Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Evo kako se ludovalo na fašniku u Prelogu i Čakovcu

Objavljeno:

- dana

FAŠNIK U MEĐIMURJU

Prelog i Čakovec su u nedjelju zaplesali u ritmu maškara zahvaljujući dosad najvećem odazivu kostimiranih sudionika.

Procjenjuje se da je samo u Čakovcu popodnevnu fašničku povorku pratilo više od 6.000 ljudi.

Nagrade najboljima

Već tradicionalno fašničku povorku u Prelogu organizirala je Turistička zajednica, a glazbeni ritam povorci koja se prošetala gradskim ulicama i trgovima dao je domaći Puhački orkestar. Bez nepotrebnog dvoumljenja, gradonačelnik Ljubomir Kolarek predao je ključeve u ruke Toniju, najmlađem fašničaru iz Dječjeg vrtića Fijolica. Maskirani vrtićari obećali su ga vratiti do srijede ujutro. Na poziv organizatora pristigle su i brojne udruge poput Nautičkoga kluba Labud, Tratinčice iz Hemuševca, Udruge umirovljenika iz Preloga i Veselog društva iz Otoka. Svi su se sudionici maskirane povorke predstavili publici na pozornici ispred Doma kulture. Najmlađi sudionici povorke nagrađeni su krafnama i čajem, a sve su maske dobile poklon-bonove ugostiteljskih objekata koji posluju na području Preloga. Nije izostalo ni suđenje Fašniku. Ulogu suca maestralno je odradio Damir Mužanić. Sklepanu optužnicu čitao je Željko Sokač, dok je Dejan Novak svim silama nastojao ublažiti dosuđenu kaznu. No, Fašnik je ipak morao platiti cijenu svojih grijeha te su siromaha okrivili i kaznili za sve strahote koje su lani pogodile Prelog. Ni pravosuđe u Čakovcu nije imalo milosti prema njegovu imenjaku. Fešta je na Trgu Republike kulminirala nakon povorke tradicijskih i svjetovnih fašničkih maski zabavom pod šatorom uz nastup grupe Flash. Slijedilo je biranje onih najboljih, za koje je METSS iz Čakovca osigurao bonove u vrijednosti 5.000 kuna. Najbolje tradicionalne maske ovogodišnjega Međimurskog fašnika su KUU Lafra Turčišće, podturenska čaplja i snehe, međimurske krave iz Novog Sela na Dravi te mukavci i coprnice iz Zasadbrega. Od posjetitelja je najkreativniju masku imala Gordana Šoltić Siladi iz Čakovca, dok su gospoda iz Štefanca zavrijedila priznanje za najsimpatičniju masku. Svetomartinski krampusi vlasnici su najstrašnijih maski, a žiri je pirate iz Macinca proglasio najkreativnijom grupom. U kategoriji “najslađa grupa” nagrada je pripala svemirskim eko-čistačima iz Osnovne škole Hodošan. Ovogodišnji program Međimurskog fašnika bez sumnje je oduševio sve posjetitelje. Čakovec se prema komentarima gostiju i u izbornoj godini potvrdio kao mjesto najbolje zabave te neponovljivih maskiranih uspomena.

– To vam je tak, naši međimurski fašničari ponorevaju samo jedan dan, a političari cijelu godinu – ustvrdio je maskirani Štef iz Strahoninca i odjurio s ekipom na konzumiranje netom preuzete vlasti.

Izvor: Foto:

Foto i video

FOTO & VIDEO “Hrabri ljudi” Tri soprana & Igora Bakse za potresom pogođena mjesta!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvedbom pjesme “Hrabri ljudi” međimurski glazbenici i Društvo međimuraca u Zagrebu žele zahvaliti volonterima, zaposlenicima službi spašavanja, ali i svim dobrim ljudima koji su pokazali veliko srce, hrabrost i snagu te brzo reagirali za pomoć građanima potresom pogođenih mjesta.

– Pomoć ovom području biti će potrebna još danima i mjesecima nakon što se podrhtavanja smire, stoga pjesmom “Hrabri ljudi” želimo uz zahvalu, svakog pojedinca motivirati i ohrabriti u ustrajnosti u obnovi, pomoći i zajedništvu!

Glazbenici za glazbenu

Ovom izvedbom međimurski glazbenici nastoje dati i svoj mali doprinos akciji #zajednozaglazbenu, kako bi se glazbena scena revitalizirala i ponovo bila u mogućnosti educirati mlade talentirane ljude toga kraja.

Akciju #zajednozaglazbenu možete podržati na GoGetFunding platformi na ovoj poveznici!

Pjesmu “Hrabri ljudi” izveli su Tri soprana & Igor Baksa. Vokali grupe Tri soprana su Irma Dragičević, Tamara Korunek i Gabriela Hrženjak. Na glasoviru je inicijator projekta Nikola Grabar, a na violini Marino Tomasović.

Autor glazbe pjesme najpoznatije u izvedbi Gabi Novak je Đorđe Novković, a teksta Arsen Dedić. Zasluge za aranžman idu Nikoli Grabaru i Trima sopranima, za glazbenu produkciju Filipu Horvatu (Studio Pušćine), a za videoprodukciju Benjaminu Hameru (FilmX).

Organizator akcije je Društvo Međimuraca u Zagrebu. Društvo okuplja Međimurce svih generacija i prijatelje koji rade i žive izvan Međimurske županije. Skrbi o očuvanju kulturne baštine te promiče međimurske vrijednosti i gospodarsku suradnju.

Nastavite čitati

Kultura

Članovi i članice mihovljanskoga KUD-a skupili donacije za folkloraše iz Gline

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD Mihovljan

Članovi i članice KUD-a Mihovljan 2016. godine na poziv tamošnjega Hrvatskoga amaterskog kulturno-umjetničkog društva “Glinska tamburica” sudjelovali su na 10. Međunarodnoj smotri folklora “Ivanje u Glini”.

– Nakon folklornog nastupa uslijedilo je druženje svih KUD-ova, a nama je ostalo u sjećanju kao ono na kojem je, osim veselja, poslužen izvrstan bograč koji je pripremilo domaće lovačko društvo. Nažalost, mnogobrojne članice i članove HAKUD-a “Glinska tamburica” i njihove obitelji pogodio je nedavni potres te su mnogi od njih ostali bez svojih domova, bilo privremeno, bilo trajno – objašnjava predsjednik mihovljanskoga KUD-a dr. sc. Predrag Kočila.

Članice i članovi KUD-a Mihovljan, kao i brojni simpatizeri HAKUD-a, u ovoj teškoj situaciji nisu zaboravili na svoje folklorne prijatelje iz Gline te su skupili donacije koje su 22. siječnja dostavljene u njihov sabirni centar.

– Nemoguće je riječima opisati emocije koje su me prožimale prolaskom kroz razrušeno područje, ali isto je tako i nemoguće opisati i nesebičnu zahvalnost gospođe Anite Kramarić na dopremljenoj pomoći. Usprkos nezaobilaznoj temi o koroni i potresu, kao istinski kudovci koji čuvaju tradicijsku i kulturnu baštinu dogovorili smo neki novi zajednički nastup u nekoj novoj i obnovljenoj Glini. Još jednom veliko “Hvala!” svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj akciji! – poručuje Kočila.

Nastavite čitati