Povežite se s nama

Život i društvo

Spriječite rak kože: zaštita od sunca u ljetnim danima od iznimne je važnosti

Objavljeno:

- dana

Rak kože je nekontrolirani rast kožnih stanica, a nastaje oštećenjem DNK.

Najčešće je uzrokovano ultravioletnim zračenjem iz sunčevih zraka (oko 90 posto vidljivih promjena), koje djeluje kao okidač mutacijama i genskim oštećenjima.

To uzrokuje brzo umnožavanje kožnih stanica i razvijanje tumora, od kojih su zloćudni najopasniji jer se mogu širiti i prodirati u susjedne ili udaljene organe, navode iz Županijske lige protiv raka Čakovec.

Najzloćudniji tumor kože je melanom. Može nastati bilo gdje na koži gdje prethodno nije bila nikakva promjena ili iz madeža. Prognoza izlječenja melanoma otkrivenog u početnom stadiju je dobra, s gotovo stopostotnim izlječenjem.

Budući da u početnoj fazi razvoja ovog tumora nema subjektivnih simptoma (kod 50 posto bolesnika maligni melanom razvija se na klinički nepromijenjenoj koži), najčešće se otkrije u uznapredovalom stadiju.

Povećani rizik i preporuke

Iz Županijske lige protiv raka navode tko ima povećani rizik za razvoj melanoma. To su osobe svijetle puti, osobe s mnogobrojnim madežima na tijelu, osobe sa „sumnjivim“ madežima, osobe koje imaju neki drugi rak kože, osobe koje se pretjerano i nezaštićeno izlažu sunčevim zrakama, osobe koje su više puta imale sunčeve opekline, posebice u djetinjstvu, osobe kod kojih netko u obitelji ima melanom, osobe koje zbog zanimanja dugo borave na otvorenom te osobe s imunosupresijskom terapijom.

Preporuke za zaštitu od sunčevih zraka vrijede za osobe u svakoj životnoj dobi. Naime, potrebno je izbjegavati izlaganje sunčevim zrakama od 10 do 17 sati, početkom ljeta i prvih dana sunčanja postepeno se izlagati sunčevim zrakama (primjerice prvi dan jedan sat, drugi dan produžiti izlaganje suncu za pola sata itd.) te nositi sunčane naočale s UV filterom i laganu odjeću gušćeg tkanja što dužih rukava i nogavica, kao i šešire širokog oboda ili kape velikih štitnika za zaštitu lica i uški.

Potrebno je također koristiti vodootporna i fotostabilna zaštitna sredstva s UVB i UVA zaštitom i visokim zaštitnim faktorom (ovisno o tipu kože) najmanje pola sata prije izlaganja suncu te ih nanositi svaki put nakon kupanja, znojenja i brisanja, a zaštiti se treba i u vrijeme ljetne naoblake jer sunčeve zrake prodiru kroz oblake uzrokujući oštećenja na koži te tijekom cijele godine.

Valja izbjegavati umjetne izvore svjetlosti za sunčanje (solarije) bez nadzora stručne osobe i redovito provoditi samopregled kože, po mogućnosti jednom mjesečno u dobro osvijetljenoj sobi pred ogledalom.

Samopregled

Samopregled kože je ključni čimbenik u ranom otkrivanju melanoma s boljom prognozom preživljavanja.

Kožu treba u cijelosti detaljno pregledati, kako bi se uočile moguće kožne promjene poput madeža, pjega, mrlja, bradavica ili ranica, i to promjene boje, oblika, veličine, ruba, debljine te ravnomjernosti pigmentacije.

Svaka nova izraslina na koži ili promjene madeža ili postojeće kožne promjene ne smiju se zanemariti. Za lakše praćenje mogućih promjena primjenjuju su tzv. ABCDE pravila – assimetry (asimetrija), border (rubovi), color (boja), dimension (dimenzije) i evolution (razvoj).

Naime, prilikom samopregleda valja obratiti pozornost na to kakvog je madež oblika, kakvog je obruba, koliko ima boja, koje je veličine i mijenja li se.

Na maligni melanom, dakle, ukazuje asimetričan, nepravilan i nazubljen madež koji obuhvaća više boja, odnosno nijansi – od svijetlo smeđe do crne, te koji mijenja svoju veličinu, oblik i boju.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje