Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Evo kako se ludovalo na fašniku u Prelogu i Čakovcu

Objavljeno:

- dana

FAŠNIK U MEĐIMURJU

Prelog i Čakovec su u nedjelju zaplesali u ritmu maškara zahvaljujući dosad najvećem odazivu kostimiranih sudionika.

Procjenjuje se da je samo u Čakovcu popodnevnu fašničku povorku pratilo više od 6.000 ljudi.

Nagrade najboljima

Već tradicionalno fašničku povorku u Prelogu organizirala je Turistička zajednica, a glazbeni ritam povorci koja se prošetala gradskim ulicama i trgovima dao je domaći Puhački orkestar. Bez nepotrebnog dvoumljenja, gradonačelnik Ljubomir Kolarek predao je ključeve u ruke Toniju, najmlađem fašničaru iz Dječjeg vrtića Fijolica. Maskirani vrtićari obećali su ga vratiti do srijede ujutro. Na poziv organizatora pristigle su i brojne udruge poput Nautičkoga kluba Labud, Tratinčice iz Hemuševca, Udruge umirovljenika iz Preloga i Veselog društva iz Otoka. Svi su se sudionici maskirane povorke predstavili publici na pozornici ispred Doma kulture. Najmlađi sudionici povorke nagrađeni su krafnama i čajem, a sve su maske dobile poklon-bonove ugostiteljskih objekata koji posluju na području Preloga. Nije izostalo ni suđenje Fašniku. Ulogu suca maestralno je odradio Damir Mužanić. Sklepanu optužnicu čitao je Željko Sokač, dok je Dejan Novak svim silama nastojao ublažiti dosuđenu kaznu. No, Fašnik je ipak morao platiti cijenu svojih grijeha te su siromaha okrivili i kaznili za sve strahote koje su lani pogodile Prelog. Ni pravosuđe u Čakovcu nije imalo milosti prema njegovu imenjaku. Fešta je na Trgu Republike kulminirala nakon povorke tradicijskih i svjetovnih fašničkih maski zabavom pod šatorom uz nastup grupe Flash. Slijedilo je biranje onih najboljih, za koje je METSS iz Čakovca osigurao bonove u vrijednosti 5.000 kuna. Najbolje tradicionalne maske ovogodišnjega Međimurskog fašnika su KUU Lafra Turčišće, podturenska čaplja i snehe, međimurske krave iz Novog Sela na Dravi te mukavci i coprnice iz Zasadbrega. Od posjetitelja je najkreativniju masku imala Gordana Šoltić Siladi iz Čakovca, dok su gospoda iz Štefanca zavrijedila priznanje za najsimpatičniju masku. Svetomartinski krampusi vlasnici su najstrašnijih maski, a žiri je pirate iz Macinca proglasio najkreativnijom grupom. U kategoriji “najslađa grupa” nagrada je pripala svemirskim eko-čistačima iz Osnovne škole Hodošan. Ovogodišnji program Međimurskog fašnika bez sumnje je oduševio sve posjetitelje. Čakovec se prema komentarima gostiju i u izbornoj godini potvrdio kao mjesto najbolje zabave te neponovljivih maskiranih uspomena.

– To vam je tak, naši međimurski fašničari ponorevaju samo jedan dan, a političari cijelu godinu – ustvrdio je maskirani Štef iz Strahoninca i odjurio s ekipom na konzumiranje netom preuzete vlasti.

Izvor: Foto:

Međimurje

FOTO Središte Čakovca spremno je za Porcijunkulovo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Još nas nešto manje od 24 sata dijeli od početka ovogodišnjeg Porcijunkulovog, najveće ljetne manifestacije u Međimurju.

Središte grada Čakovca u proteklih se nekoliko dana uređivalo kako bi ulice i trgovi spremno dočekali brojne izlagače, izvođače, ali i posjetitelje koji će moći odabrati neki od pregršt zanimljivih sadržaja, od petka 30. srpnja pa do ponedjeljka 2. kolovoza.

Kako aktualna pandemija uvjetuje organizaciju sličnih događanja diljem svijeta, tako se i Porcijunkulovo mora prilagoditi mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Svi posjetitelji dobro su došli na ulice i trgove grada, terase ugostiteljskih objekata, no pri tom moraju voditi računa o propisanom razmaku i nošenju maske, dok će zona u Perivoju Zrinskih, rezervirana za četiri velika večernja koncerta, biti otvorena pod posebnim uvjetima, odnosno posjetitelji tih koncerata moći će ući u jezero Starog grada samo uz predočenje COVID putovnice ili uz potvrdu o negativnom testu te važeću potvrdu o provedenom cijepljenju.

U četvrtak je održan finalni sastanak organizatora i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te je dogovoreno kako će se posjetitelji manifestacije moći, po cijeni od 25 kuna, testirati svakodnevno za vrijeme trajanja Porcijunkulovog.

U petak će se u prostorijama Zavoda zainteresirani moći testirati od 15 do 19 sati, a ostala tri dana od 8 do 13 sati. Isto tako, kod Knjižnice „Nikola Zrinski“, djelatnici Zavoda imati će svoj punkt gdje će građani svakodnevno moći obaviti testiranje u vremenu od 16 do 20 sati. Građani za test moraju izdvojiti tek 25 kuna, a ostatak cijene testa, sufinancira Grad Čakovec.

A sama manifestacija započinje već sutra u jutarnjim satima, kada će se na gradske ulice smjestiti tristotinjak izlagača sa svojim tradicijskim proizvodima, enogastronomskom ponudom, rukotvorinama, a u popodnevnim satima otvara se i novina ovogodišnje manifestacije, Art street, odnosno prostor rezerviran za umjetnike u Ulici Matice hrvatske.

Zvuci i ritmovi glazbe ispuniti će manifestaciju u sva četiri dana, već od jutarnjih sati, a vrhunac su četiri velika  koncerta u jezeru Starog grada. Publiku će sutra zabavljati Željko Bebek, u subotu Opća opasnost, u nedjelju Klapa Iskon, a u ponedjeljak će Porcijunkulovo svojim nastupom zatvoriti Nina Badrić. Uz to, posjetitelje očekuje mnoštvo popratnih programa, od kreativnih, do zabavnih i humanitarnih.

Gospa od Anđela, blagdan je koji se obilježava 2. kolovoza i okosnica je samog proštenja za koje se veže i manifestacija Porcijunkulovo pa će tako i vjernici obilježiti ove dane. Uz tradicionalnu svečanu procesiju na sam blagdan Gospe od Anđela, u ponedjeljak 2. kolovoza te središnje hodočasničko euharistijsko slavlje koje će predvoditi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, tu su i svakodnevne svete mise, ispovijedi i Marijansko bdijenje.

Bogat program ovogodišnje manifestacije Porcijunkulovo možete pronaći na stranicama Grada Čakovca i gradske Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Međimurje

Za ulaz na koncerte Porcijunkulova testirat će se brzim antigenskim testom od 25 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi svima pružili neometan ulazak na ovogodišnje koncerte Porcijunkulovog, svi će se posjetitelji moći testirati tzv. brzim antigenskim testom, ističu iz Grada Čakovca.

<<Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu<<

Cijena testiranja iznosi 25 kuna, a ono će se provoditi na sljedećim lokacijama:

Dom zdravlja Čakovec – testovi vrijede samo za ulazak na koncerte i vrijedi 48 sati:

Petak, 30.7., od 15 do 19 sati

Subota, 31.7., od 08 do 13 sati

Nedjelja 01.8., od 08 do 13 sati

Ponedjeljak 02.08., od 08 do 13 sati

Perivoj Zrinski – test vrijedi 48 sati

Svakim danom od 16 do 20 sati

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje