Povežite se s nama

Život i društvo

HUBOL: „Beroš ograničavanjem dvojnog rada liječnika prikriva svoje propuste“

Objavljeno:

- dana

– Najava ministra zdravstva Vilija Beroša da će zabranu dvojnog rada liječnika, koju sada imaju ravnatelji, njihovi zamjenici i pomoćnici, proširiti na predstojnike i pročelnike klinika, a u određenim uvjetima i na druge bolničke liječnike, populistički je potez – ističu iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Neetično ponašanje

HUBOL smatra da ovaj Berošev potez služi prikrivanju njegovih dosadašnjih značajnih propusta u kontroli dvojnog rada liječnika.

Beroš tvrdi da je glavni razlog za ograničenje modela dvojnog rada sumnja da su pojedini liječnici pacijente iz privatnih ordinacija upućivali preko reda u javne bolnice ili da su pacijente iz javnih bolnica preusmjeravali u privatne zdravstvene ustanove.

– Ako postoji takvo neetično postupanje pojedinih liječnika, ministar Beroš i Ministarstvo su i dosad na raspolaganju imali alat kojim su mogli kontrolirati zloupotrebe modela dvojnog rada liječnika, kao i kretanje pacijenata između javnog i privatnog zdravstva – ukazuju iz HUBOL-a.

Naime, sve pružatelje zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, navode iz Udruge, kako javne tako i privatne, Zakon o podatcima i informacijama u zdravstvu obvezao je da do veljače 2021. počnu razmjenjivati zdravstvene podatke putem CEZIH-a, tj. Centralnoga zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske.

– Uvjete za spajanje privatnih zdravstvenih ustanova u CEZIH trebalo je osigurati upravo Ministarstvo zdravstva. Ministarstvo to nije učinilo te nije ispunilo svoju zakonsku obvezu. Da su ministar i Ministarstvo postupili po zakonu i stvorili nužne preduvjete, umrežili bi se svi podatci o pacijentima i liječnicima iz privatnog i javnog zdravstva – ističu iz HUBOL-a te navode da bi Ministarstvo zdravstva tada putem CEZIH-a imalo jasan pregled svih radnih aktivnosti svih liječnika pa tako i onih u dvojnom modelu rada, kao i jasan pregled kretanja pacijenata između dva zdravstvena sustava.

Krivnja Beroša

Da je ministar postupao po zakonu i umrežio privatno i javno zdravstvo, moglo se lagano detektirati liječnike koji zloupotrebljavaju dvojni model rada, intervenirati i tražiti da se takvim liječnicima ukine dozvola za dvojni rad, stoji još u priopćenju Udruge.

– Kako ministar Beroš i Ministarstvo do danas nisu privatnim zdravstvenim ustanovama omogućili pristup CEZIH-u, sada to svoje kršenje zakona, koji su nota bene sami pisali, i svoj važan propust žele prikriti značajnim proširenjem zabrane dvojnog modela rada – smatraju.

HUBOL je stava da je sadašnji zakonski model regulacije dvojnog rada liječnika zadovoljavajuć, ali da ga je nužno dopuniti alatom za uspješnu kontrolu eventualnih zloupotreba, tj. konačnim povezivanjem privatnih zdravstvenih ustanova s CEZIH-om.

Posljedica daljnjeg ograničavanja dvojnog rada, navode, bila bi samo smanjenje dostupnosti zdravstvene zaštite pacijentima.

HUBOL zaključuje kako je dvojni rad liječnika poželjan i potreban hrvatskom zdravstvenom sustavu jer je njime značajno usporen i smanjen odljev hrvatskih liječnika u inozemstvo. Stoga se HUBOL zalaže za ostanak dvojnog rada, uz strože kontrole kretanja pacijenata između javnog i privatnog sektora. HUBOL također osuđuje svaku eventualnu zloupotrebu i neetičnost u modelu dvojnog rada.

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Motori su blagoslovljeni u Petrijancu, pa je uslijedila prava fešta u organizaciji MK Sjeverozapad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

MK Sjeverozapad u subotu, 27. travnja organizira svoj 18. moto susret i blagoslov motora.

Motoristički susret održan je kod crkve u Petrijancu u popodnevnim satima, a potom je uslijedio druženje na prostoru Lovačkog društva Fazan u Optujskoj ulici.

Za sve je spremljen besplatan grah te rock svirka, a sav prihod ide u humanitarne svrhe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje