Povežite se s nama

U fokusu

Darko Zver: ‘Moja je smjena početak povratka na staro u Gradu Čakovcu!’

Objavljeno:

- dana

Sutra, 24. lipnja, sjednica je Gradskog vijeća Grada Čakovca na kojoj je prva točka na Dnevnome redu smjena još uvijek aktualnog predsjednika toga tijela, Darka Zvera. Tim je povodom danas u Gradskoj vijećnici održao konferenciju za medije, rekavši da ima važne informacije koje želi podijeliti s javnošću.

– Moja smjena simbolički i faktički početak je povratka na staro u Gradu Čakovcu, jer će njome gradonačelnica Cividini imati većinu političkom trgovinom, a ne voljom birača. Podsjećam da su joj upravo moji birači lani donijeli prevagu u drugome krugu lokalnih izbora.

Cividini je pokazala da se nimalo ne razlikuje od bivše vlasti, koja je godinama u Gradsko komunalno poduzeće trpala stranački podobne ljude i time kupovala glasove na izborima. Izgledno je da će većinu u Gradskom vijeću formirati sa SDP-om, uz suradnju s bivšim i sadašnjim kadrovima te stranke. Ne bi me više iznenadilo ni da se dogovori sa Stjepanom Kovačem da joj bude spavač u Gradskom vijeću i diže ruku po potrebi – rekao je Zver.

Gubici, a bonusi

Na prošloj konferenciji Zver je spomenuo neke primjere kako u ČAKOM-u “novac curi na sve strane”.

– Spomenuo sam kako je iz ČAKOM-a nestalo 86.000 komada ambalaže, čime je nastala direktna šteta od 40-ak tisuća kuna. ČAKOM je proveo internu istragu, no krivce nisu našli. Podsjećam i da su javni natječaj oko uređenja bazena vrijedan 170.000 kuna izgubili zato što se nisu ni potrudili ispravno popuniti troškovnik. Iz te gradske tvrtke novac nekontrolirano curi, a oni u financijskim izvještajima prijavljuju dobit. Kad bi se racionaliziralo poslovanje tvrtke, građanima bi se naknada za odvoz možda mogla i smanjiti, a ne da se povećava – naglasio je.

Direktor ČAKOM-a Ivica Perhoč (na slici) dvaput je ove godine odobrio stimulacije, navodi Zver

Direktor ČAKOM-a Perhoč samo je tijekom prvih četiriju mjeseca ove godine odobrio stimulacije u visini od nekoliko stotina tisuća kuna, dodao je na konferenciji predsjednik čakovečkog FOKUS-a.

– Gotovo sam siguran kako su stimulacije isplaćene onima koji su suodgovorni za krađu ambalaže, a i onima koji ne znaju ispuniti običan troškovnik. Postoji vremenska veza između isplate stimulacija i inicijative za povećanjem cijene odvoza – dodao je Darko Zver.

Rekao je da ima prepiske iz internih grupa iz kojih je vidljivo da se čeka povećanje cijena odvoza kako bi se zaposlenicima tvrtke podigle plaće, odnosno osnovice i koeficijenti, koje je podijelio medijima.

Perhoč je, istaknuo je Zver, najprije za prva tri mjeseca ove godine u svibnju odobrio stimulaciju za dobro poslovanje od 10 posto, da bi u lipnju odobrio istu razinu stimulacije za dobro poslovanje u prva četiri mjeseca 2022. Osvrnuo se na nedavni Perhočev istup, koji je Zverove tvrdnje nazvao “igrokazom”. Smatra da je Perhočeva izjava kako Darko Zver svojim istupima u pitanje dovodi “opstojnost ČAKOM-a” – direktno “ruganje građanima”.

Pitanja za Cividini

– Upućujem javni poziv gradonačelnici da odgovori na dva jednostavna pitanja: zašto dopušta da se u ČAKOM-u isplaćuju bonusi i povećavaju plaće na teret građana i poslovnih subjekata, kojima će se povećati cijene komunalnih usluga? Odbija li gradonačelnica namjerno provesti racionalizaciju poslovanja ČAKOM-a i time čuva radna mjesta politički istaknutim osobama u ČAKOM-u u zamjenu za podršku novoj većini u Gradskom vijeću – za kraj je upitao predsjednik GV-a Zver.

U fokusu

Do siječnja iduće godine u ljekarnama neće biti poznatog lijeka protiv bolova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od petka u ljekarnama u Hrvatskoj nema poznatog lijeka protiv bolova, osim još nešto starih zaliha, piše Danica.

Kako javljaju iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, francuski farmaceutski div Sandoz prijavio je nestašicu lijeka Ketonal 50 mg tvrde kapsule djelatne tvari ketoprofen.

Razlozi nestašice, kažu, povezani su s proizvodnjom, a lijeka na hrvatskom tržištu neće biti sve do 7. siječnja iduće godine.

Inače, ketonal sadrži djelatnu tvar ketoprofen te pripada skupini nesteroidnih protuupalnih lijekova. To su jaki analgetici koji ublažavaju bol i upalu.

Najčešće se koriste za ublažavanje simptoma kod reumatoidnog artritisa, upale zglobova, bolova u kralježnici, osteoartritisa, gihta, bolova u donjem dijelu leđa, bolne menstruacije.

Lani u listopadu pak Sandoz je bio prijavio nestašicu lijeka Ketonal DUO 150 mg, tvrde kapsule s prilagođenim oslobađanjem. Razlozi nestašice također su bili povezani s proizvodnjom.

Nastavite čitati

U fokusu

Google je počeo s brisanjem računa na Gmailu, evo što napraviti kako biste ih sačuvali

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz Googlea su prošle godine najavili novu politiku brisanja računa na Gmailu, a iako je ta najava zabrinula dio korisnika, nema straha da ćete ostati bez pristupa Googleovu mailu, fotografijama i dokumentima koje često koristite. Brisanje se odnosi samo na određene račune, i to one koje u Googleu smatraju – neaktivnima.

Riječ je o računima koji se nisu koristili dulje od dvije godine (no samo o privatnim, ne i obrazovnim i poslovnim računima) te iz Googlea smatraju da oni predstavljaju sigurnosnu prijetnju. Kako su korisnici tijekom godina otvarali više računa koje su koristili za npr. primanje newslettera, sudjelovanje na različitim forumima i slično, a s vremenom su ih prestali koristiti, danas postoje brojni takvi računi koji godinama stoje netaknuti. Iz Googlea kažu kako takvi računi mogu pasti u ruke hakera i onda ih oni mogu iskoristiti za slanje spama, phishing mailova i slično, zbog čega ih je najbolje – ugasiti, piše Zimo.

Proces gašenja već je počeo, a prije nego što Google ugasi račune, o tome će dosta ranije obavijestiti same korisnike. Za one koji bi htjeli sačuvati takve stare mailove, ali ih nisu dugo koristili i ne mogu se sjetiti e-adrese, Google ima stranicu na kojoj možete upisati svoj glavni mail ili telefonski broj i tako saznati zaboravljenu e-adresu. Iako neće svi korisnici uspjeti na taj način doći do starih mailova, pokazalo se da su u većini slučajeva takvi mailovi ipak povezani s pravim Gmailom i telefonskim brojem, tako da mnogi na kraju ipak saznaju zaboravljenu e-adresu.

Ako imate takve starije račune koje dugo vremena niste koristili ili ste dobili obavijest od Googlea da planiraju izbrisati taj račun, postoje načini na koje se i takvi neaktivni računi mogu očuvati na životu. Potrebna je samo određena aktivnost da biste Googleu pokazali kako nije riječ o nekom davno zaboravljenom računu, već da i dalje imate kontrolu nad njim i želite ga koristiti – za dopisivanje, ali možda i za pohranu fotografija, dokumenata i slično.

Kako biste sačuvali takve račune, potrebno je napraviti jednu od ovih jednostavnih stvari. Trebate se prijaviti na svoj računa na Gmailu i tu pročitati ili poslati mail, zatim dovoljno je podijeliti fotografiju ili pogledati videozapis na YouTubeu dok ste prijavljeni s tim računom ili koristiti Googleov Disk ili tražilicu, također tijekom prijave na taj račun. I to je to. Google će tako dobiti poruku da vam je taj račun i dalje potreban i neće ga izbrisati.

Savjetuje se da s vremena na vrijeme ponovno ponovite takve akcije jer, ako ponovno dvije godine zaboravite na raj račun, mogli biste dobiti upozorenje kako vam prijeti gašenje.

Postoje i određene iznimke, pa, čak ako se račun i nije koristio dulje od dvije godine, ako on sadrži makar jedan video na YouTubeu, ako su se preko njega kupovali Googleovi proizvodi, aplikacije ili pretplata, odnosno ako se preko njega upravlja Family Linkom, također se neće brisati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje