Povežite se s nama

Međimurje

Stipendisti, nakon škole imate siguran posao, a to je jako važno

Objavljeno:

- dana

STIPENDIJE

– Kada smo krenuli u ovaj projekt 2003. godine malo je bilo onih koji su razmišljali da je stipendiranje deficitarnih zanimanja potrebno, a danas svakodnevno čujemo o nedostatku ovih kadrova – rekao je Boris Lukovnjak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije na prošlotjednoj svečanosti potpisivanja ugovora sa stipendistima, učenicima koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja.

Potrebu za ulaganjem u ovakav vid potpore svojim mladima prije 12 godina prepoznala je i Međimurska županija, te u proračunu osigurala sredstva, svjesna važnosti spoja gospodarstva i obrazovanja te prilagođavanja sustava djeci i mladima.

– Svi oni koji su ove školske godine na popisu nakon završetka školovanja imaju siguran posao, a to nam je prioritet – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i naglasio kako smatra da ovi mladi ljudi zaslužuju potporu od 600 kuna mjesečno kao poticaj.

– Mi moramo ulagati u deficitarna zanimanja, jer su to zanimanja gdje se u ovome trenutku može najlakše pronaći radno mjesto, stoga moramo promišljati o drugačijem tržištu rada, prateći gospodarske trendove i pritom ne školovati učenike za Zavod za zapošljavanje, nego za zanimanja koja su lako zapošljiva. Sinergiju obrazovanja i gospodarstva ostvarili smo i promjenama upisnih kvota za iduću školsku godinu, sve kako bi naši mladi u Međimurju imali perspektivu – naglasio je međimurski župan.
Dodao je da u suradnji s poduzećima dogovaraju dodatna stipendiranja učenika te da ih se prati kroz školovanje i nudi zaposlenje, posebice u metaloprerađivačkoj industriji.

Potpora godinama

Predsjednik međimurske Obrtničke komore Lukovnjak je istaknuo da je ove godine na natječaj pristiglo rekordnih 100 prijava za stipendije.
– Drago nam je da su svi prepoznali potrebu za ulaganje u svoje obrazovanje i u zanimanja koja su perspektivna. Svim učenicima poručujem da budu ozbiljni u školovanju te im želim puno uspjeha – zaključio je Lukovnjak.

Dogovaraju se dodatna stipendiranja učenika u metaloprerađivačkoj industriji

Inače, u dosadašnjih 13 godina provođenja projekta “Obrazovanje u obrtništvu” u Međimurskoj županiji stipendirano je više od 370 učenika, a izravno je na njihove račune uplaćeno je oko 2,5 milijuna kuna. Ove godine ukupno je u sustavu novih 18 stipendista u devet različitih zanimanja – obućar, krojač, bravar, tokar, autoelektričar, instalater grijanja i klimatizacije, kuhar, slastičar i konobar – iz četiriju škola; to su Tehnička škola Čakovec, Srednja škola Prelog te Gospodarska i Graditeljska škola iz Čakovca.

Suradnja Grada, Županije i obrtnika

I Grad Čakovec već 11 godinu surađuje s Obrtničkom komorom i Međimurskom županijom. – Mislim da je ovo vrlo bitno jer i sami znate da je sjeverozapad Hrvatske, odnosno Čakovec i Međimurje, prepoznatljivi po obrtništvu, malom i srednjem poduzetništvu. Vjerujem da će tako biti i dalje i da mi i na taj način doprinosimo tome, jer svi vi koji potpisujete ugovore, to vam osigurava i vjerujem da ćete se zaposliti na području Grada i Županije – rekao je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje