Povežite se s nama

Život i društvo

Evo tko je bio “captain” Milan Šimek po kojem će varaždinski aerodrom nositi ime

Objavljeno:

- dana

U razdoblju od 11. kolovoza do 10. rujna Grad Varaždin provodi hvalevrijedno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja odluke o određivanju naziva varaždinskog aerodroma u Dravčini.

Ciljevi provođenja savjetovanja su upoznavanje javnosti s ovom odlukom te prikupljanje mišljenja, primjedbi i prijedloga, kao i eventualno prihvaćanje zakonitih i stručno utemeljenih mišljenja, primjedbi i prijedloga.

Fascinacija letenjem

Naime, Grad Varaždin je vlasnik zemljišnih čestica koje čine varaždinski aerodrom. Poznati Varaždinac, pilotska legenda i vizionar Milan Šimek, doajen varaždinskog zrakoplovstva, glavni je organizator aerodroma Varaždin, stoga se ovim putem predlaže da se po njemu i imenuje varaždinska zračna luka. Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i Nacrt odluke, nalaze se na internetskoj stranici Grada Varaždina, a doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca na adresu: Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, Varaždin, s naznakom “Primjedbe, prijedlozi i mišljenja na Nacrt odluke o određivanju naziva aerodroma Varaždin u Varaždinu” ili na e-mail adresu: [email protected], također putem obrasca.

Spomenuta inicijativa vladajućih u Gradu proteklih je dana zapalila društvene mreže jer brojni Varaždinci dvoje o tome treba li Aerodrom Varaždin (službena oznaka LDVA) nazvati po Milanu Šimeku.

To ne čudi jer se u svim svjetski relevantnim publikacijama koje tangiraju povijest zračnog ratovanja mogu pronaći imena varaždinskih zračnih asova poput Romana Schmidta (prvi Varaždinac koji, još 1917., postaje pilot motornih aviona) ili Vladimira Ferenčine (as s 10 priznatih zračnih pobjeda u Drugom svjetskom ratu)…

No kada je riječ o razvoju civilnog zrakoplovstva u Varaždinu i aerodroma koji nema poveznicu s nekakvom vojnom zrakoplovnom bazom, Milanu Šimeku jednostavno nema dostojnog premca. Riječ je, naime, o spiritusu movensu cjelokupne zrakoplovne djelatnosti u Varaždinu, a dijelom i u Čakovcu (Pribislavcu).

Šimek je rođen 20. srpnja 1931. godine u Varaždinu, gradu u kojem je stasao kao modelar, jedriličar, profesionalni pilot višemotornih aviona i nastavnik letenja. Najveće svoje djelo podario je svom gradu: moderan i perspektivan aerodrom. Od najranije mladosti bio je fasciniran letenjem i letjelicama. Kao trinaestogodišnjak počeo se baviti modelarstvom u školi Hrvatskih krila, a nakon rata poletio je u pravoj jedrilici i 50-ih godina stječe diplomu nastavnika letenja u SVC-u Vršac. U godinama koje su uslijedile karijeru nastavlja na sportskom uzletištu u Pribislavcu te postaje nastavnik letenja na motornim avionima i profesionalni pilot. Od samih početaka članstva u Zrakoplovnom društvu Varaždin i Aeroklubu ističe se velikim tehničkim znanjem i organizacijskim sposobnostima, pa je sredinom pedesetih godina imenovan sekretarom (tajnikom) Kluba, koji je pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća iznimno aktivan. Osposobljen je velik broj modelara, kojima su znanje prenosili državni reprezentativci i rekorderi poput Josipa Vajdića, Đuke Brleka, Čedomila Vertuša, Ivana Crnčeca i Mladena Prevolčića. O padobrancima su se pak brinuli Ivan Šenveter, Mihajlo Holovka, Predrag Korenički (državni rekorder) i Milica Petrović, višestruko nagrađivana padobranka. Budućim je pilotima stečeno znanje i iskustvo nesebično prenosio Milan Šimek, te su njegovi štićenici Franjo Žganec, Stanko Horvat, Zvonko Žitnjak, Milivoj Božić, Mario Husnjak, Boris Hanžek, Zlatko Erdec i drugi između ostaloga ostvarili profesionalnu karijeru u različitim zrakoplovnim kompanijama te strukovnim agencijama dviju država.

„Šimekovim venama tekao je kerozin, a ljubav prema metalnim pticama nije ga napustila do kraja života. Bio je omiljen među Varaždincima. Doživljavali su ga kao ‘jednog od njih’. Kada su čuli da leti avion, djeca bi gradskim ulicama i trgovima vikala: ‘Šimek, Šimek’…! Bio je doslovce ‘Legenda nad gradom’, što je i naziv serigrafije varaždinskog slikara Borisa Švaljeka posvećene upravo Milanu“, piše u jednom sjećanju koje je na pokojnog oca iznijela kći Rajka.

Iza njegova dugogodišnjeg rada posvećenog razvoju zrakoplovstva u našem gradu ostalo je veliko naslijeđe, koje se ne odnosi samo na školovanje više stotina modelara, padobranaca te pilota jedrilica i aviona.

Naime, s kolegama je u Varaždinu, Vrsaru i drugdje uspješno organizirao 25 iznimno dobro posjećenih međunarodnih zrakoplovno-turističkih manifestacija poznatih kao “Aeropicnic Varaždin”. Tomu treba dodati i 13 izdanja međunarodnog natjecanja “Varteks kup”, na kojem su se ogledali velemajstori zrakoplovnog modelarstva u kategoriji FAI A2 i atraktivnim brzinskim utrkama vezanih modela. Štoviše, njegove organizacijske sposobnosti prepoznate su u toj mjeri da je s funkcijom “head managera” angažiran u rukovođenju 14. Svjetskim padobranskim prvenstvom (održano je na zagrebačkom sportskom aerodromu Lučko 1978. godine).

Asfaltiranje piste

Ipak, njegov najveći životni izazov bila je izgradnja infrastrukture aerodroma Varaždin s asfaltiranom uzletno-sletnom stazom, dovoljno dugom i širokom da na aerodromu mogu sigurno operirati veliki višemotorni putnički avioni. Čak i u današnje vrijeme, to je vrlo teško postići bilo gdje, a kamoli u ona vremena. Još 1968. godine Šimek je na jednoj fotografiji svojeručno napisao da će od raspadnutog autobusa na aerodromu nastati pravi, prostrani hangar i pristanišna zgrada s kontrolnim tornjem – “jer tako mora biti”. Dvadeset godina kasnije sve je bilo na svome mjestu, pa i asfaltirana pista, a koliko je u svojim nakanama Milan Šimek morao biti poduzetan i dovitljiv, najbolje opisuje fragment iz sjećanja pokojnog prof. dr. sc. Rudolfa Lončarića, redovitog profesora u mirovini Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Konačno, jedna od stvari kojima smo se bavili kada sam bio predsjednik općine je bio razvoj varaždinskog aerodroma. Ovdje je bilo možda i malo patriotizma, a posebno važna uloga u njegovom razvoju pripada tadašnjem rukovoditelju aerodroma Milanu Šimeku, mojem kolegi iz Gimnazije. On je bio strahovito zaljubljen u taj aerodrom i stvarno je htio nešto iz njega napraviti, tako da sam na njegovo veliko inzistiranje napravio kontakt sa generalom Antunom Tusom koji je bio rukovoditelj zrakoplovstva JNA u Beogradu. General Tus je sazvao jedno veliko povjerenstvo koje je održano u Varaždinu u Gradskoj vijećnici, a prethodno je napravljena jedna velika analiza mogućnosti i dometa tog aerodroma, kakav bi trebao biti taj aerodrom, čemu bi služio itd. Tada je donesena odluka da bi to bio aerodrom kategorije 2C, jer je imao mogućnost izgradnje piste do pruge Varaždin-Koprivnica. Tako smo donijeli odluku o izgradnji varaždinskog aerodroma. No, za samu njegovu izgradnju je bila važna i snalažljivost pokojnog Šimeka. Tako na primjer, kada se gradila aerodromska pista, a tada sam bio generalni direktor Zagorja, nazvao me je i zamolio ako bi mogli pokloniti jedan kamion drenaže, jer su napravili široki iskop za novu pistu. Osim Zagorja, pitali su i druge tvrtke za drenažu, od Ceste, Vodogradnje, Hrvatskih voda itd. Uglavnom, ja sam to odobrio. No umjesto jednog kamiona, u šljunčaru je došlo 100 kamiona, ali mi smo im svejedno pomogli“, piše u intervjuu koji je 2013. godine objavljen u glasilu „Historia Varasdiensis“.

Svojatanje tuđega životnog djela

Nažalost, vizija razvoja varaždinskog aerodroma ugasila se iznenadnim odlaskom Milana Šimeka, koji je preminuo 26.siječnja 1991. godine. Okolnosti su se otad drastično promijenile, te je aerodrom doživio promjene vlasnika i operatora, a njegova infrastruktura uglavnom propadanje i devastaciju. Još gore, pojavili su se posljednjih godina i raznorazni čačići koji s vremena na vrijeme neargumentirano javno svojataju Šimekovo životno djelo (ili makar njegov dio). Stoga je i aktualno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću prilika da Varaždinci takvima poruče – “nebu išlo”!

Milan Šimek s kolegama pilotima iz Aerokluba Varaždin

Život i društvo

Učenička zadruga „Sunce“ Gospodarske škole pobjednik 27. smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Između 26 osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije, čije učeničke zadruge su se 3. svibnja predstavile na XXVII. smotri učeničkih zadruga Varaždinske županije održanoj u Gospodarskoj školi Varaždin prvo mjesto odnijela je učenička zadruga škole domaćina „Sunce“.

Drugo mjesto pripalo je Učeničkoj zadruzi „Jabuka“ OŠ Martijanec, dok su treće mjesto osvojili članovi Učeničkoj zadruzi „Jurek“ iz Osnovne škole Sveti Đurđ.

Ujedno održan je i 9. sajam vježbeničkih tvrtki na kojom je sudjelovalo 28 vježbeničkih tvrtki, a s obzirom na goste iz Bosne i Hercegovine, sajam je ove godine poprimio i međunarodni karakter. U kategoriji „Predstavljanje i vizualni identitet tvrtke“ prvo mjesto pripalo je vježbeničkoj tvrtki Citronis d.o.o. iz Gospodarske škole Varaždin, dok je u kategoriji „Prodajni razgovor“ najbolja bila vježbenička tvrtka Campagnula Design d.o.o. iz Srednje škole Antuna Branka Šimića iz Gruda.

Otvorenju Smotre prisustvovali su zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije Daniela Perić i ravnateljica Gospodarske škole Varaždin mr. sc. Jasminka Kelemen.

Zamjenica Zagorec tom je prigodom naglasila kako je Varaždinska županija nadaleko poznata po svojoj posvećenosti obrazovanju te podupire rad svojih učenika.

– Tome u prilog ide i ova smotra, ali i sajam vježbeničkih tvrtki. Učeničke zadruge su iznimno važne, one su promotori svoje lokalne zajednice, čuvari identiteta i tradicije. Učenici kroz rad u učeničkim zadrugama razvijaju poduzetnički duh, njihova ideja prerasta u finalni proizvod, radom u zadrugama uče odgovornosti, razvijaju svoju kreativnost i marljivost te ima na tome od srca zahvaljujem – ustvrdila je zamjenica župana čestitavši Gospodarskoj školi ujedno i njen dan.

Čast što su domaćini 27. županijske smotre učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola i 9. sajma vježbeničkih tvrtki, koja ove godine ima i međunarodni karakter izrazila je i ravnateljica Gospodarske škole mr. sc. Jasminka Kelemen.

– Imamo više izlagača nego lani, ali to nas jako veseli jer je to pokazatelj da se poduzetnički duh rađa, njeguje i raste. Ovakve manifestacije su izrazito važne jer učenici već od malih nogu vježbaju, uče, stječe navike kako započeti posao, a kroz to doznaju koliko je rada i truda potrebno da bi se nešto postiglo. Izuzetno je važno nastaviti i u srednjoj školi s ozbiljnijim znanjima iz poduzetništva kako bi se jednog dana mogli baviti poduzetništvom – istaknula je ravnateljica Kelemen.

Među brojnim izlagačima smotri sudjelovala je je i Učenička zadruga “Jurek” OŠ Sveti Đurđ, koja ove godine slavi 30. godina neprekidnog rada. Mentorica zadruge Elena Kovačić, ujedno je i voditeljica sekcije Kreativne krpice.

– Sekciju sam pokrenula prije nekoliko godina jer sam pronašla učenike koji vole šivati. I ove smo godine u krpicama i kreativni, ali smo se posvetili recikliranju i održivom razvoju. Naš štand je sav od recikliranih proizvoda – otkrila je Kovačić istaknuvši kako je interes u njihovoj školi za uključivanje u rad učeničkih zadruga iznimno velik, pa je tako od 257 učenika te škole, čak 180 zadrugara.

Nastavite čitati

Život i društvo

Već 19. godinu varaždinska Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na varaždinskome placu je u subotu, 4. svibnja, upriličena svečana podjela certifikata “Proizvodi hrvatskog seljaka” u sklopu projekta Udruge hrvatskih tržnica pod nazivom Certificirana seljačka tržnica.

Projekt je proveden u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica i Varaždinskom županijom.

Gradska tržnica Varaždin na samom je vrhu u Hrvatskoj prema broju certificiranih proizvođača. Ove je godine certificirano 56 domaćih proizvođača. Njih dvadesetak certifikate je primilo iz ruku zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića, predsjednika Gradskog vijeća Lovre Lukavečkog, tajnika Udruge hrvatskih tržnica Miljenka Ernoića, te direktorice Gradske tržnice Željke Vincek Strugar.

Certificirani su: Antolić Vjekoslava, Bek Denis, Bekrić Emsad, Bocko Vladimir, Bogadi Ivan,
Borovec Krešimir, Božić Zdravko, Brezovec Mileva, Brgles Ivanka, Cafuk Marija,
Cafuk Vid, Hižak Vesna, Hleb Drago, Ma-roko, Horvat Ivan, Horvat Marko, Horvat Štefa, Hudika Božidar, Ivanček Višnja, Kereša Marin, Koren Božidar, Košić Draženka, Košić Mario, Košić Vjekoslav, Kotiščak Danijel, Kranjčec Vera,kranjec Nevenka, Leskovar Marko, Lončar Zrinka, Ljubek Eduard,makaj Domagoj, Malić Branko, Mašić Ljiljana, Medved Ivica, Međimurec Draženka, Meljnjak Dario, Namjesnik Mladen, Novak Josip, Pavlović Sanja, Plantić Đurđica, Pocedulić Marija, Posavec Marjana, Premec Anka, Rog Božidar, Šegović Nada, Šimak Branko, Šipek Darko, Šipek Marija, Škreb Stjepan, Tkalec Nikola, Tomašić Marija, Vručina Đurđica, Vuković Nikola, Zagorec Franjo, Zagorec Katica i Zagorec Mario.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković čestitao je poljoprivrednicima, kao i svima koji rade na ovom projektu te, uz ostalo, rekao: “Drago mi je da će gotovo 60 OPG-ova danas dobiti certifikat koji su kao pečat kvalitete domaćim proizvodima na Varaždinskom placu. Mladi ljudi koji se bave poljoprivredom sigurno znaju kako je teško zaraditi svaki cent na polju na kojem rade.”

Marković se osvrnuo i na cijene na tržnici te istaknuo: “Domaća se proizvodnja suočava s izazovima visokih troškova proizvodnje koji nerijetko rezultiraju višim cijenama proizvoda na tržnici u usporedbi s onima koji dolaze iz masovne proizvodnje, često uvoznog porijekla. S obzirom na povećanje cijena u svim sektorima, Grad Varaždin izravnim prodavačima domaćih poljoprivrednih proizvoda s područja grada, koji prodaju na Gradskoj tržnici, svake godine subvencionira mjesečne troškove zakupa prodajnog mjesta. Postoji i niz drugih mjera kroz koje Grad Varaždin potiče ruralni razvoj na području grada, poput subvencija na nove plastenike i staklenike te subvencija za nabavku nove opreme za preradu i pakiranje proizvoda tako da u konačnici OPG-ovi postaju sve konkurentniji cijenom u odnosu na slične proizvode upitnog porijekla i kvalitete.”
Ujedno je obećao kako će se na svojoj budućoj poziciji saborskog zastupnika dodatno zalagati za poboljšanje položaja hrvatskih poljoprivrednika.

Direktorica Gradske tržnice Željka Vincek Strugar istaknula je da Varaždinski plac već 19 godina provodi projekt udruge Hrvatskih tržnica te s ponosom nosi status certificirane seljačke tržnice.

– Cilj projekta je zaštita malih proizvođača te poticanje potrošača na kupnju domaćih proizvoda izravno od proizvođača. Svježi i domaći proizvodi srž su naše ponude, a broj certificiranih prodavača dokaz je predanosti naših OPG-ova kvaliteti i izvrsnosti. Ponosni smo što smo prepoznati kao jedna od vodećih tržnica u Hrvatskoj po broju certificiranih prodavača što potvrđuje našu posvećenost održavanju visokih standarda. Kupujući na varaždinskoj tržnici, građani ne samo da uživaju u vrhunskoj kvaliteti već aktivno doprinose razvoju malih obiteljskih gospodarstava i jačanju lokalne poljoprivrede – jasna je bila Vincek Strugar.

Događaju je prisustvovao i tajnik Udruge hrvatskih tržnica Miljenko Ernoić koji je čestitao svim poljoprivrednicima, kao i djelatnicima koji rade na provođenju projekta od samog početka 2006. godine te istaknuo kako je varaždinska Gradska tržnica među vodećima u Hrvatskoj po broju certificiranih proizvođača i kontinuitetu provođenja ovog projekta.

Iz varaždinske Gradske tržnice najavljuju idući veliki događaj, Varaždinski sejem, na kojem će se predstaviti četrdesetak OPG-ova s domaćim proizvodima. Proslava je najavljena za subotu, 18. svibnja, uz tamburaški sastav Sedef i KUD Željezničar te zanimljive i atraktivne sadržaje za djecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje