.

Od ukupno 359 bolničkih ginekologa u Hrvatskoj, zakonski reguliran i legalan zahvat prekida trudnoće na zahtjev žene do desetog tjedna u javnim bolnicama pristaje raditi 164 ginekologa, a 195 ih to odbija.

Priziv savjesti u pojedinoj bolnici regulira se na način da zaposlenik napiše izjavu kojom se poziva na pravo priziva savjesti i uruči je poslodavcu, odnosno kadrovskoj ili pravnoj službi, uredu ravnatelja ili bolničkom upravnom vijeću, a negdje se prizivi samo evidentiraju na odjelu za ginekologiju. Nema ujednačene prakse.

Priziva savjesti nema ili gotovo da nema u bolnicama Rijeci, Karlovcu, Ogulinu, Sisku, Koprivnici, Pakracu, Kninu, Vukovaru, Puli i Čakovcu.

U zagrebačkome Merkuru, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Šibeniku i Čakovcu većina ginekologa radi sve zahvate.

U Općoj bolnici Varaždin lani obavljena 364 pobačaja, a u Županijskoj bolnici Čakovec 260

Sve bolnice čiji su se liječnici pozvali na savjest za poslove pobačaja angažirale su liječnike iz neke druge ustanove, kojima onda plaćaju dodatno ili pak imaju ugovore s onom zdravstvenom ustanovom u kojoj se zahvat obavlja. Time su ispunile zakonsku obavezu da moraju osigurati legalan i dostupan pobačaj.

O Općoj bolnici Varaždin obavljaju se pobačaji. Zaposleno je 20 ginekologa, a 15 ih obavlja pobačaje na zahtjev pacijentica. To znači da ih se pet poziva na priziv svjesti. Varaždinska Bolnica ima 18 sepecijalista anesteziloga, a tri imaju priziv savjesti. Pobačaje obavljaju ginekolozi i medicinske sestre koje nemaju priziv savjesti. Ulaganje zahtjeva za priziv savjesti obavlja se u Varaždinu pismenim putem i arhivira u kadrovskoj službi.

Županijska bolnica Čakovec ima 9 ginekologa i samo jedan ne obavlja pobačaje. Nemaju anesteziologa s prizivom savjesti. Institut priziva savjesti djelatnci ŽB Čakovec aktiviraju tako da napišu izjavu o prizivu savjesti i urudžbira se i stoji u dosjeu zaposlenika.

U fokusu

FOTO Pijavica protutnjala Ludbregom, štete su ogromne: Trajalo je dvije minute, ali to je bilo strašno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Strašno nevrijeme poharalo je u popodnevnim satima ludbreški kraj. Najviše je stradalo ludbreško prigradsko naselje Sigetec. Prema riječima mještana koje smo zatekli na ulici, naseljem je protutnjala pijavica.

– To nikad nisam vidjela. To vam je bila pijavica. Porušilo je krovove kuća u susjedstvu. Nije dugo trajalo, ali je bilo strašno – rekla nam je jedna mještanka.

Vatrogasci i dalje saniraju štetu, a u vrijeme kad smo bili tamo ljudi i dalje nisu imali struje.

– Trajalo je možda dvije minute, ali se čula strašna buka. Čupalo je drveće iz korijena, rušilo ograde – rekao nam je mještani Sigeca koji je također svjedočio nevremenu.

Nastavite čitati

U fokusu

Baka iz Varaždina (80) u “paklu“ BON-BONA i HT-a: “Već mjesec dana čekam signal za mobitel i pretplatu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

“Imam 80 godina, bolesna sam i živim sama nakon nedavne smrti supruga i sina. Godinama smo bili u Hrvatskom Telekomu u Varaždinu sa sjedištem v trgovačkom centru Lumini jako zadovoljni sa uslugom gdje sam ostala i nakon smrti nedavno preminulog supruga.“

Ovim riječima počinje potresno svjedočanstvo starije Varaždinke koja upravo proživljava sav jad i čemer koji postoji na hrvatskom tržištu mobilne telefonije.

– Još 18. travnja 2024. u 10.30 sati došao mi je na vrata zvoniti gospodin u žutom kombiju, pružio mi je bijelu kovertu i pitao me hoću li je potpisati. Nisam znala što je, sve dok mi nije rekao da je iz BON-BONA za mobitel. Nikad prije nisam čula za BON-BON , niti sam znala da postoji. Kovertu nisam ni primila u ruke, rekla sam da ne, da ja imam mobitelu Hrvatskom Telekomu , gdje sam zadovoljna. Čovjek je rekao hvala i doviđenja, da bi mi 19. travnja, već idućeg dana  isključili mobitel i fiksni telefon – piše u dopisu koji je stigao na adresu redakcije Regionalnog tjednika.

Baka je potom zvala Hrvatski Telekom  u Luminiju i rekli su joj da više nije njihov pretplatnik, već da je u BON-BONU.

– Ja za to nisam nikad potpisala, da želim ići k njima. Fiksni telefon su mi uključili za dva dana, nakon više nazivanja i  zamolbi. Međutim, do današnjeg dana, 20. svibnja meni nije uključen mobilni uređaj, niti sam dobila njihovu karticu, ni novi broj, i nije mi jasno kako su oni došli do mojeg OIB-a i broja osobne kartice , a da više od mjesec dana nemam signala na mobitelu. Zvala sam broj BON –BONA ne znam koliko puta, i samo se uključivala sekretarica.  S nikim nisam mogla doći u kontakt, da mi objasni taj bezobrazluk – ogorčena je korisnica HT-ovih usluga.

Potom je, navodi, otišla  u Hrvatski Telekom u Lumini 2. svibnja.

– I oni su mi dali novu karticu i gospođa je rekla da će mobitel u roku dva dana biti aktiviran. Danas je 16. svibnja i još ništa.  Znači 32 dana sam bez mobitela, a uvijek smo ga moj pokojni suprug i ja redovito plaćali. Račun za april mi nije bio ništa umanjeni nego obično. Nije mi jasno kako netko može biti toliko bezobrazan da vas iskoristi i prisili na nešto što ne želite – zaključuje naša čitateljica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje