Povežite se s nama

Međimurje

Otkako joj je preminuo suprug, Bernarda skupila 15 tisuća djetelina s četiri lista!

Objavljeno:

- dana

NEVJEROJATNA PRIČA

Bernarda Tompoš iz Savske Vesi kraj Čakovca ima čak petnaest tisuća razloga za sreću.

Otkad joj je suprug umro prije devet godina, počela je skupljati djeteline s četiri lista, a svojim je hobijem zainteresirala i prijatelja Dragutina Antonovića iz Preloga, koji ih je dosad našao oko sedam tisuća.

Daruje djeteline

– Dosad sam skupila oko petnaest tisuća djetelina s četiri lista. Suprug i ja imali smo auto i uvijek smo se njime vozili. Kada je preminuo, morala sam svugdje ići pješice jer nemam položeni vozački ispit. Puno sam hodala i tako ih pronalazila – ispričala je 78-ogodišnja Bernarda Tompoš. Djeteline, kaže, pronalazi čak i u mraku, a poklanja ih svima koje to zanima i veseli. Aktivna je u Udruzi umirovljenika Čakovec Jug, gdje je angažirana u vatrogasnoj postrojbi veterana. – Vrijeme kratim i kuglanjem – govori Bernarda pokazujući osvojenu nagradu u kuglanju. Kada traži djeteline naočale ne nosi, a otkriva da ih u proljeće i jesen nema. Prije tri mjeseca postala je prabaka te će svog praunuka, kada malo naraste, naučiti kako pronalaziti djeteline s četiri lista.

– U devet sati navečer pri rasvjetnom stupu pronašla sam sedamnaest djetelina s četiri lista. Ali najljepše mi je bilo kada sam ih zajedno s Dragutinom našla u snijegu u okolici čakovečke bolnice. Odgrnula sam snijeg i tamo su bile toliko lijepe i svježe, kao u ljeto – objašnjava Bernarda, koju traženje djetelina posebno veseli.

– Jedna me žena pitala može li dobiti djetelinu za bolesnog muža – prisjeća se Bernarda. Na dan je znala pronaći i sto djetelina s četiri lista, a na pitanje donose li sreću, Bernarda kaže da je najveća sreća biti zdrav.

– To je narodna uzrečica da djetelina s četiri lista donosi sreću. Možda nekome da, ali meni je najveća sreća kad na maloj površini tražim i ugledam djetelinu s četiri lista. To je ta sreća – objašnjava pedesetpetogodišnji Dragutin Antonović, koji ih skuplja oko pet godina, koliko i traje prijateljstvo s Bernardom.

– I prije sam ih skupljao, ali nisam previše pozornosti obraćao na to. Jednom sam, u društvu s Bernardom, vidio da ih traži, pa sam pomislio zašto ne bih i ja. U to sam se uključio s velikim uspjehom – rekao je Dragutin, koji ih je dosad skupio sedam tisuća. Kaže da ih ima svugdje, samo ih treba tražiti. 

Kada pronađe djeteline s četiri lista, Dragutin ih stavlja na prešanje, gdje stoje jedan do dva tjedna. S vremenom ih slaže i lijepi na papir.

I dalje ih traže

Na pitanje zašto u Međimurju ima toliko djetelina s četiri lista, Dragutin u šali odgovara da ih u tom kraju ima toliko jer su Međimurci vrijedni ljudi, a poštene ljude Bog uvijek nagradi.

– Sjećam se da je jedanput rominjala kiša, a Bernarda i ja smo ih tražili s otvorenim kišobranima. Ljudi koji su prolazili pitali su nas što radimo po toj kiši, a mi smo odgovorili – Tražimo sreću! – kazao je Dragutin, koji će i dalje, zajedno s Bernardom, tražiti djeteline s četiri lista.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje