Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Stotinjak djece u Savskoj Vesi teleskopima promatralo Mjesec, najavljena revitalizacija zvjezdarnice

Objavljeno:

- dana

U okviru europskog projekta „Astronomija u vrtiću“, stotinjak djece iz Dječjeg vrtića Cvrčak – PO „Stonoga” Novo Selo Rok i Dječjeg vrtića „Turnišče“ iz Slovenije, zajedno s roditeljima i odgojiteljima, uživalo je u čakovečkoj zvjezdarnici te promatranju Mjeseca teleskopima.

Upoznavanje našeg planeta i ostalih planeta u Sunčevu sustavu osobnim iskustvima djece uz aktivno učenje glavni je cilj Erasmus+ projekta, stoga ne čudi da ih je želja za znanjem i praktičnom nastavom dovela do zvjezdarnice u Savskoj Vesi.

Pritom su ih ugostili i pozdravili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Mjesnog odbora Savska Ves Srećko Vranović te članovi Astronomskog društva “Vega” Čakovec, na čelu s predsjednikom Zoranom Novakom, tajnikom Milivojem Kuharom i astrofizičarom Dejanom Vinkovićem, koji je uz predavanje predsjednika i tajnika, izveo nekoliko zanimljivih pokusa na otvorenom.

Više od 45-ero djece s hrvatske i oko 135-ero djece sa slovenske strane dio je projekta, a njih stotinjak imalo je prilike biti dio nove aktivnosti te promatrati Mjesec, na čelu s koordinatoricom projekta Smiljanom Nedeljko iz vrtića „Stonoga“. Za djecu su tijekom trajanja projekta organizirane raznovrsne aktivnosti koje se provodile zajedno s odgojiteljima, roditeljima, stručnim suradnicima, lokalnom i širom društvenom zajednicom, a održana je i stručna edukacija odgojitelja.

S međimurske strane ukupno sudjeluje petero stručnih odgojitelja, a sa slovenske strane njih 16-ero. Svi su potvrdili da će se ponovo vratiti u Čakovec, Savsku Ves i zvjezdarnicu koja je proslavila svoju 50. obljetnicu.

Kako je pritom napomenula gradonačelnica Cividini, zahvaljujući agilnosti i kvaliteti Astronomskog društva, ali i mještanki i mještana Savske Vesi, bila je to prilika da se iznjedre nove ideje za revitalizaciju prostora zvjezdarnice, s ciljem razvoja tehničke kulture i astronomskih aktivnosti na sjeveru zemlje.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje